logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat prostego CB 40 kanałów AM/FM, moc 4W - poszukiwany

Janelektro 24 Lis 2005 15:29 1967 9
REKLAMA
  • #1 2021941
    Janelektro
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Poszukuje schematu prostego nadajnika i odbiornika CB na 40 kanałów (podstawa), modulacja AM i FM. Moc najlepiej 4W. Jeżeli jest możliwość to także aby były do niego jakieś porady.

Z góry serdecznie dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 2022012
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    W jakim celu szukasz ?
    Bo jesli chcesz takie radio zbudować to mówie od razu - odpuść sobie. Nie uda Ci się tego nigdy zestroić.
  • REKLAMA
  • #3 2022065
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Dlaczego ma się nie udać? Niech robi skoro ma ambicje, czegoś przy tym na pewno się nauczy ... FM sobie odpuść i rób jednokanałówkę. A jak nie to w ostatniej czy przedostatniej EdW chyba widziałem CB robione od podstaw. Poszukaj.
  • #4 2022256
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Po pierwsze to uzywanie na CB sprzetu wlasnej konstrukcji nie jest mozliwe, to nie krotkofalarstwo, gdzie kazdy moze sobie zbudowac co chce i na tym nadawac.
    Po drugie to naklad paracy bedzie niewspolmiernie wielki w stosunku do kosztow nabycia takiego radia wysokiej klasy i to nowego w sklepie. A przeciez mozna za grosze kupic uzywane.
    Moim zdaniem robienie od podstaw jest bez sensu. Chyba ze ktos chce zdobywac w ten spsoob wiedze.
    Tez jestem zdania ze uzyskanie poprawnego dzialania takiego sprzetu bedzie BARDZO trudne do osiagniecia (pomijajac fakt ze i tak nie bedzie go mozna uzywac)
  • #5 2022270
    Roger00
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Bez sensu. Po co budować CB, jak można kupić gotowe za grosze. Chyba ,że chodzi o ambicje.
  • #6 2023629
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Wiecie co? Długo się zastanawiałem czy pisać czy nie.
    Nikt was (nas) nie pytał o sens czy zezwolenia itp.
    Chłopak chce budować? niech robi, niech sie męczy, sam porzuci projekt ale się czegoś nauczy.
    Każdy z nas kiedyś zaczynał i odnosił sukcesy bądź klęski dlaczego od razu gasić młodego konstruktora?
    A może przy okazji wymyśli coś nadzwyczajnego?
  • REKLAMA
  • #7 2024153
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Tak jak napisał DonRomano tak i ja wcześniej. Dlatego napisałem niech buduje, zawsze się czegos nauczy i może pozna zasadę działania. Podpowiedziałem nawet, że lepiej budować skromną wersję. A ktoś tam napisał, że użytkowanie własnego sprzętu nie jest możliwe ... a zarejestrowanie własnoręcznie wykonanego auta jest możliwe? Tak samo i z radiem, oczywiście jeżeli przejdzie badania w urtipie. Tylko każdy wie, że to są koszta i pewnie nikomu by się nie chciało. A może chłopak wymyśli nowy model presidenta ...
    Koledzy bez urazy. Ja będę wdzięczny krótkofalowcom całe życie za to że przypominają mi regulamin, którego osobiście staram się nie łamać. Czytając niektóre posty czuję się jak bym oglądał "Komornika" który wyrywa harmonię małemu dziecku.
  • #8 2026013
    sekfoja
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!!

Jak ma chęć sobie zrobić CB sam to czego mu to zabieracie tą szansę. Sam take coś wykonałem :D Ale fakt troche mnie to kosztowało pracy i wysiłku ale ciesze się swoją pracą :!:
    Jak chcesz to mam możliwość przesłania skanów z czasopisma ELEKTRONIKA DLA WSZYSTKICH nr 9/2005. Ale tam znajduje się sam schemat odbiornika nie ma tam nic o nadajniku :cry: Ja go wykonałem i dołączyłem do niego przez siebie wykonany nadajnik ale schematu tego nie mogę ci udostępnić bo go gdzieś mam ale nie wiem gdzie :|
    Jeśli jesteś zainteresowany tym odbiornikiem to daj mi znać

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2052092
    sekfoja
    Poziom 12  
    Schemat 40 kanałowego CB radia niestety to tylko odpiornik ale może się komuś przyda
    Załączniki:
    • skanuj0010.jpg (490.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2052174
    sekfoja
    Poziom 12  
    Cały artykuł o budowie CB radia może komuś sie przyda aby wykonać sobie taki odbiornik. Ja go wykonałem i dorobiłem sobie nadajnik i mam sobie stacjonarne CB fakt troche za dużych rozmiarów ale w domu sprawdza się idealnie. Życze miłej pracy POWODZENIA

Pozdrawia
    Załączniki:
    • skanuj0015.jpg (1.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • skanuj0014.jpg (1.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • skanuj0013.jpg (1.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • skanuj0013.jpg (1.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • skanuj0012.jpg (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • skanuj0011.jpg (1.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu prostego nadajnika i odbiornika CB na 40 kanałów z modulacją AM/FM i mocą około 4W. Wiele głosów odradza budowę własnego radia CB ze względu na trudności w zestrojeniu, wysokie nakłady pracy i koszty w porównaniu do zakupu gotowego urządzenia, a także ograniczenia prawne dotyczące użytkowania sprzętu własnej konstrukcji. Jednak niektórzy uczestnicy zachęcają do samodzielnej budowy jako formy nauki i zdobywania doświadczenia, podkreślając, że własnoręcznie wykonane radio może przejść odpowiednie badania i być zarejestrowane. Jeden z użytkowników oferuje schemat odbiornika CB z 40 kanałami opublikowany w czasopiśmie "Elektronika dla Wszystkich" nr 9/2005, jednak schemat nadajnika nie jest dostępny. Inny uczestnik potwierdza, że wykonał odbiornik i nadajnik samodzielnie, choć nadajnik nie jest udostępniony. Ogólnie temat podkreśla wyzwania techniczne i prawne związane z budową własnego radia CB, ale także wartość edukacyjną takiego przedsięwzięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA