logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hałasujący cooler od GPU. Jak można to naprawić?

SZAKUL 21 Sty 2006 12:52 1958 12
REKLAMA
  • #1 2202751
    SZAKUL
    Poziom 10  
    Witam!
    Podczas włanczania kompa moj wiatraczek od karty graficznej:GF Mx440 Procomp wydaje z siebie straszne dźwięki, coś w rodzaju zacinającego się floppa tylko dużo głośniej!Dźwięk jest tak intensywny że w całym domu slychać :| . Trwa to od ok. 3 sekundy po naciśnięciu Pwr , przez 10 sek. aż sie WinXP nie załaduje.
    Kiedyś jak dobrze wyczyścilem kompa z kurzu to było cicho ale znowu po kilku tygodniach zaczął halasować.
    Może ktoś wie jak to naprawić :?:
  • REKLAMA
  • #2 2202765
    drak
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Można wiatrak wyczyścić i posmarować olejem oś ale nie ma to sensu poprostu wymienić.
  • REKLAMA
  • #3 2202802
    SZAKUL
    Poziom 10  
    Tylko dlaczego on hałasuje tylko podczas wlanczania ? Jakby byl zepsuty to darł by się caly czas! Nie chce mi się dopłacać do tego dziadostwa , za dużo wydatków :|
  • #4 2203691
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 693
    takj jest zazwyczaj z wyrobionymi weitrakami pochodzi chwile głośno i troche się ucisza zobacz na allegro tam możesz dostać do swojej karty bardzo tanio chłodzenie z jakiejś rozwaklonej karty
  • REKLAMA
  • #5 2203719
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    wentylatorek rozgrzewa się i rozszerzalność temperaturowa (fizyka) zmniejsza luzy. uważaj bo taki wiatraczek wpadając w wibracje potrafi kręcić się 2obr/sek, karta się przegrzeje po pojedynczych minutach.
    wiatraka w tym stanie nie da sie reanimowac. tak wogle to ja nie lubie tych małych gówienek bardziej hałasują niż chłodzą.
    ja zdemontowałem go, a na śledziu niżej zamontowałem zwolniony z12V na 7V 80x80mm
  • #6 2205134
    SZAKUL
    Poziom 10  
    tom1eczek :
    Jak podłączyłeś ten wiatrak? Może też zrobilbym se taki bo mam od starego zasilacza 12 V 80x80.
  • REKLAMA
  • #8 2206445
    forest kila zbila
    Poziom 15  
    wiatraczek jest juz wyrobiony,, po jakimś czasie się stabilizuje,, zazwyczaj kręci sie juz slabiej niż nówka ;) do wymiany,, kilka złotych i po sprawie,, najlepiej - załóż na kartę 80mm @ 5V :) lepsza wydajność, absolutna cisza, minimlane koszta, sposob - sposobów jest tyle ile ludzi ;) można się śmiało wkręcić w radiator,, możesz zastosować opaski zaciskowe,, tańsze , wystaczajaco skuteczne i bezpieczniejsze niż zmiana całego chłodzenia na nowe warte tyle co sama karta
  • #9 2214530
    SZAKUL
    Poziom 10  
    Po problemie- zrobilem sobie chlodzenie z wiatraczka od starego zasilacza podobne do tych Zelmanów tylko lepsze :D Kawełek metalu,płyty pilśniowej pare śróbek i mam za darmo stabilny i cichy coolerek :) Zasilanie podpiołem w to samo miejsce co mały wiatraczek, wprawdzie prąd znamionowy tego nowego wynosi 0,17 A ale i tak dobrze się kręci na prądzie 0,13 A jaki jest na karcie graficznej.
    (Komp chodzi godzine i radiator jaki byl zimny taki jest więc chyba ALL OK)
    Thx :)
  • #11 2217834
    SZAKUL
    Poziom 10  
    hehe :D do płyty pilśniowej przyczepilem wiatraczek na śróbkach a plytę do takiej metalowej pierdołki ktorą przykręciłem tam gdzie karty PCI :)
    Nie mam aparatu to fotki nie będzie ale na prawdę nie wygląda to najgorzej :)
  • #12 2217862
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Ta metalowa pierdołka to rozumiem śledzik :P
    Polak potrafi, nie ma co :D
  • #13 2221800
    SZAKUL
    Poziom 10  
    A jakże Polak nie plami honoru Sarmacji :D Jak będe miał czas to wyspawam se obudowe żeby miala tak ze 20 kg :D Będzie większy git niż maluch cabrio :) Pomysł godny Chucka ,nie ? :D

Podsumowanie tematu

✨ Problem hałasującego wentylatora karty graficznej GF Mx440 Procomp pojawia się głównie podczas uruchamiania komputera i trwa do momentu załadowania systemu Windows XP. Hałas jest spowodowany zużyciem łożyska wentylatora, co prowadzi do jego chwilowego głośnego pracy i wibracji. Czyszczenie i smarowanie osi wentylatora może przynieść krótkotrwałą poprawę, jednak zalecana jest wymiana wentylatora na nowy lub alternatywne rozwiązania chłodzenia. Użytkownicy proponują montaż większego wentylatora 80x80 mm zasilanego napięciem 5-7 V, co zapewnia cichszą i bardziej efektywną pracę chłodzenia. Popularnym rozwiązaniem jest wykorzystanie wentylatora ze starego zasilacza, zamocowanego na płycie pilśniowej i metalowym uchwycie (tzw. śledziu PCI). W dyskusji pojawiły się także linki do stron z gotowymi rozwiązaniami chłodzenia, w tym produktów marki Zalman. Wymiana lub modyfikacja chłodzenia jest opłacalna i pozwala uniknąć przegrzewania karty graficznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA