logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować podświetlenie w Game Boy – gdzie kupić folię typu Afterburner?

nojmi 22 Sty 2006 21:15 17536 45
Najlepsze odpowiedzi

Jak zamontować podświetlenie w Game Boyu i skąd zdobyć folię albo warstwę typu Afterburner?

Samego gotowego Afterburnera praktycznie już nie kupisz, więc takie elementy trzeba odzyskać z uszkodzonego palmtopa lub wyświetlacza LCD; wskazano m.in. palmtopa 3Com z czarno-białym ekranem [#3241948][#3518398] Ekranu GBC/GBA nie podświetlisz od spodu, tylko można go oświetlić od góry, tak jak działał Afterburner: lekko matowa pleksa/light guide podświetlana z boku [#3241741][#4037697][#2515558] W praktyce trzeba bardzo delikatnie rozebrać wyświetlacz, odkleić białą/odblaskową folię, w jej miejsce wstawić półprzepuszczalną folię, a do tego dodać folię EL [#3498303][#3518398] Przetwornicę/inwerter da się upchnąć w pustej przestrzeni po głośniku [#3498303] Warstwa rozpraszająca powinna być lekko zmatowiona, bo gładka nie rozprowadzi światła równomiernie [#2515558]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 2208219
    nojmi
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Szukam w jaki sposob dorobic podswietlenie do gameboya. Moze wiecie w jaki najrosadniejszy sposob to zrobic lub gdzie kupic? Znalazlem cos takiego http://www.digital-x.de/UMBAUTEN/GBA/afterburner/gba_inst_afterburner.htm ale nie mam zielonego pojecia co to za folia i z kad ja zdobyc.
  • #2 2208816
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Ale to ma byc podświetlenie monitorka czy podświetlenie środka (jeśli masz przezroczysto budowe) to poradzil bym po prostu 4 lub wiecej diód 3mm polonczonych szeregowo z (bezpośrednio) 1 biegun do koszyczka n baterie a drubi przez włącznik od gameboya a co do podświetlenia monitork to albo tak jak mówilem kilka diód abo taka (folia jak to nazwaleś) szybka jak w nowoczesnyh zegrkah cyfr... ale mozna tez urzyć 4 diód tj. w zegarkah.
  • #3 2211112
    nojmi
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    No oczywiscie, ze chodzi o podswietlenie wyswietlacza. Po co mi swiecaca obudowa?
    Co do LEDow to odpadaja. Cos mi sie wydaje, ze daja podswietlenie nierownomierne. Nie mam zamiaru nawet probowac.
    No i wiem, ze moge zastosowac ta dziwna szybke do podswietlenia,bo widze to na stronie http://www.digital-x.de/UMBAUTEN/GBA/afterburner/gba_inst_afterburner.htm Tylko, ze nie wiem co to za szybka czy folia i gdzie ja mozna zdobyc. Z niczym takim jeszcze sie nie spodkalem.
  • #4 2211149
    Artas
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Jak na mój gust to jest to zrobione w taki oto sposób: Jest sobie zwykła szybka przycięta na wymiar i z dwóch stron oświetlona jest diodami LED tyle, że SMD. Jest powiedzmy sześć takich diod po trzy z każdej strony. Połączone są szeregowo. Za zdjęciu widać podłączony rezystor raczej na pewno w szereg. I wychodzą nam 2 wyprowadzenia, które łączymy z zasilaniem w konsoli. I to cała filozofia.

Zapomniałem dodać. Na tej stronie oświetlony jest chyba tylko jeden bok tej szybki. Wszystko jest uszczelnione np. czarną taśmą, aby światło nie uciekało na boki a świeciło w środek szyby. Jest jedna wada tego podświetlenia. Jeśli na powierzchni będą jakieś rysy to będzie je dość mocno widać gdyż światło będzie się w nich załamywać.

Narysowałem coś takiego:
    Załączniki:
    • Jak zamontować podświetlenie w Game Boy – gdzie kupić folię typu Afterburner? LED.gif (6.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2515558
    kwaku85

Poziom 16  
    Ocena: 12
    kolega zapomniał dodać że za taką szybką musi być jeszcze reflektor: wystarczy folia aluminiowa. Folijki masz już w mabeboy'u, bez nich nie widziałbyś nic na lcd. Szybkę wystarczy że podświetlisz z jednej strony. Możesz też popytać o jakiś uszkodzony wyśw od np noki 7650. Stamtąd sztbkę wyciągniesz. Acha, szybka nie może być gładka jak na rysunku. Powinna być lekko zmatowiona. Inaczej światło przyz nią"przepłynie". Zmatowiona na całej powierzchni, wtedy będzie się świeciła cała szybka równomiernie.
    Konto firmowe:
    Reperatorium
    Studencka 4, Kraków, 31-116
  • #6 3241389
    Qasor
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Artas - czy to naświetleine ekranu pociągnęłoby zwykłe zasilanie z GBA (2 baterie AA)

Artas - czy to naświetleine ekranu pociągnęłoby zwykłe zasilanie z GBA (2 baterie AA)

Aha - posiadam takie cudo - naświetlenie ekranu z palmtopa:

Jak zamontować podświetlenie w Game Boy – gdzie kupić folię typu Afterburner?

z tym że 2 paluszki nie pociągną tych 6 diód :(, czy dałoby radę wyłączyć z połączenia 2 lub 3 diody?
  • #7 3241741
    Snikers
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    podswietlenie w GBA to co podane w linku zaklada sie na wyswietlacz a nie pod najpewniej szybka ma naciecia kierujace swiatlo na wyswietlacz a to odbite od niego wraca do oka gracza

w wyswietlaczach stosowanych w GBC i GBA nie da sie zastosowac podswietlenia od spodu LCD z powodu technologi w jakiej wykonana jest matryca
  • #8 3241948
    Qasor
    Poziom 11  
    OK - to wiem, ja nie chcę tego ekranu podświetlić, tylko NAŚWIETLIĆ - z góry, wiem że takie rozwiązanie działa - było nawet sprzedawane podobne cudo - nazywało się Afterburner, cena jedyne 40 $, na dzień dzisiejszy praktycznie niedostępne :)
  • #9 3242013
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    do zasilenia tego cuda mozna zlozyc prosta przetwornice a projektow jest mnostwo tym bardziej ze to sa didy (maly prąd zasilania)
    a jesli to zbyt trudne to :
    niech kolega pomysli o zmianie konsoli na nowsza wersje gameboy(chyba wyjdzie nieduza doplata a i rozmiary mniejsze ) lub Nokia n-gageQD <polecam bo mam i bardzo latwo sie kopiuje darmowe gry(oczywisice tylko w celach testowych ja to robie) ma mp3 (programowo) ogladac filmy mozna pelnometrazowe te wszykie dobrodziejstwa dzieki karcie mmc za 50 zl na ktora wjedzie 5 giera +3 filmy + mp3 jakies na raz sory za OT :D
  • #10 3242125
    Qasor
    Poziom 11  
    Dzięki ale nie interesuje mnie ani Nokia N-Gage, ani SP, DS czy też micro. Niestety na elektronice zbytnio się nie znam i będę zmuszony oddać GBA do montażu elektronikowi. Jeszcze jedno pytanie (po raz drugi) - czy 2 baterie AA wystarczyłyby do zasilenia GBA i podświetlenia? Schemat przetwornicy mile widziany :D
  • #11 3242569
    bomber
    Poziom 24  
    najpierw musisz okreslic prad i napiecie na jakie chodzi ten wynalazek i ile masz miejsca na to ale powinna wejsc :D
    sama przetwornica nie jest droga ani skomplikowna jest to pare elemtow(powiedzmy 5) polaczonych ze soba z czego transformatorek musisz wykonac sam tzn. zdobyc takie kolko do transformatow np. jest w swietlowkach energooszczednych i nawinac drut (odowiednia dlugosc - trzeba eksperymentowac ale trzeba wiedziec od czego zaczac wiec muisz zbadac na jaka to chodzi napiecie i jaki ciagnie prad z tym 2 jest 0 problemow-miezysz miernikiem z napieciem jest bo jak podasz za duze to sie spali i kiepa tak wiec polecam jakis zasilacz + potencjomter pwiedzmy 200 ohm lub 500 ohm(kupisz w sklepie moze byc smd) jesli nie wiesz jak to zrobic to ci pomozemy na forum jednak musisz posiadac miernik najlpiej cefrowy (kosztuje 20 zl ale moze jest taki w domu :d a nawet mozesz pozyczyc na 1 dzien ) elektronik nie bedzie sie bawil w takie nawijanie drutu wiec mozesz co najwyzej poprosic aby znalazl te 2 wielkosci cechujace ten podswietlacz potrzebny bedzie takze zasilacz jakis na 12 lub 9 volt moze byc nawet od kalkulatora bo to sa diody i bira max 100 mA calosc
    p.s. sprawdz przy szukaniu napiecia czy bedzie dobrze widac jak sie to przylozy do wyswietlacza bo zrobisz przetwornice a okaze sie ze kiepa (trzeba rozebrac konoslke - chyba)
    jak zmiezysz daj znac to ci dalej poradzimy
    co do zasilania z bateri spokojnie wystarcza na pare godzin grania jednak zywotnosc moze spac nawet dwukrtonie ale z czasem mozna kupic akumulatorki AA+ladowarka -teraz sa tanie :D
    :arrow: Jak zalatwisz te przedmioty lub ktos ci "zmiezy" ten wynalazek daj znac to bedziemy dzialac dalej :D
  • #12 3243071
    Snikers
    Poziom 24  
    transformatorek? okej

wystarczy dlawik a uklad przetwornicy mozesz znalezc w telefonach komorkowych + schematy z komorek po ktorych mozna dojsc jak i co podpiac.

baterie z GBA wystarczaja ale nie jest to perpetum mobile wiec kazde dodatkowe obciazenie zmniejsza dlugosc pracy na jednym komplecie.

wez na probe plekse podswietl z boku i poloz na ekranie jak nie bedzie efektu to natnij nozykiem plekse z gory (moze swiatlo zalamane bedzie oswietlac ekran) jak nie to pozostaje Ci tylko fabryczne podswietlenie Afterburner.
  • #13 3245083
    Qasor
    Poziom 11  
    Pleksa, którą posiadam, jest chropowata (z jednej storny) więc myślę że z oświetleniem ekranu nie będzie problemów. Btw - jest ktoś z Krakowa, kto by się podjął zrobienia (oczywiście płatnie) takiego cudeńka?

Edit:

Jeszcze dwie rzeczy - 1 diody są połączone szeregowo, druga - kied kupiłem to cudeńko chciałem sprawdzić czy działa - działało :), zasilacz był ustawiony na 6 V (czyli wychodzi po 1 V na każdą z diód)
  • #14 3249247
    planeta123456
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    bomber napisał:
    do zasilenia tego cuda mozna zlozyc prosta przetwornice a projektow jest mnostwo tym bardziej ze to sa didy (maly prąd zasilania)
    a jesli to zbyt trudne to :
    niech kolega pomysli o zmianie konsoli na nowsza wersje gameboy(chyba wyjdzie nieduza doplata a i rozmiary mniejsze ) lub Nokia n-gageQD <polecam bo mam i bardzo latwo sie kopiuje darmowe gry(oczywisice tylko w celach testowych ja to robie) ma mp3 (programowo) ogladac filmy mozna pelnometrazowe te wszykie dobrodziejstwa dzieki karcie mmc za 50 zl na ktora wjedzie 5 giera +3 filmy + mp3 jakies na raz sory za OT :D

nokia n-gageQD nie ma mp3 chyba że sobie ściągnołeś program do odwarzania plików mp3. filmów pełnometrażowych raczej nie obejrzysz ponieważ jest mało pamięci na karcie maks. karta do tego telefonu to jest 512mb. game boy jest lepszy gry tańsze i fajniejsze mało jest gier na nokie n-gageQD
  • #15 3249427
    bomber
    Poziom 24  
    ciekawe ja uzywalem przez mieac karty 2gb i dzialalo a podobno i 4 gb dziala ... filmy na 512 wzucisz.... i to az 7 a to za sprawa nizszej rozdzielczosci od orginalu dlatego nie zajmuje to 700 mb tylko 80 ponadto sa rozne opcje kompresji mp3 posluchasz bo jest pelno darmowych programow nie wspomne juz o emulatorach GBC pgazuesa i wile innych fajnych konosli (hajnei pograc w mario i contra az lezka sie kreci w oku :D ) jest takze GBA jednak jest malo dopracowany ...
    Grafika jest o wiele lepsza poniewaz gad posiada procka 100 mhz a nie tak jak gameby (jak sie mnie pamiec nie myli to cos ponizej 25) a 16 mb ram nie wspomnea jescze rozdzielczosc ekranu = 2 razy tle co w gba ponadto mamy telefon przy sobie i konsole wiec mozna pograc w kazdym miejscu np. jak sie czeka na autobus a tak to trzeba by nosic 2 zeczy
    Gier jest moze i malo ale jak mowie za testowanie(mowimy tu oficjalnie o przetestowaniu gry przed jej zakupem zeby nei bylo ze ktos piratuje ... ale wiemy jak jest nieoficjalnie :D ) nic sie nei placi tylko neta i czytnik kart
    ponadto sobie pogramy w sieci przez BT na odlegolsc 100 m przebija przez sicany 2 klas wiec jak jestem nieopodal kolego z innej klasy to sobie gramy w wormsy albo jakies samochody oczywiscie na lekcjach typu religia itp. o mozliwosci zaisnstalowania przegladarki interentowej(prawidziwe WWW na symbiana(nowe wersja zasuwa ze az milo ) bo te java to tak chodzi jakby chcialo a nie moglo) kolega tez pewnie nie slyszal dodajmu jeszcze podswitlanie o mocy jakiej nigdy nie osagnie na GBA i GBA SP ... bateria litowo jonowa tez jest atutem i wystarcza na pare dni grania po pare godzin co ja mam zreszta zachecac jak chcesz wiecej zalet to na forum o n-gage na ktorym mnostwo programow itp . teraz wlasie sicgam 6 giga programow darmowych na symbiana ktorych raczej nei uruchomisz na GBA jest w nich kalkulator graficzny rysujacy funkcje 2 stopnia z sinusami itp ktory przydal mi sie wczoraj na matmie(klasowka spr. rozwiazan) :D
  • #17 3255184
    bomber
    Poziom 24  
    zycze powodzenia nie w robienu bo jest dzicinnie proste a w wpychaniu tego do obudowy a tak serio to powiem ze nalezy najpierw sprawdzic czy ten twoj podswitlacz przy podlaczeniu do prowizorycznego zasilania czy bedzie dobrze podswitlal ten ekan bo z czego ja wiem to palmtopy maja troszke inna konstrucje od jakiego gameboy jesli bedzie ok to zlozyc i jakos tam wepchnac gdzies ciezko bedzie ale nie ma zeczy neimozliwych :D ... nie zapomnij o przelaczniku
    ponadto jak bedziesz sprawdzal sprawdz czy po przylozeniu tego cuda niepodlaczonego czy bedzie dalo sie grac bo jak jest chropowate to tez cos czarno to widze ale trzeba sparwdzic
    jesli sie powiedzie (wg. sznse wynosza 60%) to wtedy dopiero przystapic do robienia tego czegos ze shematu oczywiscie bez plytki drukowanej i w kasztalcie dopasownym do dostepnego miejsca jesli nie to sprzedac gameboy + wszykie gry i kupic cos lepszego :D
  • #18 3255459
    planeta123456
    Poziom 14  
    to jest nie możliwe rzeby do n-gage wchodziły karty 2 gb i 4gb bo w tmatych czasach kiedy był n-gage produkowany nie było tak dużych kart . pamiętaj że n-gage ma starego symbiana taką samą wersje jak w noki 7650 więc jest troche stary wiem co to jest bluetooth więc nie muszisz mnie uświadamiać. no to co że masz w n-gage baterie litono-jonową ja moge kupić akumulatorki do advance i też będzie dobrze . n-gageQD jest nieporęczny i jego przyciski są nie wygodne styłu napis n-gage strasznie się rysuje . wogóle jest nieporęczny i duży.to że masz jave w telefonie to nie oznacza że gry na n-gage będą ci chodzić ja mam nokie 6630 i też mam jave i nie chodzą gry bo tojest inny telefon chodź lepszy ale nie ma sterowników do otworzenia tych plików.:D
  • #19 3255659
    bomber
    Poziom 24  
    poznaj napierw podstawowe pojecia java a symbian ... gry sa na symbiana takie 3d oczywiscie na jave tez moge otwozyc jednak na jave to moze byc jakas prosta gierka wykozystujaca max 4mb pamieci a n-gaga ma 16 wiec jesli nawet masz symbina na tym swoim wypas telefonie to na 100% nie masz 16 mb ram zeby uruchomic wszykie gry niektore tytuly moze by i poszly ale granie na niedostosowanej klawiatuze tez bedzie utrudnieniem jak wiadmo qd jest 2 wersja wiec obsluguje standard mmc 2.0 wiec nei ma problemu z obsluga nawet tych najwiekszych kart(terotecznie dla MCC2 jest chyba 16gb ale jak narazie sa dostepne tylko 8 gb za ogromne pienadze), i co z tego ze gdy wyszla konsola nei byla takich karta jednak byl standard tak samo jak IDE w ata66 obsluguje poprawnie dyski do 120 gb a jak wyszly plyty z takmi kontrolerami to mazniem byl dysk 40gb ktory kosztowal krocie :D wszyko jest lepsze dla kogos i tyle
    z nieporecznoscia to cos ci powiem : n-gage w wersjo cls jest cegla ale qd jest o wiele mniejszy od GBA i a trzyma sie go o wiele wygdniej dzieki gumie ktora zarazem trzeba wymienac co 3 lata jednak wydatek jest 20 zl wiec nei problem pozatym wez jeszcze do GBA dodaj telefon bez ktorego raczej w tym swiecie nie mozna sie obejsc i ci wyjdzie dopiero poreczny zestaw ... moznaby jeszcze mp3 lub jakiegos ipda wtedy dopiero mamy praeczny zetsaw ... :D
    dyskusja zmienila troche watek ale ma powiazanie wiec nie koniecznie trzeba robic nowy teamat ...
  • #20 3256027
    planeta123456
    Poziom 14  
    mój telefon nie jest super wypasiony jest poprostu lepszy i nowszy zastosowano w nim nowsze rozwiązania.wiesz wogóle to można kupić psp ładna jakość gier można w nim słuchać muzyki z internetu też można korzystać.nie ma kart 16gb.

nie możemy wiecznie dyskutować na ten temat ponieważ temat mówi oczymś innym więc przestańmy.
  • #21 3270023
    Qasor
    Poziom 11  
    planeta123456 napisał:
    nie możemy wiecznie dyskutować na ten temat ponieważ temat mówi oczymś innym więc przestańmy.

Dokładnie - gdybym chciał Nokię N-gage to bym jąsobie kupił :)

Pwracając do tematu - niestety ale przetwornica chyba nie zmieści się fizycznie we wnętrzu gba :/
  • #22 3270879
    bomber
    Poziom 24  
    to jak masz dostep do czesci od tego pda to wyciagnij z niego napewno jest mala jesli nie to poszykaj jakiesj w technologi smd :D forum jets po to aby podawac takze inne sposoby na rozwiazanie problemu .. najprosciej jest zmienic konsole ... a tak ponadto czy ta plytka z plexi wejdzie miedzy wyswietla i obudowe ?
  • #23 3280223
    Qasor
    Poziom 11  
    Weszła bez problemu, niemniej efekt naświetlanie ekranu był (lekko mówiąc) mało zadowalający. Macie jakieś pomysły?
  • #24 3280589
    bomber
    Poziom 24  
    tak jak sadzilem ten ekran nie byl projektowany z mysla o podswietlniu wiec mozesz zalatwic i wsadzic cos mocniejszego ale wtedy ... widomo baterie krocej podzialaja :D
  • #25 3280768
    Snikers
    Poziom 24  
    zle zrozumiales, tego ekranu nie da sie podswietlic tylko trzeba go oswietlic a do tego byl zaprojektowany bo w dzien na nim widac.

probowales dac ta plekse tak i "do gory nogami"?

a i czy oryginalnie ta pleksa byla pod ekranem czy na ekranie palmtopa?
  • #26 3288098
    Qasor
    Poziom 11  
    Tak, próbowałem. Co do oryginalnego palmtopa - nie mam pojęcia, to podświetlenie kupiłem ponad pół roku temu więc aukcji nie znajdę :/

Edit:

Jakieś pomysły odnośnie ekranu rozpraszajacego światło?
  • #27 3419433
    Qasor
    Poziom 11  
    I niestety ciąglę stoję w miejscu. Nie mam pojęcia jakiego materiału użyć, żeby rozpraszał światło i podświetlał ekran konsolki.
  • #28 3431527
    novytoja
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Panowie mam podobny problem przetworniczkę do foli już opracowałem ale pojawił sie problem z ekranikiem jak wyżej było wymienione to jest ekranik który się nie podświetla tylko oświetla. myślałem o przeróbce takiego ekranu ale boję sie o jego uszkodzenie. Moim założeniem jest usuniecie warstwy odblaskowej z wyświetlacza i naklejenie podobnej lecz półprzepuszczalnej takiej jak jest w telefonach komórkowych a pod nią zamontować folie. Morze ktos próbował już takich eksperymentów?? jakieś sugestie na ten temat?? chętnie podzielę się schematem przetworniczki.

Uwaga:
    Nie doczekałem wyświetlacz przerobiłem i działa jak powinien. Wystarczyło odkleić białą folie na wyświetlaczu i zmyć odblask pod to podeszła folia i dziła pięknie. Jutro postaram sie porobic zdjęcia i wkleić na forum jesli kogoś to interesuje.
  • #29 3435756
    Qasor
    Poziom 11  
    Oczywiście ja jestem zainteresowany, czekam z niecierpliwością na zdjęcia :)

Edit - skąd wziąłeś tą folię rozpraszającą światło?
  • #30 3498303
    novytoja
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Przepraszam ze długo nie pisałem ale brak czasu więc obrazu zaczynam:
    Po pierwsze po rozebraniu game boy'a Musimy rozlutować taśmę wyświetlacza tak aby dostać się do foli odblaskowej którą musimy oczywiście całą odkleić tak aby nasz wyświetlacz całkowicie zrobił sie przezroczysty. UWAGA ROBIMY TO BARDZO DELIKATNIE ABY NIE USZKODZIĆ WYŚWIETLACZA.
    Następnie w miejsce zdartej foli wklejamy folie odblaskowa półprzepuszczalną ( ja ją zdobyłem z zepsutego palmtopa jak również folię el) następnie docinamy folię El tak aby pasowała do wymiarów wyświetlacza. następnie składamy wyświetlacz spowrotem. składamy game boy'a spowrotem i bierzemy sie za wykonanie przetworniczki której schemat również zatłaczam. Przetwornica jest na tyle mała że mieści e sie ona w pustej przestrzeni głośniczka w GB.
    To narazie na tyle oceńcie efekt i w razie pytań słurze pomocą.
    Załączniki:
    • Jak zamontować podświetlenie w Game Boy – gdzie kupić folię typu Afterburner? przetwornica.jpg (95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zamontować podświetlenie w Game Boy – gdzie kupić folię typu Afterburner? gra.jpg (32.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zamontować podświetlenie w Game Boy – gdzie kupić folię typu Afterburner? efekt2.jpg (28.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zamontować podświetlenie w Game Boy – gdzie kupić folię typu Afterburner? efekt1.jpg (63.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zamontować podświetlenie w Game Boy – gdzie kupić folię typu Afterburner? nintendo.jpg (37.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zamontować podświetlenie w Game Boy – gdzie kupić folię typu Afterburner? taśma.jpg (97.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zamontować podświetlenie w Game Boy – gdzie kupić folię typu Afterburner? shemat.jpg (18.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu podświetlenia w konsoli Game Boy Advance (GBA) oraz poszukiwania i zastosowania folii typu Afterburner do równomiernego oświetlenia ekranu. Podświetlenie w GBA nie jest możliwe od spodu LCD ze względu na technologię matrycy, dlatego stosuje się oświetlenie zewnętrzne (naświetlanie) ekranu za pomocą specjalnej pleksi z wbudowanymi diodami LED SMD, które rozpraszają światło na matrycę. Folia Afterburner to specjalna szybka lub folia elektroluminescencyjna (EL) stosowana do równomiernego rozpraszania światła, często pozyskiwana z uszkodzonych palmtopów lub innych urządzeń z podświetlanymi ekranami. Montaż wymaga demontażu wyświetlacza, usunięcia oryginalnej folii odblaskowej i zastąpienia jej półprzepuszczalną folią EL, co poprawia efekt podświetlenia. Zasilanie podświetlenia wymaga przetwornicy podnoszącej napięcie, którą można wykonać samodzielnie, jednak jej montaż w obudowie GBA jest trudny ze względu na ograniczoną przestrzeń. Diody LED są zasilane prądowo, a ich liczba i konfiguracja wpływają na jasność i czas pracy na baterii. Próby zastosowania podświetlenia LED bezpośrednio lub oświetlenia ekranu z boku dają różne efekty, ale oryginalne rozwiązanie Afterburner jest obecnie trudno dostępne. Dyskusja zawiera także porównania z innymi urządzeniami przenośnymi, jednak skupia się na technicznych aspektach podświetlenia GBA i problemach z równomiernym rozproszeniem światła na ekranie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA