logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić kierunek obrotów silnika DC 12V bezszczotkowego?

tomitomi5 22 Sty 2006 16:44 3500 7
REKLAMA
  • #1 2207234
    tomitomi5
    Poziom 10  
    Jesli ktos jest w stanie mi pomoc to prosze.
    Mam silnik DC 12 v jest to konkretnie silnik od wentylatora samochodowego,mam problem bo kreci sie ww zla strone,jak mu zmienic obroty?zeby bylo ciekawiej jest to silnik bezszczotkowy,uzwojenie ma polaczone w gwiazde ,rozebralem go calego jest na tyle przylutowana plytka ,z zalanym guma ukladem a pod plytka na 4 wyjsciach ze stojanu sa tranzystory IRF P044 ,piate wyjscie ze stojanu jest bezposrenio chyba podlaczone do plusa i jedno jest nieurzywane

Dzieki z gory za pomoc jest zima i wszystko mi zamarzlo w samochodzie
    Załączniki:
    • PŁYTY 003.jpg (641.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2207384
    kamel_w
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Po I po co ta prowizja?
    Po II najlepiej kombinować kablami +/-
  • REKLAMA
  • #3 2207408
    tomitomi5
    Poziom 10  
    nie moge zamieniac plusa z minusem bo spale te urzadzenie na tej plytce,czy moze trzeba odwrotnie stojan nawinac?
  • REKLAMA
  • #4 2208842
    mpiwo
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Żeby zmienić obroty w tym silniku to musisz wiedzieć że jast to silnik krokowy i obroty w nim zależą od kierunku wirowania pola magnetycznego w stojanie. Musisz przepiąć miejscami dwa końce z silnika do tranzystorów z dwóch przeciwległych uzwojeń silnika, bo ten silnik ma cztery cewki.
  • #5 2212286
    tomitomi5
    Poziom 10  
    ok tylko ktore to sa?sa 4 tranzystory,czyli mam zamienic ....powiedzmy pierwszy z drugim i trzeci z czwartym?
    pozdrawiam
  • #6 2212838
    mpiwo
    Poziom 14  
    Zamień tylko drugi z czwartym
  • #7 2214515
    tomitomi5
    Poziom 10  
    mpiwo....wielkie dzieki!!!!! dziala tak jak powinien
  • REKLAMA
  • #8 2216477
    mpiwo
    Poziom 14  
    Nie ma sprawy musimy sobie pomagać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zmiany kierunku obrotów bezszczotkowego silnika DC 12V, pochodzącego z wentylatora samochodowego, którego uzwojenia są połączone w gwiazdę. Silnik posiada na tylnej części płytkę z tranzystorami IRF P044 oraz cztery wyjścia ze stojana, z których piąte jest podłączone do plusa, a jedno pozostaje nieużywane. Aby zmienić kierunek obrotów, nie można po prostu zamienić biegunów zasilania, gdyż grozi to uszkodzeniem układu. Silnik jest traktowany jako silnik krokowy, gdzie kierunek obrotów zależy od kierunku wirowania pola magnetycznego w stojanie. Rozwiązaniem jest zamiana miejscami wyprowadzeń z dwóch przeciwległych uzwojeń, co w praktyce oznacza przełączenie połączeń między tranzystorami sterującymi cewkami. Konkretnie, wystarczy zamienić miejscami wyjścia drugiego i czwartego tranzystora, co skutkuje zmianą kierunku obrotów silnika bez ryzyka uszkodzenia elektroniki. Po tej operacji silnik działa poprawnie i obraca się w pożądanym kierunku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA