logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CANON CP660 - Jak usunąć błąd E 004 po zakleszczeniu papieru?

jane_20 29 Lut 2008 20:25 1274 11
  • #1 4859754
    jane_20
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Pracuje od niedawna w pracowni poligrafi. Mamy tam CP660 dziś zakleszczyło mi kartkę w utrwalaczu i po wyciągnięciu zamiast standardowego "zwracania" wyrzucił mi błąd E 004. Czy ktoś mi powie jak go usunąć? Przede wszystkim jak wejść w menu systemowe. Z dwóch paneli świeci się tylko ten górny od części skanującej. Proszę pomóżcie.
    Szefowa już jest zła. Pewnie myśli, że to moja wina;(
  • #2 4859811
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Witam

To koleżanka nabroiła :D

Tak poważnie ten kod wskazuje na usterkę układu grzewczego. Może go usunąć serwis. Zadzwoń do serwisanta który was obsługuje i podaj nr kodu. Od zacięcia kartki się to nie stało - no chyba że uszkodziłaś czujnik termiczny.
  • #3 4860282
    jane_20
    Poziom 10  
    A gdzie ten czujnik jest? U nas nie ma serwisu canona a chetnie bym sie z kimś skontaktowala może znasz jakis nr tel? Jestem z mazur.

Ale najpierw trzeba potrenować pisownię. Część postu poprawiłem i nie tylko tego. Proszę pamiętać na przyszłość o poprawnej pisowni.
    Regulamin - pkt. 15 mówi nam o tym.
    [_OBCY_]
  • #4 4860836
    jane_20
    Poziom 10  
    Pewnie że powinnam pisać poprawnie i obiecuję, że już będę, ale czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
  • #5 4860980
    gandalf.s
    [quote="jane_20"]A gdzie ten czujnik jest? U nas nie ma serwisu canona a chetnie bym sie z kimś skontaktowala może znasz jakis nr tel? Jestem z mazur.

Jestem z Mazur...

Koleżanko jak wpisywałaś swoje dane to było również miejsce na miasto. Szkoda że nie mam czarodziejskiej kuli... :D

Tak poważnie to najprościej było by zadzwonić po firmę gdzie została kupiona maszyna.
  • #6 4861038
    jane_20
    Poziom 10  
    pewnie i tak ale maszyna została przywieziona z Anglii, więc nie ma szans.

Dodano po 1 [godziny] 55 [minuty]:

Już wiem że to padł termostat - lub nazwa bardzo zblliżona ( tak powiedział fachowiec), w utrwalaczu. Czy ktoś zna jakąś hurtownie z częściami do canona?
  • #7 4862151
    gandalf.s
    jane_20 napisał:
    pewnie i tak ale maszyna została przywieziona z Anglii, więc nie ma szans.

Dodano po 1 [godziny] 55 [minuty]:

Już wiem że to padł termostat - lub nazwa bardzo zblliżona ( tak powiedział fachowiec), w utrwalaczu. Czy ktoś zna jakąś hurtownie z częściami do canona?

Tak powiedział fachowiec...

Koleżanko już dziewięć lat serwisuje urządzenia - jeśli czytasz to co piszę to zauważ że wyżej już o tym napisałem. Czujnik termiczny, termostat i termistor podobne ma zadanie.

Czy sama chcesz to wymienić?

Części możesz kupić: www.telekontrakt.pl

Podaje nr czujników:
    - RH7-7103-000 thermistor ass'y
    - RH7-7087-000 thermoswitch
    - RH7-7088-000 thermistor ass'y

Jeden z nich może być uszkodzony mechanicznie i wyrzuca błąd.
    Później musisz w/g Serwis Manual usunąć kod.
    Tutaj masz SM:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic41945-120.html#1918559#1918559

Jeśli sobie nie poradzisz - zawsze możesz kupić cały układ grzewczy.

Napisz o efektach - to coś poradzimy :D
  • #8 4862217
    jane_20
    Poziom 10  
    kod to wiem jak usunąć a ten termostat to wymieni mi właśnie chłopak, który dziś to sprawdzał - we wtorek weźmie drugi układ grzewczy i dokładnie sprawdzi czy to taka część .Wielkie dzięki za pomoc. To naprawdę super sprawa to forum. Napiszę jak tylko się dowiem co wymieniamy. Całego układu chyba nie trzeba wymieniać. rozkręcałam go już raz sama wymieniając wałki więc chyba nie jest ze mną tak źle.:)

Moderowany przez _OBCY_:

A jednak. Wcześniej prosiłem. Nie wykonanie polecenia moderatora pkt.6, 15 regulaminu. Ostrzeżenie #1.

• #9 4872293
    jane_20
    Poziom 10  
    okazało się że wystarczyło wymienić termoregulator i po kłopocie. Mam jeszcze pytanie czy te wałki w utrwalaniu zawsze się tak szybko zużywają? Wymieniane były we wrześniu i znów wyglądają tak jakby ktoś je w niektórych miejscach nożem pociął a przecież wyciągam papier tylko dłońmi.
  • #10 4878241
    gandalf.s
    Witam

Wałki w utrwalaniu nie zużywają się tak szybko. Prawidłowo eksploatowana kopiarka i regularnie serwisowana nie ma takich problemów. Nowy układ grzewczy lub dobrze zregenerowany powinien wytrzymać 80 000 kopii/wydruków.
  • #11 4878497
    jane_20
    Poziom 10  
    to dlaczego tutaj się tak dzieje?przeczytałam, że ta kopiarka powinna być używana w klimatyzowanym pomieszczeniu a u mnie głównie jest wilgoć, co z pewnością sprzyja częstemu zakleszczaniu kartek.
  • #12 4879911
    gandalf.s
    Obsługuje dwanaście tych kopiarek i klienci mają je w różnych pomieszczeniach, nie wszystkie są w "luksusowych" warunkach :D

Kilku klientów ma wstawione kopiarki w kamienicach i pomieszczenia są ogrzewane elektrycznie lub gazowo.

Podsumowanie tematu

✨ W drukarce Canon CP660 pojawił się błąd E004 po zakleszczeniu papieru w utrwalaczu. Kod ten wskazuje na usterkę układu grzewczego, najczęściej związany z uszkodzonym termostatem, termistorem lub termoczujnikiem. Usunięcie błędu wymaga wymiany uszkodzonego elementu oraz resetu kodu błędu zgodnie z instrukcją serwisową (Service Manual). Części zamienne, takie jak termistor i termostat, można nabyć m.in. w specjalistycznych hurtowniach (np. telekontrakt.pl) pod numerami RH7-7103-000, RH7-7087-000, RH7-7088-000. Wymiana termoregulatora rozwiązała problem. Dodatkowo poruszono kwestię szybkiego zużycia wałków utrwalacza, które w prawidłowo eksploatowanych urządzeniach powinny wytrzymać około 80 000 kopii. Wilgotne warunki pracy mogą sprzyjać częstym zacięciom papieru i przyspieszać zużycie elementów. Zaleca się kontakt z serwisem lub dostawcą urządzenia, choć w przypadku sprowadzonych z zagranicy maszyn może to być utrudnione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA