Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

CANON CP 660 Kod 004- co to jest

Stef.krak1 21 Sty 2006 15:38 2963 24
  • #1 21 Sty 2006 15:38
    Stef.krak1
    Poziom 14  

    Problem wystąpił po zacięciu i stopieniu folii w piecu. Po usunięciu zacięcia nie startuje tylko kod 004. Może ktoś podpowie co robić.
    :cry:

  • #2 21 Sty 2006 16:38
    marek216

    Poziom 43  

    nie znam tej maszynki ale odpowiedź znajdziesz w manualu :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/sutra1918559.html#1918559

  • #3 22 Sty 2006 00:00
    Stef.krak1
    Poziom 14  

    Już ustaliłem że to padł wyłącznik termiczny i jest nast.problem nie ma na nim nr.katalogowego .Może ktoś go zna, albo ma Parts katalog do tej maszynki.W SM nie jest podany.

  • #4 22 Sty 2006 22:16
    klimimoto
    Poziom 10  

    Jeżeli to wyłącznik termiczny i nie ma on zwartego obwodu, to jest na to sposób - nietypowy i nie zawsze działa ,ale spróbować warto. Trzeba dosłownie rzucić nim o podłogę!!! TYLKO Z WYCZUCIEM!! Jakąś drewnianą lub inną twardą ale nie o beton żeby nie połamać wyłącznika!!! Wyłącznik musi dostać silnego wstrząsu aby bimetal wrócił na swoją pozycję i był "zwarty". Powodzenia i napisz czy metoda była skuteczna!!!

  • #5 23 Sty 2006 19:57
    Stef.krak1
    Poziom 14  

    Twoja medoda z rzucaniem termistora zainspirowała mnie do działania.
    Stukanie nie pomagało , więc rozebrałem go i zbaraniałem.Konstrukcja cepa jest bardziej skomplikowana.spodziewałem się układu el. lub czujnika a tam nie ma nawet klasycznego bimetalu tylko spręzysta blaszka i bolec naciskający na styki.Naciśnięcie blaszki i termistor wrócił do pierwotnego ustawienia.PRĄD PŁYNIE , ale dalej występuje kod 004.
    ALBO JESZCZE COŚ PADŁO, lub trzeba usunąć eror, tylko nie wiem jak?
    Nie można wejść w serwis bo drukarka jest niema.:cry:

  • #6 23 Sty 2006 20:12
    stempel72
    Poziom 20  

    Można wejść w serwis. Ściągnij serwisówkę i znajdz gdzie kasuje się błędy utrwalania. Mam nadzieję że zanim złożyłeś utrwalanie to grzałkę i termistor też sprawdziłeś.

  • #7 23 Sty 2006 20:24
    marek216

    Poziom 43  

    podalem ci na samym poczatku link do SM dlaczego z niego nie kozystasz ?

  • #8 24 Sty 2006 09:13
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki

    drukarkę masz ze skanerem ?

  • #9 24 Sty 2006 19:57
    Stef.krak1
    Poziom 14  

    Tak, jest ze skanerem. Piec wydaje się w porządku żarówki ok, wyłączniki termiczne ok. Pomimo to skaner nie daje zasilania do drukarki.
    Drukarka podłączona poza skanerem robi tylko test pamięci w kółko.Piec jest zimny. SM podaje sprawdz połączenia, halogeny i termowyłączniki.I jak zawsze na końcu wymień wszystko.I NIE ZNALAZŁEM czy trzeba likwidować error i jak?

  • #10 25 Sty 2006 16:14
    rys57
    Moderator

    W SM wyraźnie jest opisane które kody błędów trzeba kasować w trybie serwisowym i jak to wykonać. Jest wśród nich E 004.

  • #11 25 Sty 2006 19:42
    Stef.krak1
    Poziom 14  

    Tylko dalej nie wiem jak mam wejść w ten tryb serwisowy.

  • #12 26 Sty 2006 03:46
    xerwis
    Poziom 15  

    tryb serwisowy ci nie potrzebny tylko na wyłączonej maszynie trzeba na płycie głownej drukarki zewrzeć jp201 przez 3 - 5 sek jak nie ruszy to uwalony moze być drugi termoswitch bo są dwa na górnym i dolnym wałku i nie wolno ich na chama zwierać tylko bardzo cienkim drucikiem około 0.2 mm, ale to nie jest bezpieczne bo wałeczki sa drogie jak przegrzejesz to jesteś parę stów za sztukę w plecy a moze i lampa strzelić (miałem dwa przypaki napraw przez super serwisy (drut zamiast termoswitcha on jest tańszy niz lampa czy wałek opkoło 80 zł brutto jeden i drugi

    Dodano po 2 [minuty]:

    a w serwisówce bład e004 nie jest opisany jako błąd który kasuje się w trybie serwisowym - III Troubleshoting ..., page 8-51

  • #13 26 Sty 2006 08:30
    rys57
    Moderator

    xerwis napisał:

    a w serwisówce bład e004 nie jest opisany jako błąd który kasuje się w trybie serwisowym - III Troubleshoting ..., page 8-51


    Jest opisany. Polecam łaskawej uwadze panów: chapter 8, troubleshooting, VII-self diagnosis, page 8-184. Tamże opisano do czego służy JP201. A naprawy za pomocą drutu również nie polecam. R

  • #14 26 Sty 2006 20:13
    Stef.krak1
    Poziom 14  

    Rozumiem ze termowyłączniki powinny być fabrycznie sprawne.Wiem że są 2 ale oba przewodzą. Jeden się wyłączył na skutek przegrzania.Przypominam - folia( chyba nie do ksero) nawineła się na wałek odsuneła prawdopodobnie czujnik temp. i stąd przegrzanie.Termowyłącznik prowizorycznie naprawiłem ale kod 004 nie zniknął. W SM jest podane że kasuje sie tylko błędy 001 i 003.
    Ale po podpowiedzich zwarłem dziś te styki i dalej 004.Ale może za krótko
    bo tu kolega mówi że 3-5 sek.Spróbuję jutro. Ale swoją drogą dziwi mnie ta ilość śrub żeby dostać sie do tych styków. Jakby Canon nie przewidywał
    ich użycia.:?:

  • #15 28 Sty 2006 21:38
    Stef.krak1
    Poziom 14  

    Zwarcie styków pamięci ponad 5 sek. nie pomogło. Na zdrowy rozum nie możliwe jest aby kod 004 który występuje nawet przy braku połaczenia drukarki ze skanerem trzeba było likwidować wykręcając dokładnie 42 śruby(dziś policzyłem). Usterka niby prosta - wywalony termowyłącznik jednego wałka. Usterka usunięta a kod nie do usunięcia:cry:

  • #16 28 Sty 2006 21:54
    rys57
    Moderator

    Może jednak skasowałbyś ten kod w trybie serwisowym. A obecność skanera nie ma tu nic do rzeczy.

  • #17 29 Sty 2006 17:18
    Stef.krak1
    Poziom 14  

    Rys57 może zdradzisz jak mam wejść w ten tryb serwisowy:?:

  • #18 29 Sty 2006 17:25
    marek216

    Poziom 43  

    po raz 3 przypominam o SM - poczytaj go do cholery zamist zadawać pytania na które masz wypisane odpowiedzi

  • #19 29 Sty 2006 17:34
    xerwis
    Poziom 15  

    wciskasz * potem 2 i 8 i znowu *

    pozdro

    DD

    Dodano po 6 [minuty]:

    co prawda to prawda zgadzam sie z przedmówcą

  • #20 30 Sty 2006 19:18
    serwek
    Poziom 25  

    W ".28.", dolej "copier", dalej "Funkcjon" no.......i uwaga !
    - nie skasuj za dużo !!!!!!!!!... bo będzie jazda... :(
    A pro po...
    Czy Koledzy może wiedzą co zrobić (właśnie po wyjęciu folii z pieca) z pojawiającymi się kodami E0373 oraz 353.
    ALE jazda :cry:

  • #21 30 Sty 2006 19:44
    Stef.krak1
    Poziom 14  

    Niestety tryb serwisowy * 28 * jest nieaktywny.Brak reakcji dalej kod 004
    i komunikat włącz i wyłącz.Drukarka ma zasilanie ze skanera a skaner nie daje jej napięcia.
    Mam pytanie do fachowców. czy uszkodzony termistor na jednym z wałków pieca może powodować to że skaner nie poda napięcia do drukarki?Zmierzyłem opornoość termistorów , wydaje sie w porządku.

  • #22 30 Sty 2006 20:16
    marek216

    Poziom 43  

    teoretycznie tak , bo skaner jest "odcięty "

    jak napisałem nie znam tej maszynki

    jednak widze że nie potrafisz kozystac z dokumentacji technicznej ! ( no ja za ciebie nie będe jej studiowal bo narazie nie mam takiej potrzeby ! )

  • Pomocny post
    #23 30 Sty 2006 20:23
    serwek
    Poziom 25  

    Stary
    Próbuj do upadłego ;)
    Ja też w paru tych modelach (CP660) mam czasami problem z wejściem w kody.
    Naciskaj razem"2 i 8" potem odrazu"gwiazdkę" i znów "2 i 8" i znów........itd. W którymś momencie zaskoczy.
    Nie wiem od czego to zależy?
    W niektórych nie ma z tym żadnego problemu, a w innych to standard.
    Miałem podobny problem nawet w paru CLC 700 i 800.
    ...może to klawiatura.
    Ale co dalej z E0353, E0373, E004
    Jakość odbitek to Canony mają rzeczywiście (w porównaniu z moimi Minoltami ) niezłą a nawet bardzo niezłą ale reszta - wykonanie i materiał (hm...)
    Żeby gdzieś się dostać to trzeba się napocić, no cóż nie można mieć wszystkiego :)

  • Pomocny post
    #24 31 Sty 2006 01:46
    xerwis
    Poziom 15  

    w dwu maszynach musze strasznie powoli wchodzic w seris a wniektórych szybko ale dobrym sposobem na niektóre małpy jest otwarcie wszystkiego co się da np. piec lub frontowe drżwi i wejscie w tryb serwisowy chyba na to wpadłeś ze Canony z mozliwościa pracy klawiatury i wyświetlacza na "otwartych drżwiach" jak np. 6050, 6085 i GP 405 itd wchodza w tryb serwisowy co nie było mozliwe przy uwaleniu lampy lub termistora w 6060 czy 4050, więc sprubój tak

    pozdro

    DD

  • #25 31 Sty 2006 19:45
    Stef.krak1
    Poziom 14  

    Dzięki waszej pomocy udało mi sie rozwiązać problem.Poprostu nie wiedziałem że mogą być kłopoty z wejściem w tryb serwisowy i dalej szukałem przyczyny błędu. Reasumując- dla potomnych.
    Pracownik przez pomyłkę wpuścił do drukarki folię do bindowania.
    Folia oczywiście topiąc się nawineła na wałek grzejny , jednocześnie odsuwając termistor uniemożliwiła sterowanie temp.Z tego samego powodu z opóźnieniem ale zadziałał termowyłącznik.Uratowało to halogeny ale z folii został węgiel. Po naprawie pieca kopiarka nie wystartowała i nie mogłem wejść w tryb serwisowy aby zlikwidować błąd.
    Dopiero podpowiedź że aby wejść w ten tryb to trzeba trochę gimnastyki ,rozwiązała problem.DZIĘKI:D

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME