logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebuje do zasilania matrycy LCD napięć 5V i -24V

_Matik_ 21 Sty 2006 01:49 1416 6
REKLAMA
  • #1 2201888
    _Matik_
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Witam,
    Zakupilem ostatnio matryce LCD po okazyjnej cenie 9,99 (lekko wylane w rogu ;D). Potrzebuje ona napiec 5V i -24V z tego co wyczailem w necie i wywnioskowalem z budowy plytki.
    Potrzebuje teraz tanio i prosto uzyskac te -24V, majac tylko napiecie dodatnie i to w dodatku mniejsze. Czy mozecie mi zaproponowac jakis scalony sterownik przetwornicy impulsowej ktory poradzi sobie z tym zadaniem? Prady tam pewnie za duze nie sa... pewnie znalazlbym cos sam ale specem od przetwornic to ja nie jestem a moze ktos ma wyprobowanego scalaka na oku i moze doradzic?;]
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2201906
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Skoro nie wiesz jak uzyskać -24V to jakim cudem chcesz podłączyć tą matrycę do czegokolwiek?
    Podpowiem jedynie, ze brak impulsów FR powoduje szybkie zniszczenie ciekłego kryształu.
  • REKLAMA
  • #3 2202547
    _Matik_
    Poziom 19  
    Spokojnie, znam przynajmniej 2 sposoby na to :>. Dzieki za pomoc ;p
    A to zes mnie zalamal z tymi impulsami FR, tego sie wlasnie obawialem. Bo szczerze mowiac myslalem ze po odseparowaniu mas, zasilania i linii danych, na pozostale 4 linie, ktore udalo mi sie wydzielic, bede podawal odpowiednie impulsy we wszystkich konfiguracjach i w ten sposob znajde pozycje linii SCP, FP, LP.
    Prosba: moze mi kolega przyblizyc dzialanie linii FR opisanej czesto jako PANEL MODULATION? Jak dotad nie znalazlem na ten informacji na ten temat... a w matrycach TFT czegos takiego chyba wogole nie ma (moja jest pasywna)
    Znalazlem linie ktora jest podlaczona do dwoch ukladow w sot-23 (na obudowie napis ZY), ktore sa tez podlaczone do obu zasilan +5 i -24V. Obstawiam ze to tranzystory a sama linia sluzy do przelaczania zasilania i mam przeczucie ze to wlasnie FR... narazie to wszystko domysly.

Moja matryca to: TLX-1831S-C3M1 (mialem nadzieje ze rozklad wyprowadzen bedzie taki jak TLX-1832S-C3M1... zludna nadzieja)
    Na plytce uklad LA5316 (znalazlem opis) oraz TOSHIBA 1108U136 (glowny uklad, jak na zlosc nie znalazlem opisu)
  • REKLAMA
  • #4 2202643
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    FR odpowiedzialne jest za zmiane polaryzacji napięcia sterującego ciekłe kryształy czyli za produkcję napięcia przemiennego.
    Brak tych impulsów (zmiana stanu co każdą ramkę) powoduje sterowanie ciekłego kryształu napięciem stałym co powoduje jego degradację objawiającą się widocznymi plamami na ciemnym tle obrazu.
    Jeśli chodzi o przetwornice to odsyłam do www.maxim-ic.com i tamtejszych dokumentacji.
  • REKLAMA
  • #5 2205495
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Przetworniczkę można spokojnie zbudować na MC34063 - schemat znajdziesz w PDFie - kwestia dobrania dzielnika w sprzężeniu.
  • #6 2206887
    _Matik_
    Poziom 19  
    Dzieki za odpowiedzi ;].
    Jeszcze jedno pytanie mam apropo przetwornic. Poniewaz mam od reki dostep do danych cewek 330 uH i zdaje sie 150 uH to czy moge uzyskac mniejsze indukcyjnosci poprzez odwiniecie czesci zwojow? Powiedzmy ze chcialbym uzyskac 68, 90, 100 uF. Rozumiem ze spadnie wtedy rezystancja uzwojenia ale to chyba dobra zmiana. Czy pogorsza sie jakies parametry cewki? Cewki sa z rdzeniem ferrytowym.
  • #7 2209053
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Powinieneś przewinąć cewkę grubszym drutem.

Ale do tej przetworniczki raczej nie będziesz potrzebował tak małej indukcyjności. O ile mnie skleroza niemyli, to pobór prądu jest symboliczny.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilania matrycy LCD wymagającej napięć +5V i -24V, ze szczególnym naciskiem na uzyskanie ujemnego napięcia -24V z dostępnego napięcia dodatniego i niższego. Omówiono znaczenie impulsów FR (Frame Rate) odpowiedzialnych za zmianę polaryzacji napięcia sterującego ciekłe kryształy, co zapobiega ich degradacji. Brak tych impulsów prowadzi do uszkodzenia matrycy, objawiającego się plamami na obrazie. Zaproponowano użycie scalonego sterownika przetwornicy impulsowej MC34063 jako taniego i prostego rozwiązania do generowania napięcia ujemnego. Poruszono także temat doboru cewek indukcyjnych, w tym możliwość zmniejszenia indukcyjności przez odwinięcie zwojów, z uwzględnieniem wpływu na rezystancję i parametry cewki. Matryca LCD to model TLX-1831S-C3M1, a linia FR jest powiązana z tranzystorami w obudowie SOT-23 oznaczonymi jako ZY, które sterują zasilaniem +5V i -24V. Zalecane jest zapoznanie się z dokumentacją producenta układów scalonych, np. firmy Maxim, w celu doboru odpowiedniego sterownika przetwornicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA