logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HTML frames – jak ładować menu.html do lewej ramki i treść do prawej po kliknięciu?

Mbeat 20 Sty 2006 15:40 1310 2
REKLAMA
  • #1 2199767
    Mbeat
    Poziom 21  
    Ocena: 52
    Witam.
    Na wstępie powiem, że wiem sporo o tworzeniu stron (nie jedną już wymajstrowałem) ale mam taki problem z wykorzystaniem ramek.
    Oto co chcem uzyskać :
    Strona ma się dzielić na 3 części. Teraz mając główny plik np. index.htm oraz menu.html chcem aby odpalając plik index.htm pobierana było menu.html do lewej ramki, po kliknięciu na daną pozycję z Menu, miała by być pobierane inne pliki i wczytywane do prawej ramki.
    Chcę to zrobić ponieważ, z czasem będe musiał dodawać nowe kategorie do Menu, no a przerabianie każdego z osobna pliku i dopisywnaie do niego nowych rzeczy będzie bardzo pracochłonne.

PS. Czytałem odnośnie ramek w internecie ale nie do końca oto mi chodzi. Jeżeli ktoś by napisał prosty przykładzik lub by wytłumaczył dokładnie co i jak był bym wdzięczny i podarował punktów. :)

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • HTML frames – jak ładować menu.html do lewej ramki i treść do prawej po kliknięciu? UKLAD.jpg (5.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2199821
    mak270
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    No to nic prostszego :) (o ile dobrze rozumiem)
    Robisz index.html gdzie dzielisz okno na 3 ramki np "menu","baner" i "strona". W ramce "menu" index.html wczytuje menu.html oraz reszta.
    Caly trik polega na uzyciu odpowiednich linkow na przyciskach w menu.html ( a href="...." target="strona"). I powinno byc okey.
  • #3 2200419
    Mbeat
    Poziom 21  
    Ocena: 52
    Rozwiązałem już problem, wszystko jest Ok. Proszę Adminów o usunięcie postu.

Moderowany przez jankolo:

Nie widze podstaw do usunięcia postu, ale zamknąć go mogę, co niniejszym czynię

REKLAMA