logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować podświetlenie w Game Boy – gdzie kupić folię typu Afterburner?

nojmi 22 Sty 2006 21:15 17566 45
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zamontować podświetlenie w Game Boyu i skąd zdobyć folię albo warstwę typu Afterburner?

Samego gotowego Afterburnera praktycznie już nie kupisz, więc takie elementy trzeba odzyskać z uszkodzonego palmtopa lub wyświetlacza LCD; wskazano m.in. palmtopa 3Com z czarno-białym ekranem [#3241948][#3518398] Ekranu GBC/GBA nie podświetlisz od spodu, tylko można go oświetlić od góry, tak jak działał Afterburner: lekko matowa pleksa/light guide podświetlana z boku [#3241741][#4037697][#2515558] W praktyce trzeba bardzo delikatnie rozebrać wyświetlacz, odkleić białą/odblaskową folię, w jej miejsce wstawić półprzepuszczalną folię, a do tego dodać folię EL [#3498303][#3518398] Przetwornicę/inwerter da się upchnąć w pustej przestrzeni po głośniku [#3498303] Warstwa rozpraszająca powinna być lekko zmatowiona, bo gładka nie rozprowadzi światła równomiernie [#2515558]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #31 3516054
    Qasor
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Z jakie palmtopa zdobyłeś foliępółprzepuszczalną i odblaskową? Z ciekawości - sprawdzałem w konsolce GameBoy Advance i wyświetlacz z drugiej storny nie posiada żadnej folii
  • #32 3518398
    novytoja
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Folie EL i folie półprzepuszczalna wytargałem z palmtopa 3Com z czarno białym ekranikiem można go kupić na allegro za 20 zł. Co do gameboy adwance to nie wiem jak w nim wygląda wyświetlacz. Ja w moim rozlutowałem taśmę aby dostać sie do niego odkleiłem białą folie pod nią znajdowała sie taka srebrna którą również zerwałem. Na jej miejsce wkleiłem tą fole z palmtopa (również srebrna ale przepuszcza w połowie światło) a na nią dopiero folie El następnie zalutowałem taśme i gotowy wyświetlacz
  • #33 3520216
    Snikers
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    kolorowego wyswietlacza (GBA, GBC) nie podswietlisz. jedyna mozliwosc to oswietlenie go z wierzchu.
  • #34 3590302
    novytoja
    Poziom 14  
    tak z tym sie zgodze. Ale możliwa jest przeróbka wyswietlacza lecz zadanie bardzo trudne i niebezpieczne.
  • #35 3911927
    leszekcce
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Co jest na końcu przetwornicy, to co sie nazywa EL LAMP
    I czemu GBC Nie da sie podświetlić ??
  • #36 4037598
    novytoja
    Poziom 14  
    Nie da się ze względu na budowę wyświetlacza gdyż on musi mieć pełne białe światło które musi być wy filtrowane. http://pl.wikipedia.org/wiki/Wy%C5%9Bwietlacz_ciek%C5%82okrystaliczny tu masz dokładniej na ten temat. Ale dla chcącego nic trudnego filtry można by było wyciągnąć z jakiejś rozbitej matrycy lcd nie wiem natomiast jak jest z rozebraniem wyświetlacza gbc jak takowy dopadne to napisze dokładnie co sie da zrobić.
  • #37 4037697
    Snikers
    Poziom 24  
    novytoja napisał:
    Nie da się ze względu na budowę wyświetlacza gdyż on musi mieć pełne białe światło które musi być wy filtrowane. http://pl.wikipedia.org/wiki/Wy%C5%9Bwietlacz_ciek%C5%82okrystaliczny tu masz dokładniej na ten temat. Ale dla chcącego nic trudnego filtry można by było wyciągnąć z jakiejś rozbitej matrycy lcd nie wiem natomiast jak jest z rozebraniem wyświetlacza gbc jak takowy dopadne to napisze dokładnie co sie da zrobić.

to nie ma nic wspolnego z "pelnym bialym swiatlem" po prostu technologia wykonania wyswietlacza w GBC i GBA sprawia ze kolor uzyskuje sie gdy swiatlo przechodzi 2 razy przez matryce. czyli slonce swieci przechodzi przez ekran odbija sie od dna i powraca ta sama droga. takie wyswietlacze mozna oswietlic z wierzchu (tak dziala "podswietlenie" ktore mozna bylo kiedys kupic) jest to lekko matowa pleksa podswietlona z boku ktora zalamuje swiatlo na matryce a te po odbiciu wpada do oka;)

analogicznie matryce stworzone tylko do podswietlenia (stare komorki, laptopy) maja slaba widocznosc w swietle - bo przez "ciemniejszy" pixel swiatlo nie potrafi przejsc dwa razy
  • #39 4899067
    grzegrz
    Poziom 1  
    widze ze temat jest martwy, ale moze ktos odpisze...

czy kazdy wyświetlacz lcd w plamtopie zawiera te folie EL i polprzepuszczalna? bo wlasnie planuje przerobienie mojego gba, a poki co brakuje mi czesci :D
  • #40 4899123
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Ja powiem że każdy kolorowy i podświetlany ;) musi mieć To ;)
  • #41 4899583
    Snikers
    Poziom 24  
    nie koniecznie, folia jest zazwyczaj zielona i w ekranach monochromatycznych...

palmtopy maja podswietlenie swiatlowod+LED lub starsze (HP) swiatlowod+CCFL.

Dodano po 1 [minuty]:

biala folie EL widzialem tylko raz, w radio samochodowym chyba sony
  • #42 4899606
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    No w monochromatycznych podświetlanie jest zielone lub jakieś innego koloru .. białych raczej nie widziałem :D i o ile przy wyświetlaczu monochromatycznym daje to rady trzy kolorowym nie wiec tu sie nie nada.
    Ale jeśli mamy podświetlany palmptop z kolorowym to coś to musi podświetlać i chyba musi sie dać to wydłubać i jakoś upchnąć do gameboy ?
    Ja miałem kiedyś do zabawy uszkodzonego i właśnie wydłubałem ale wtedy byłem mały, nie widziałem co to do końca i spaliłem dając za wysokie napięcie :D
  • #43 4948078
    looki555
    Poziom 11  
    Zawsze pozostaje lampka lub allegro
  • #44 6588863
    cdash
    Poziom 1  
    Witam

Wlasnie tworze taki wyswietlacz :)

Mam prosbe Czy moglbys narysowac/opisac w jakiej kolejnosci ukladają sie te folie ?? znaczy ktora pod kotra bo napisales ze w miejsce tej odblaskowej wkladamy ta polprzepuszczalną A gdzie el ?? Pod ? nad ?? z przodu ? z tylu?? Mam nadzieje ze wiesz o co chodzi :) Pozdrawiam i dzieki za odp
  • #45 6781570
    matrix0606
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    a ja się trochę podepnę. szukam alternatywy dla kupnej folii el. czy w matrycach od laptopów nie ma jej przypadkiem? to by był kawał folii elektro
  • #46 6782127
    Snikers
    Poziom 24  
    matrix0606 napisał:
    a ja się trochę podepnę. szukam alternatywy dla kupnej folii el. czy w matrycach od laptopów nie ma jej przypadkiem? to by był kawał folii elektro

CCFL jest a w nowych LED

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy montażu podświetlenia w konsoli Game Boy Advance (GBA) oraz poszukiwania i zastosowania folii typu Afterburner do równomiernego oświetlenia ekranu. Podświetlenie w GBA nie jest możliwe od spodu LCD ze względu na technologię matrycy, dlatego stosuje się oświetlenie zewnętrzne (naświetlanie) ekranu za pomocą specjalnej pleksi z wbudowanymi diodami LED SMD, które rozpraszają światło na matrycę. Folia Afterburner to specjalna szybka lub folia elektroluminescencyjna (EL) stosowana do równomiernego rozpraszania światła, często pozyskiwana z uszkodzonych palmtopów lub innych urządzeń z podświetlanymi ekranami. Montaż wymaga demontażu wyświetlacza, usunięcia oryginalnej folii odblaskowej i zastąpienia jej półprzepuszczalną folią EL, co poprawia efekt podświetlenia. Zasilanie podświetlenia wymaga przetwornicy podnoszącej napięcie, którą można wykonać samodzielnie, jednak jej montaż w obudowie GBA jest trudny ze względu na ograniczoną przestrzeń. Diody LED są zasilane prądowo, a ich liczba i konfiguracja wpływają na jasność i czas pracy na baterii. Próby zastosowania podświetlenia LED bezpośrednio lub oświetlenia ekranu z boku dają różne efekty, ale oryginalne rozwiązanie Afterburner jest obecnie trudno dostępne. Dyskusja zawiera także porównania z innymi urządzeniami przenośnymi, jednak skupia się na technicznych aspektach podświetlenia GBA i problemach z równomiernym rozproszeniem światła na ekranie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA