logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6100 traci zasięg w sieci Idea, działa dobrze w Era i Plus

MariuszR1 21 Sty 2006 23:31 1407 14
REKLAMA
  • #1 2205063
    MariuszR1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam Nokie 6100 i w erze działa mi bardzo dobrze nie trzci zasięgu w plusie tak samo a w idei zgubi czasem zasięg żenie ma go wogóle przed dłuższa chwile. Czym może być to spowodowane?
    Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2205210
    Nosek1
    Poziom 28  
    Ocena: 11
    Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że źle ściągniętym sim-lockiem. Spróbuj jeszcze raz ściągnąć sim locka może pomoże a zaszkodzić nie zaszkodzi.
  • #3 2205237
    MariuszR1
    Poziom 11  
    ale jak mam to zrobić? kodem? nie wiem na jaką wcześniej był sieć
  • REKLAMA
  • #4 2205243
    parixon
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Simlock to nie ma tu nic do rzeczy. Na 90% padł diplexer. Poprostu telefon chodzi na jednym systemie. W danym miejscu era i plus może chodzić na 1800, a idea na 900, albo na odwrót i stąd te problemy. Przeflashować też najpierw nie zaszkodzi.
  • #5 2205246
    maniekcichy
    Poziom 2  
    Witam
    Moj koompel z pracy też miał podobny problem w swojej Nokii 6100.W tej chwili juz nie pamiętam co to było ale poszedł do salonu i cos tam robili mu z kartą SIM.To pomogło i jest ok.Sorki, że nie mogę dokładnie wyjaśnić o co chodziło ale cóż ....pamięć...
  • REKLAMA
  • #6 2205291
    parixon
    Poziom 22  
    Raczej nie bardzo pomogłeś tą wypowiedzią. Salon tylko pomoże jak telefon jest na gwarancji, a ten już nie jest bo ma zdjętego simlocka.
  • #7 2205296
    MariuszR1
    Poziom 11  
    nom telefon nie jest na gwarancji no i nie wiem co jest. teraz mam karte idei włożoną i jest zasięg dobry, jak dzwonie to spada 2 kreski ale jest cały czas
  • #8 2205309
    parixon
    Poziom 22  
    Raczej sam tu nic nie zrobisz jak nie masz sprzętu. Bo na 99% jest to usterka HW. Spróbuj jeszcze przywrócić ustawienia fabryczne.
  • #9 2205379
    pawelmm
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    a mi 6100 jak raz upadła to jej sie poprawiło ;-)
  • #10 2205901
    dyziek@
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 14
    popatrz jeszcze na wyszukiwaniu recznym, ale mimo wszystko usterka wyglada na HW, na poczatek grzanie radiowki
  • #11 2205925
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    zrób tak jak koledzy piszą najpierw wygrzej radiówkę ja osobiście stawiam na switcha

@dyziek gdzieś ty był jak cie niebyło
  • #12 2209001
    maniekcichy
    Poziom 2  
    parixon napisał:
    Raczej nie bardzo pomogłeś tą wypowiedzią. Salon tylko pomoże jak telefon jest na gwarancji, a ten już nie jest bo ma zdjętego simlocka.

Ale ja nie powiedziałem nic o telefonie tylko o karcie.Coś robili mu z kartą.Miałem się dzisiaj spytać tego kumpla o co dokładnie chodziło ale niestety nie spotkałem się z nim
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 2213864
    grzyb6
    Poziom 11  
    podobny problem jak w moich dwoch SE t68i poczytałem i wyszło ze ma problemy z działaniem w jednej z częstotliwości na ktorej najczęściej nadaje idea. Z kartami innych sieci działają bezproblemowo lecz Idea (orange) stanowi problem. Proponuje sprzedac telefon komus kto ma ERE lub PLUSA i kupic inny lub ten sam lecz wolny od tej wady ;) pozdrawiam
  • #14 4235957
    servisGSM_konrad
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    ktore to filtry w 6100 bo z identyfikacja reszt chyba nikt nie ma problemu
  • #15 4238770
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Kolego filtry to trzy takie 'srebrne badz brazowe małe układziki' (6 pinowe) przy Mjolnerze. W przypadku autora postu telefon nie pracuje na jednej czestotliwosci, 90% switch. Nie do zrobienia bez sprzętu, zadne kombinacje z karta SIM ani z SW nie pomogą ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nokia 6100 użytkowana w sieci Idea traci zasięg lub go całkowicie nie ma przez dłuższy czas, podczas gdy w sieciach Era i Plus działa poprawnie. Problem nie wynika z sim-locka ani karty SIM, lecz najprawdopodobniej z uszkodzenia sprzętowego, zwłaszcza diplexera lub switcha radiowego, które odpowiadają za obsługę różnych pasm częstotliwości (900 MHz i 1800 MHz). W sieci Idea, która może korzystać z innej częstotliwości niż Era i Plus, telefon nie przełącza się prawidłowo, co powoduje utratę zasięgu. Zalecane jest wygrzanie modułu radiowego, przywrócenie ustawień fabrycznych lub serwis sprzętowy, gdyż problem jest trudny do rozwiązania bez specjalistycznego sprzętu. Próby ponownego ściągnięcia sim-locka lub ingerencja w kartę SIM raczej nie przyniosą efektu. Wskazano również, że problem może być charakterystyczny dla Nokii 6100 i innych modeli, które mają trudności z działaniem na częstotliwościach używanych przez Idea (Orange).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA