logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miernik DT830B – jak mierzyć napięcie, natężenie, opór i testować diody?

Wlepa 22 Sty 2006 20:00 12220 7
  • #1 2207890
    Wlepa
    Poziom 2  
    Witam. Jestem baaardzo początkującym elektronikiem i uzytkownikiem tego forum. Mógłby ktoś opisać mi, jka na tkaim mierniku http://allegro.pl/show_item.php?item=82439010 zmierzyć:

a) napięcie prądu
    b) natężenie prądu
    c) opór rezystora [jeśli sie da]
    d) i jak testowac na tym mierniku diody, bo pisze ze sie da

Z góry dziekuję za wszytskie odp.

Ten dział wydał mi się najlepszy na tego typu pytania.
  • #2 2207977
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam Nowego Kolegę
    To wszystko będziesz miał w instrukcji po kupnie miernika, obsługa jego jest niezwykle prosta.
    Polecam:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic399092.html#2025497
    I wiele innych, wpisz tu DT830B i masz potrzebne Ci informacje:
    szukaj
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 2207992
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    Hmmm..... czy on taki profesjonalny, to ja bym nie powiedział.... Mniejsza o to.

Napięcie, ustawiasz sobie na V DC (dla prądu stałego) lub AC (dla prądu przemiennego). I podłączasz równolegle do źródła. Masz tam, sobie jakieś zakresy np. do 20V, najczęściej używane przez początkujących.

Natężenie, W SZEREG z układem, którego pobór prądu badasz. Do mierzenia ponad 200mA, trzeba przełożyć jedną z nóg ( środkową ) piętro wyżej.

Opór, masz tam omy, mam powalony internet explorer i nie mogę ci wysłać jak wygląda znaczek. Grecka literka omega. Po prosu na chama przykładasz do nóżek rezystorka.

Tu masz napięcie przewodzenia diody. Weź pod uwagę, że diody to nie tylko świecące ledki, ale i diody impulsowe (czy jakoś tak), prostownicze i inne. Niektóre ledy zaświecą na tym, po prostu zaczną ci się wyświetlać liczby, gdy jest prawidłowo biegunami podłączona, ewentualnie brak reakcji, gdy źle.

Z resztą w takich jest instrukcja obsługi.
  • #4 2208233
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Polecam pismo "Elektronika dla Nieelektroników". Są tam dokładne instrukcje jak co i gdzie mierzyć, wszystko poakazane jest na przykładzie miernika DT830D, który jest prawie identyczny z twoim.

Poza tym zawarte jest w nim mnóstwo informacji niezbędnych początkującym elektronikom.
  • #5 2210611
    Wlepa
    Poziom 2  
    Dzieki za odpowiedzi, już sobie poradze :P
  • #6 2283332
    Ernest86
    Poziom 2  
    Witam, PODCZEPAIM SIE POD TEN TEMAT... mam pyatnie JAK ja mogę sprawdzić za pomocą takiego miernika czy np. (koncówka mocy do radiia samochodowego jest zesputa czy dobra i winy trzeba szukać gdzie indziej...) prosze o pomoc. Pozdrawiam.:D
  • #7 2284076
    konradek26
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Nie polecałbym tego miernika. Lepiej kupić coś z firmowych , ja mam UT30C firmy UNI-T , sprawuje się b.dobrze , ma wszystko co potrzebne , łącznie z testerem ciągłości obwodu i termometrem...

Ernest86: NIe wiemy jaka końcówka ;) I nie wiadomo jak mierzyć i co...
  • #8 2288665
    Ernest86
    Poziom 2  
    Koncówka do radia samochodowego firmy SONY a model jej to :TDA 7384 . :D
    A propo wie ktoś gdzie mozna tanio kupywać części do radii samochodowych (podzespoły) ... znam jedna dość tanią firme( www.huma.com.pl ale ja dopiero zaczynam kręcic sie wokół tego interesu więc prosze pytam, moze są inne tańsze lub leprze ...
    Pozdrawiam i dzieki za odpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ Miernik DT830B to popularne, podstawowe urządzenie do pomiarów elektrycznych, odpowiednie dla początkujących elektroników. Do pomiaru napięcia stałego (DC) lub zmiennego (AC) należy ustawić odpowiedni zakres na mierniku i podłączyć go równolegle do źródła napięcia. Pomiar natężenia prądu wymaga włączenia miernika szeregowo w obwód, a dla prądów powyżej 200 mA konieczne jest przełożenie przewodu pomiarowego na odpowiednie gniazdo (zwykle środkowe). Pomiar rezystancji realizuje się na zakresie oznaczonym symbolem omy (Ω), przykładając końcówki do rezystora. Testowanie diod polega na pomiarze napięcia przewodzenia; diody LED mogą świecić przy prawidłowym podłączeniu, a miernik wyświetla wartość napięcia. Wskazane jest korzystanie z instrukcji obsługi miernika oraz materiałów edukacyjnych, np. „Elektronika dla Nieelektroników”. W dyskusji pojawiła się także krytyka miernika DT830B jako mniej profesjonalnego oraz rekomendacja miernika UT30C firmy UNI-T, który posiada dodatkowe funkcje, takie jak tester ciągłości obwodu i termometr. Poruszono również temat testowania końcówek mocy do radii samochodowych, np. modelu TDA 7384 firmy Sony, oraz źródeł tanich części elektronicznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA