logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CTX VL700SL - Zakrzywienia obrazu przy maksymalnym rozciągnięciu, brak regulacji

mlodytom 20 Sty 2006 18:45 923 3
REKLAMA
  • #1 2200399
    mlodytom
    Poziom 11  
    Obraz przy maksymalnym rozciągnięciu zakrzywia się do środka ) (. Na rozdzielczości 1024 na 768 lub większej da się wyregulować ale jest trochę za wąski, dalsze rozciąganie powoduje zakrzywienia. Na mniejszych rozdzielczościach obraz jeszcze bardziej węższy, brak regulacji sidepin, szerokości i obraz drży. Wymiana trzech tranzystorów od rozdzielczości nic nie pomogła, chcę jeszcze pobawię się w dokładanie pojemności na kondensatory przy tych tranzystorach oraz zwiększyć pojemność kondensatora od szerokości. Monitor ten miał jeszcze zakłócenia na całym ekranie i falowanie obrazu po bokach, po wymianie dwóch elektrolitów 100V jest już ok.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2200955
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Wymień jeszcze wszystkie elkę 100uF/200V w gałęzi +B oraz 47uF/250V w odch poziomym przy tranzystorze 2sj449.
  • REKLAMA
  • #3 2203409
    mlodytom
    Poziom 11  
    ok dzięki za odpowiedź, jak w przyszłym tygodniu znajdę czas to z nim powalczę i odpiszę jakie są efekty
  • #4 2213533
    mlodytom
    Poziom 11  
    Dziękuję bardzo za pomoc, wymiana tych kondensatorów załatwiła sprawę. Zauważyłem jeszcze, że po włączeniu monitora obraz "zoomuje" tzn. wygląda to tak jak zmniejszanie zoomu, po kilku sekundach obraz już ma właściwy rozmiar. Mam nadzieję, że to nie trafo tylko jakiś kondensator przy tafie. Jak ktoś miał coś podobnego to proszę o pomoc. Pozdrawiam.
REKLAMA