logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odczyt programu z układów PAL16V8 i PAL16L8 – metody, programatory, wskazówki

DarkStorm 15 Wrz 2002 20:56 3898 9
REKLAMA
  • #1 43148
    DarkStorm
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jak odczytać program zawarty w PAL-u? Głównie chodzi o typowe kości PAL16V8 lub PAL16L8. Mam dostęp do wielu programatorów (MAX, Piccogal). Jeśli jest ktoś w stanie powiedzieć, w jaki sposób odczytać takie kości, niech mi ktoś podpowie, mogę zapłacić za tę usługę :).
  • REKLAMA
  • #2 43232
    Harry
    Poziom 12  
    Jeżeli układ nie jest zabezpieczony, to zwykły programator wystarczy, ale jak jest zabezpieczony to masz problem 8) .
    Harry
  • REKLAMA
  • #3 43291
    DarkStorm
    Poziom 13  
    No a jesli jest zabezpieczony, jest w stanie go ktos odbezpieczyc???
    lub obejsc....
  • #4 43555
    marc.o
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Te zabezpieczenia są wyjątkowo skuteczne - w końcu chronią czyjąs prace.
    Jedynym wyjściem może być dobranie się przy użyci mikroskopu do krze-
    mowego serca układu i odczytanie go, ale to jest baaaardzo drogi zajęcie.
  • REKLAMA
  • #5 43694
    DarkStorm
    Poziom 13  
    taaa ale ja mikroskopu niemam:P
    no wiec na powaznie , jest ktos w stanie mi wytluamczyc jak zlamac takiego PALa ??.
    jestem w stanie zaplacic za taka informacje !!!
  • #6 44083
    Harry
    Poziom 12  
    O ile mi wiadomo można to zrobić poprzez symulację wejść i odczyt wyjść (potrzeba analizator logiczny i np oscyloskop cyfrowy). Ja sam próbowałem tego ale jak na razie bezskutecznie :( (pewnie dlatego że nie mam analizatora a oscyloskop mam ale analogowy 8) ) .
    Wiem że są spece którzy w taki właśnie sposób to robią, możesz ich znaleźć na forum. Skopiowanie kostki kosztuje jakieś 60,- a odczytany plik ok 600,-
    Harry
  • #7 44570
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Bezpośrednio odczytać się nie da, jak zauważył marc.o, bit ochrony chroni czyjąś pracę włożoną w projekt. Jestem w stanie skopiować taką kostkę, ale ponieważ sam piszę projekty i wiem ile to kosztuje pracy i czasu nie udostępniam plików bo to tak jakbyś nie ukradł samochód, tylko puścił na rynek klucz uniwersalny i inni będą kraść hurtowo... Niekiedy jednak jest usprawiedliwiona potrzeba skopiowania projektu (np. brak kontaktu z autorem lub producentem naprawianego sprzętu) dlatego zdarza mi się skopiować czyjś projekt PAL lub GAL :oops: . Szczegóły kontakt na priva. Pozdrawiam!
  • #8 44799
    marc.o
    Poziom 14  
    Apropo kopiowania, czy GAL moze byc zaprogramowany, by dzialal podo-
    bnie jak przerzutnik np: RS, czy jest to niemożliwe fo wykoniana na tych
    układach. Bo jezlei nie sa mozliwe jakies takie skomplikowanme zależnoś-
    ci to układ swoim działaniem przypomina pamiec.
  • #9 45156
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    W układzie GAL i PAL są przerzutniki, które można zaprogramować jako D, T, JK, RS co powoduje że działanie układu może być naprawdę skomplikowane. To o czym pisze marc.o to były rzadko dziś używane układy PROM (taka krótka pamięć) służąca do generowania prostych sygnałów kombinacyjnych i nie zawierające przerzutników. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #10 45377
    marc.o
    Poziom 14  
    Gdyby nie te przerzutniki, to skopiowanie GALA byloby zajeciem dziecin-
    nie proste, a tak to mozna sie nasiedziec nad ukladem kilka odzin i nie
    dojsc do zadnych wnioskow.

Podsumowanie tematu

✨ Odczyt programów z układów PAL16V8 i PAL16L8 jest możliwy jedynie w przypadku braku zabezpieczeń ochronnych. Standardowe programatory, takie jak MAX czy Piccogal, pozwalają na odczyt, jeśli układ nie jest zabezpieczony. W przypadku zabezpieczeń odczyt bezpośredni jest praktycznie niemożliwy ze względu na skuteczne mechanizmy ochrony, które mają na celu zabezpieczenie własności intelektualnej. Metody obejścia zabezpieczeń obejmują symulację stanów wejściowych i analizę wyjść za pomocą analizatora logicznego i oscyloskopu cyfrowego, co jest jednak skomplikowane i kosztowne. Alternatywnie, bardzo kosztowną i zaawansowaną techniką jest analiza struktury krzemowej układu pod mikroskopem. Kopiowanie zawartości PAL-a jest możliwe, ale ze względu na prawa autorskie i etykę pracy projektowej, pliki z odczytem nie są powszechnie udostępniane. Układy PAL i GAL mogą zawierać przerzutniki programowalne (D, T, JK, RS), co pozwala na realizację złożonych funkcji sekwencyjnych, a nie tylko prostych funkcji kombinacyjnych, co dodatkowo utrudnia analizę i kopiowanie ich zawartości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA