logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę użyć kondensatorów o wyższym napięciu w układzie wzmacniacza?

15jacek15 21 Sty 2006 14:00 1504 13
REKLAMA
  • #1 2203005
    15jacek15
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    witam

postanowilem sobie zbudowac wzmaka do ssubwooferka, ponizej załączam obrazy ukladu i elementow... mam pytanko, czy napiecia na jakie dzialaja kondensatory w tym ukladzie np C3 10µF/25 volt powinno byc a ja mam 10µF/53 Volt, c7 220µF/25 vollt a ja mam 220µF/63 volt...

moje pytanie brzmi nasępująco: czy musze zmienic kondensatory na takie jak podane w rozpisce czy takie jak mam są okej...

prosze o pomoc pozdrawiam 15jacek15
    Załączniki:
    • Czy mogę użyć kondensatorów o wyższym napięciu w układzie wzmacniacza? schemat wzmaka.jpg (39.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy mogę użyć kondensatorów o wyższym napięciu w układzie wzmacniacza? wzmak subik.jpg (53.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2203068
    pierwsza-wolna
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Możesz spokojnie włożyć kondensatory na większe napięcie. Nie wpłynie to na układ. Może tylko być problem z wielkością, gdyż mogą mieć większe gabaryty (jak masz już gotową płytkę).
  • REKLAMA
  • #3 2203093
    15jacek15
    Poziom 21  
    ja juz mam ukladzik zlozony, i wlasnie nie wiem czemu nie dziala :/ dzis wieczorkiem popatrze i zobace moze cos zle polutowalem, uklad jest zmontowany na plytce iniwersalnej.... pozdrowionka

Dodano po 1 [godziny] 31 [minuty]:
    tutaj podaje adres do dokumentacji ukladu w formacie pdf :
    www.jacekslupsk123.republika.pl/subwoofer12v.pdf
    moze niedzialanie ukladu spowodowane jest tym ze zasilam go zasilaczem komuterowym ??

prosze o pomoc
  • #4 2203468
    marcin_211
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    W zalaczonym schemacie nie zauwazylem bledow-musiales popelnic blad
    w montarzu.:|:?:
  • #5 2206325
    15jacek15
    Poziom 21  
    przykro mi .... sprawdzilem moj uklad ze schematem ideowym i nie trybi :/ czy niedzialanie sprzetu moze byc spowodowane tym ze zasilam uklad zasilaczem komputerowym ?? lub co innego moglem zle zrobic,

prosze o rade ;) pozdro
  • #6 2206484
    marcin_211
    Poziom 24  
    Przy uruchamianiu proponuje:
    -bez sygnalu na wejsciu , pin2 nie podlaczony,zmierzyc napiecie na pin5,jesli prawidlowe oraz uklad i elementy w jego aplikacji sa sprawne to ,, dotkniecie palcem,,pinu3 musi byc wyraznie slyszalne w glosniku.

powodzenia

Przepraszam drobna korekta:pin2 przez kond.do masy .
  • #7 2208739
    15jacek15
    Poziom 21  
    sory ale nie rozumiem :/ "marcin_211"

- przeciez wejscie to nie jest pin 2 tylko 3
    - a przeciez pin 5 to jest wyjscie audio, a nie zasilanie +

prosze mi to "opatologicznie" wytłumaczyc co mam zrobic.

przepraszam ze moja glupote, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2208906
    marcin_211
    Poziom 24  
    wejscie to L i P a zasilanie to oczywiscie pin 6(zle odczytalem).
  • REKLAMA
  • #9 2209261
    15jacek15
    Poziom 21  
    no i sprawdzilem, dotykajac kabla wejsciowego nie pojawia sie zaden dzwiek, napiecie dochodzace do pinu 6 to 12 volt.

uklad jest zmontowany na bank dobrze.... co moglem zrobij jeszcze nie tak ??

pozdrawiam
  • #10 2209689
    kowoc
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jesli montujesz na płytce uniwersalnej to sprawdź dokładnie połaczenia czasami jest źle zaprojektowana płytka i brakuje jakiegoś połączenia - sam to jak zaczynałem przygode z elektronika przechodziłem. Druga sprawa to zawsze twierdziłem ze wszystko jest dokładnie połaczone jednak rzeczywistośc okazywała sie inna zrób to jeszcze raz ale dość starannie.
    Pozdro

PS. Dobra rada - jeśli montujesz na uniwrsalnej to montaz podziel sobie na etapy i dokładnie przeprowadzaj montaz.

PS2. Czy podałeś napiecie na +ANT aby załączyć wzmacniacz?
  • #11 2210274
    15jacek15
    Poziom 21  
    nie, nie podalem zasilania na pin 2, mam to zrobic ?? czy moze to bydz powodem niedzialania ukladu ??

nio to rozmontuje uklad i zmontuje ponownie...

czekam na dalsze wskazowki.... pozdro

Dodano po 7 [minuty]:

i czy moge zasilac ten uklad zasilaczem komputerowym 12 volt 8 Amper ??
  • #12 2212009
    marcin_211
    Poziom 24  
    A wiec jeszcze raz; zasilacz komputerowy moze byc,
    sprawdziles nap. na pin 6 (jest 12v-OK).
    Aby ten wzm. uruchomic, na pin2 musi wystapic napiecie bliskie napieciu zasilania. Podaj wiec +12v
    na +ANT i wykonaj pomiar na pin2.Nastepnie jak wczesniej pisalem sprawdz polcem dzialanie ukladu
    zaczynajac od pin3 a konczac na L P.

Powodzenia.

Tym razem zakladam ze caly uklad masz poprawnie zlozony i kompletny.
  • #13 2212480
    kowoc
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Wydaje mi sie ze dokładnie nie przeczytałes całego artykułu bo tam jest wszystko wyjasnione co do szczegółu. Zacytuje: po podłaczeniu zasilania z akumulatora lub jak w Twoim przypadku zasilacza komputerowego 12V/8A i odłączonym +ANT napiecie na pin2 powinno być zblizone do 0V. Po podłaczeniu wejścia +ANT do 12V ( moze byc z tego samego zasilania co zasilasz układ ) napiecie powinno byc zblizone do 12V i dopiero wtedy dotykajać wejścia L lub P bedzie słychać przydźwięk.
    Pamietaj 90% niedziałających układów to błąd montujacego go człowieka - brak jakiegos polaczenia, niedoczytana instrukcja montazu itd.
    Pozdro
  • #14 2213404
    15jacek15
    Poziom 21  
    tyle ze ja nie mam w ogole podlaczonego niczego do pinu dwa, w artykule bylo napisale ze nie musi on byc podlaczony w ogole jezeli nie uzywam ANT+. Dowiedzialem sie ze chodzi o to ze mam zasłaby zasilacz.... dopiero teraz załatwiam sobie trafo 12 volt/3A i wtedy bedzie grało... tak mi wyjasniono.... pozdrawiam

jak zrobie i nie bedzie dzialac to wtedy napisze pozdro

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię stosowania kondensatorów o wyższym napięciu znamionowym w układzie wzmacniacza subwoofera. Potwierdzono, że użycie kondensatorów o większym napięciu (np. 10µF/53V zamiast 10µF/25V) jest dopuszczalne i nie wpływa negatywnie na działanie układu, choć może powodować większe gabaryty elementów. Autor układu zgłaszał problemy z jego działaniem, które nie były związane z kondensatorami, lecz z montażem i zasilaniem. Zalecano dokładne sprawdzenie połączeń na płytce uniwersalnej oraz podanie napięcia na pin 2 (sygnał +ANT) w celu uruchomienia wzmacniacza. Zasilanie z zasilacza komputerowego 12V/8A jest możliwe, jednak autorowi zasugerowano, że może mieć zbyt słabe parametry, dlatego planuje zastosować transformator 12V/3A. Wskazano, że większość problemów wynika z błędów montażowych i nieprawidłowego podłączenia sygnału sterującego wzmacniaczem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA