logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skaner MUSTEK 12000SP SCSI - brak wykrywania karty ISA na płycie P6BAT-a+

DonRomano 20 Sty 2006 17:09 1941 7
REKLAMA
  • #1 2200079
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    Witam dostałem taki skanerek od znajomego.
    Twierdzi on, że skaner działał do ostatniej chwili bez problemów.
    Po włożeniu karty do komputera ten nic nie wykrywa, karta jest ISA.
    Moja płyta to P6BAT-a+ z dwoma gniazdami ISA.
    Kiedyś wkładałem do tego kompa inną kartę isa i płyta ją wykrywała, teraz nic.
    Sterowniki ściągam ze strony mustka pod WIN98.
    Czy ma ktoś jakiś pomysł co zrobić ew. czy ktoś może podesłać mi oryginalne sterowniki z płyty?

A poza tym jakim programem potem skanować?
    Czy np. IRFAN VIEW SIĘ nadaje bo ma on opcje skanowania?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2200299
    mareczko
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Tak tak zainstaluj kontroler ale ten który dostałeś w komplecie ze skanerem. Ta karta na ISA którą otrzymałeś to bardzo prymitywny kontroler SCSI. Sterowniki do niedo znajdziesz na stronie:
    http://www2.mustek.com/Download/mustekdrivers.html
    Tam są 2 typy takich kontrolerów, sprawdź którego posiadasz i zainstaluj :-)
    1. DTC 3181L http://www2.mustek.com/download/driv_other/dtc.html
    2. Domex 3181L http://www2.mustek.com/download/driv_other/domex.html
    a sterownik do skanera masz tutaj: http://www2.mustek.com/download/driv_scanr/english/sp35.html

Ale chyba najlepszym rozwiązaniem jest użycie zwykłego kontrolera SCSI na PCI, tyle że pewnie bedzie do tego potrzebna przejściówka. Z normalnym kontrolerem Ultra SCSI skaner bedzie pracował do 2x szybciej :-)
  • REKLAMA
  • #4 2200455
    DonRomano
    Poziom 34  
    Super tylko ze strony mustka nie da się ściągnąć tych sterów.
    Może ktoś ma to bardzo proszę na PW.
  • #5 2200870
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    posłuchaj rady mareczko i zaopatrz się w _kontroler_SCSI_ na PCI (bo to cudo na ISA trudno tak nazwać); mam ten skaner i dawno temu próbowalem z ta kartą ISA pod Windowsem 2000 -> w czasie skanowania nic nie dało rady zrobić, nawet kursor myszy 'zamierał', potem załatwiłem sobie Fast SCSI-2 na PCI i można normalnie pracować.
    W takich nowszych prostych kontrolerach na śledziu wyprowadzone jest złącze wysokiej gęstości a na karcie siedzi gniazdo 50-pinowe, przydaje sie jeszcze przejściówka 50-pin <-> DSub-25 , przejściówke łączy się taśmą 50-żyłową z gniazdem na karcie.
  • REKLAMA
  • #6 2202013
    DonRomano
    Poziom 34  
    Dzięki postaram się coś załatwić ale to dopiero w przyszłym tygodniu.
    WojtasJD- czy masz instalki do tego skanera a konkretniej do kantrolera?
    Jakbys podesłał to przez niedzielę sam bym doszedł do wniosku czy warto go używać czy też nie.
  • #7 2202054
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 99
    Mam ten skaner i płytę od niego, u mnie działa wyśmienicie z AHA2940 Adaptec'a na PCI. Jak będziesz chciał to ci spakuję i wyślę.
  • #8 2202115
    DonRomano
    Poziom 34  
    Udało się zainstalować.
    Kontroler DTC 3181l okazało się że jest na płycie WIN98 moje niedopatrzenie przepraszam za zamieszanie.Program TWAIN ze strony MUSTKA.
    Skanuje programem IRFAN VIEW.
    Faktycznie podczas skanowania nic nie można zrobić, ale na razie nie mam za dużo skanowania to jakoś sobie poradzę.
    Dzięki za zainteresowanie.
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku wykrywania karty ISA kontrolera SCSI do skanera Mustek 12000SP na płycie głównej P6BAT-a+ z dwoma gniazdami ISA. Użytkownik próbował zainstalować sterowniki ze strony Musteka pod Windows 98, jednak nie udało się pobrać ich bezpośrednio. Wskazano, że karta ISA to prosty kontroler SCSI (DTC 3181L lub Domex 3181L), a sterowniki należy pobrać ze strony Musteka lub alternatywnie użyć kontrolera SCSI na PCI, co zapewnia lepszą wydajność i stabilność pracy. Zalecano instalację oryginalnego kontrolera dołączonego do skanera oraz sterowników TWAIN. Użytkownik potwierdził instalację kontrolera DTC 3181L i sterowników TWAIN, a do skanowania używa programu IrfanView, który posiada funkcje skanowania. Podkreślono, że podczas skanowania na tym kontrolerze system może być mniej responsywny. Alternatywnie polecano kontroler Adaptec AHA2940 PCI, który zapewnia lepszą obsługę i szybkość. Wskazano również potrzebę stosowania przejściówek do połączenia złącza 50-pinowego karty ISA z kontrolerem PCI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA