Jakie części i zasilanie są potrzebne do zbudowania najprostszego wzmacniacza na TDA2003 i czy da się go zrobić bez płytki drukowanej?
Do najprostszego wzmacniacza na TDA2003 musisz kupić elementy ze schematu, a całość można zmontować także bez płytki drukowanej, metodą „na pająka” [#2202375][#2202437] W praktyce potrzebujesz kondensatorów 2×100nF, 47nF, 2,2µF/25V, 470µF/25V i 1000µF/25V, rezystorów 47Ω, 220Ω, 2,2Ω i 1Ω, potencjometru logarytmicznego 100kΩ, układu TDA2003 oraz płytki uniwersalnej lub laminatu [#2202375] Koszt takich części to około 10–20 zł [#2202375] Jeśli dopiero zaczynasz, lepszy może być gotowy kit do samodzielnego montażu, bo zawiera komplet części i schemat [#2202392][#2202411] Nie zapomnij o zasilaczu i radiatorze; radiator może być nawet kawałkiem blachy aluminiowej lub duraluminiowej [#2202454][#2202437]
1. Odpisze mi ktoś w koncu ? :?
2. Predaddr ten twoj schemat na pająka jest jakiś zły jak z 5 pinu moze wychodzic sygnał na głośnik ? skoro na niego powinno sie napięcie podawac ? ogolnie jakos dziwnie mogl by mi to ktos wytlumaczyc bo mi sie zgadza pin 1 i pin 3
czym one sie różnią bo napewno ceną czy to znaczy że w jednym jest tylko płytka i wszystko będę musiał kupować, a drugie to pełen zestaw ?
a jeżeli tak to opłaca mi sie kupować osobno czy gotowy zestaw ?? Pozdrawiam
jeszcze ja odświeże ten temat. Mam w planie zbudować ten układ w mostku i pytanie można go zasilać z akumulatora samochodowego bo mam zamiar go użyć jako carAudio:) . Chce jakoś wzmocnić to co mam 2x7W a na razie nie chce wydawać 300 zł na lepsze radio bo za 4 miech kupuje coś ekstra ale to juz nie na temat
a może lepiej zbuduj cos w mostku ale na tda 2030 troche więcej mocy , choc mozesz zrobic przeciez poprostu dwa oddzielne wzmacniacze na tda2003 i bedzie akurat na te 2x7W bo w mostku bedzie lekko wiecej
Założyłem dzisiaj ten kondensator. Jest troche lepiej, ale mnie wkurza już jak ściąga długie fale radiowe i jeszcze gitara podpięta to też działa jak antena Gdzie dać kondensator, któryby filtrował to dziadostwo ?
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego wzmacniacza audio opartego na układzie scalonym TDA2003. Użytkownik poszukuje podstawowej wiedzy na temat niezbędnych elementów, kosztów oraz sposobu montażu. Wskazano, że schemat zawiera wszystkie potrzebne wartości elementów: kondensatory (stałe i elektrolityczne), rezystory, potencjometr logarytmiczny oraz sam układ TDA2003. Koszt części to około 10-20 PLN. Zalecane jest użycie radiatora do układu. Poruszono temat montażu „na pająka” (lutowanie bez płytki drukowanej), co jest możliwe, ale wymaga staranności, zwłaszcza w prowadzeniu mas. Podano linki do sklepów internetowych oferujących zestawy do samodzielnego montażu, które zawierają wszystkie elementy i schematy, co jest polecane dla początkujących. Omówiono także dostępność części w sklepach stacjonarnych, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach, oraz potrzebę zasilacza o odpowiednich parametrach (np. 14V 1,5A). Poruszono kwestie łączenia dwóch układów TDA2003 w mostku dla zwiększenia mocy oraz zastosowania wzmacniacza w systemach car audio. Wskazano, że sygnał z karty dźwiękowej komputera jest wystarczający do wysterowania wzmacniacza. Dyskutowano również o filtracji zakłóceń radiowych za pomocą kondensatorów. Podkreślono, że praktyka i samodzielny montaż są najlepszą metodą nauki, a w razie trudności można liczyć na pomoc bardziej doświadczonych użytkowników. Wygenerowane przez model językowy.