logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać kopię programowalnego układu PALCE16V8 ?

Werwolf 07 Cze 2002 12:03 2259 3
REKLAMA
  • #1 18637
    Werwolf
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam!
    Mam problem z PALCE16V8. Mam oryginalny niestety zabezpieczony :( , a potrzebuję zaprogramować "dla bezpieczeństwa" drugi tak samo jak oryginał. Niestety nie wiem jak, a producent nic nie pisze w karcie katalogowej układu czy można to zrobić (słyszałem jednak że można to zrobić na 100%).
    Dlatego jeżeli Ktoś wie jak to zrobić będę wdzięczny za podpowiedź.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 22697
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Układy PALCE nie dają się w prosty sposób kopiować :( , bo wtedy bez sensu było by ich zabezpieczanie przy użyciu security bit. Najlepszą metodą jest analiza jego działania i skompilowanie go przy pomocy kompilatora CUPLa lub ABELa. Sam skopiowałem taką metodą chyba kilkanaście układów 16V8. Jeśli chcesz coś bardziej szczegółowego napisz na priva. Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #4 1607714
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Oczywiście że się da, inaczej bez sensu była by możliwość wielokrotnego programowania (biorąc pod uwagę że 99.9% pracujących układów jest zabezpieczonych)
    Mechanizm działa podobnie jak w procesorach z pamięcią. Kasujesz cały chip, jednocześnie zawartość i security bit.
    Nie da się kasować układów PAL, natomiast PALCE tak.
REKLAMA