logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linksys WRT54GL - brak internetu po konfiguracji z siecią radiową

izyrayder 21 Sty 2006 18:47 31294 11
REKLAMA
  • #1 2204000
    izyrayder
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.
    Net mam radiowy i chcialem podzielic na 2 kompy w domu,w zwiazku z tym zakupilem wrt54gl.
    Zrobiłem tak:
    Setup->Basic Setup->Mac Address Clone i tutaj zmieniłem Maca na ten który mam na karcie sieciowej bezprzewodowej.
    Następnie Automatic Configuration-DHCP , Networc Setup bez zmian i DHCP Server Disabled.
    Wireless w trybie Client.
    Status->Wireles(jest widoczny AP Signal)->Survey(wyświetla nazwę sieci i parametry)->Join->Status gdzie są wyświetlone pobrane adresy,takie same jak na karcie bezprzewodowej prucz DNS)
    Teraz pytanie, co robię żle, dlaczego nie ma Netu?
    Jeszcze jedno , nie wiem czy to ważne dostawca posiada adresy w klasie
    192.168.1.xx
    Z góry dziękuję za odp. i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2204373
    walek123
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    tez mam taki problem
  • Pomocny post
    #3 2204564
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    izyrayder napisał:

Teraz pytanie, co robię żle, dlaczego nie ma Netu?
    Jeszcze jedno , nie wiem czy to ważne dostawca posiada adresy w klasie
    192.168.1.xx

To akurat jest bardzo ważne.
    Domyślny adres na interfejsie LAN to 192.168.1.1 - czyli z tej samej sieci co dostawca.

Ustaw inną niż 1 cyfrę na 3 oktecie adresu np. 192.168.0.1 - wtedy wszystko zacznie działać.
    Nie wiem z jakiego powodu wyłączyłeś DHCP - to wynalazek ułatwiający życie. AP przecież zawsze będzie włączony.
  • REKLAMA
  • #4 2205054
    izyrayder
    Poziom 11  
    Pomogło ale jeszcze coś koliduje, a mianowicie:
    Po wpisaniu w przeglądarce np. www.wp.pl nie łączy,natomiast
    przy wpisie http://212.77.100.101 jest ok.
    Co jeszcze jest nie tak?
  • #5 2205239
    arteqw
    Poziom 12  
    izyrayder napisał:
    Pomogło ale jeszcze coś koliduje, a mianowicie:
    Po wpisaniu w przeglądarce np. www.wp.pl nie łączy,natomiast
    przy wpisie http://212.77.100.101 jest ok.
    Co jeszcze jest nie tak?

Wpisz adresy DNS dla karty sieciowej z która sie łączysz z AP.

jezeli TPSA to 194.204.159.1
  • #6 2205255
    izyrayder
    Poziom 11  
    Już wszystko ok.
    Wystarczyło wpisać IP bramy WAN do karty sieciowej jako DNS.
    Dzięki za pomoc .
    Pozdrawiam.
  • #7 2214425
    izyrayder
    Poziom 11  
    Witam.
    Nawiazując do pierwszego postu z tym wrt54gl sprawa się skomplikowała,
    chodzi o to że :
    Provider zmienil zasady dostępu do sieci, server wymaga logowania,czyli
    trzeba podac login i hasło.
    Hasło i login od niego otrzymałem i wpisalem w połączeniach , wszystko pięknie chodzi na karcie bezprzewodowej ale na ruterze niestety nie. Łaczy się tylko z stroną providera.
    Proszę o jakieś sugestie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 2215820
    arteqw
    Poziom 12  
    izyrayder napisał:
    Witam.
    Nawiazując do pierwszego postu z tym wrt54gl sprawa się skomplikowała,
    chodzi o to że :
    Provider zmienil zasady dostępu do sieci, server wymaga logowania,czyli
    trzeba podac login i hasło.
    Hasło i login od niego otrzymałem i wpisalem w połączeniach , wszystko pięknie chodzi na karcie bezprzewodowej ale na ruterze niestety nie. Łaczy się tylko z stroną providera.
    Proszę o jakieś sugestie.
    Pozdrawiam.

jezli chodzi o pppoe to linksys ma taka mozliwość. wpisz do ap w "mac clone" ma z karty radiowej. potem wpisz login i hasło powinno działac.
  • #9 2216007
    izyrayder
    Poziom 11  
    Wlasnie wpisywalem w ruterze w pozycji pppoe haslo ,
    login i nic z tego.
    Powinien chyba sam zlapać IP iresztę parametrów ale tego nie robi.
    Natomiast przy ustawieniach automatik DHCP łapie ,z tym że połączenie skonfigurowane z protokułem pppoe nie może wybrać numeru.
    PS. Trochę mam problem z odpisywaniem bo net często się rozłancza.
    Dzięki i pozdrawiam.
  • #10 2223779
    izyrayder
    Poziom 11  
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Temat jest jak najbardziej aktualny, w dalszym ciągu walczę z tym ap (prawie tydzień).
    Może przypomnę o co mi chodzi:
    Net mam radiowy, system xp,dostawca netu zmienił sposób dostępu do sieci przez pppoe,login i hasło mam.
    Przy konfiguracji kompa + bezprzewodowa karta sieciowa wszystko jest ok. działa.
    Teraz konfig ap na automatic dhcp i oczywiście Mac clone no i tylko mogę się połączyć z stroną providera.
    Póżniej próbowałem na pppoe i nic , nie pobiera adresów ,nawet Mac zmienia się sam na zera.
    Zmarnowałem wiele czasu i nerwów, może ktoś zlituje się i wytłumaczy łopatologicznym językiem jak skonfigurować tego upartego wrt54gl.
    Z góry dziękuję za jakieś sugestje co do konfiguracji.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 2224363
    arteqw
    Poziom 12  
    izyrayder napisał:
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Temat jest jak najbardziej aktualny, w dalszym ciągu walczę z tym ap (prawie tydzień).
    Może przypomnę o co mi chodzi:
    Net mam radiowy, system xp,dostawca netu zmienił sposób dostępu do sieci przez pppoe,login i hasło mam.
    Przy konfiguracji komputera + bezprzewodowa karta sieciowa wszystko jest ok. działa.
    Teraz konfig ap na automatic dhcp i oczywiście Mac clone no i tylko mogę się połączyć z stroną providera.
    Póżniej próbowałem na pppoe i nic , nie pobiera adresów ,nawet Mac zmienia się sam na zera.
    Zmarnowałem wiele czasu i nerwów, może ktoś zlituje się i wytłumaczy łopatologicznym językiem jak skonfigurować tego upartego wrt54gl.
    Z góry dziękuję za jakieś sugestje co do konfiguracji.
    Pozdrawiam.

Klonowałes MAC z karty radiowej z którą niemasz problemów !!!!!!!!?????????
    Wyłącz firewala w AP !!!!! całkowice, tzn. odznacz wszystkie ptaszki ;)
    Jak cos odezwij sie na priv ;) arteqw(maupa)gazeta.peel ;)
  • #12 2265206
    izyrayder
    Poziom 11  
    Witam.
    Po wielu kombinacjach udalo się . Samo wpisanie loginu i hasła nic nie dawało,poprostu trzeba było jeszcze uaktywnić w administracji pozycję PPPoE.
    Temat uważam za rozwiązany i można go zamknąć.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada internet radiowy i chce udostępnić go na dwa komputery za pomocą routera Linksys WRT54GL. Po konfiguracji routera w trybie klienta bezprzewodowego, z klonowaniem adresu MAC karty sieciowej i wyłączonym serwerem DHCP, nie ma dostępu do internetu. Problem wynikał z konfliktu adresacji sieciowej – domyślny adres LAN routera 192.168.1.1 kolidował z adresem dostawcy. Zmiana adresu LAN na inną podsieć (np. 192.168.0.1) rozwiązała problem podstawowego połączenia. Następnie brakowało poprawnej konfiguracji DNS – wpisanie adresu IP bramy WAN jako DNS umożliwiło dostęp do stron internetowych po nazwach domenowych. Później dostawca zmienił sposób dostępu na PPPoE wymagający autoryzacji loginem i hasłem. Router WRT54GL posiada obsługę PPPoE, jednak wymagało to aktywacji tej funkcji w panelu administracyjnym oraz wpisania danych uwierzytelniających. Po włączeniu PPPoE i poprawnym skonfigurowaniu loginu, hasła oraz klonowaniu MAC, router zaczął poprawnie łączyć się z internetem. Dodatkowo zalecane było wyłączenie zapory (firewalla) w routerze, aby uniknąć konfliktów. Ostatecznie problem został rozwiązany dzięki zmianie adresacji LAN, poprawnej konfiguracji DNS oraz aktywacji i konfiguracji PPPoE z danymi dostawcy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA