logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

1-bitowy przetwornik C/A z filtrem 8x - jak działa w CD-playerach?

JacekCz 22 Sty 2006 22:21 942 2
REKLAMA
  • #1 2208518
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    Cytat z jakiegoś CD-playera wysokiej jakości:
    1 BITOWY PRZETWORNIK C / A Z FILTREM O 8 KROTNYM NAPRÓBKOWANIU
    Mam rzetelny podkład z elektroniki, naturalny standard CD to 44kHz x 14 bitów (jesli dobrze pamietam .. czy 12 ). Emuluje sie czestotliwosc x2 lub x4 (aproksymujac posrednie probki) czyli słowo ma 1-2 bity więcej.
    Ale modulacja 1 bitowa to znam tylko deltę, która ma cienkie właściwości zwlaszcza dynamiczne, stosowana jest raczej ze względu na prostotę techniczną niż jakoś pracy.

Czy marketingowcy czegoś namieszali w słowach ? O co tu chodzi ?
  • REKLAMA
  • #2 2208595
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Obecnie niemal wszystkie przetworniki A/C i C/A w technice audio robi się 1-bitowe (sigma-delta), ale z co najmniej 256-krotnym nadpróbkowaniem (oversamplingiem). Niewiele firm (zwykle są to konstrukcje high-end dla audio-onanistów) stosuje przetworniki równoległe ze względu na koszty oraz konieczność stosowania filtrów antyaliasingowych o bardzo stromych zboczach.
  • #3 2209199
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    lechoo napisał:
    Obecnie niemal wszystkie przetworniki A/C i C/A w technice audio robi się 1-bitowe (sigma-delta), ale z co najmniej 256-krotnym nadpróbkowaniem (oversamplingiem). Niewiele firm (zwykle są to konstrukcje high-end dla audio-onanistów) stosuje przetworniki równoległe ze względu na koszty oraz konieczność stosowania filtrów antyaliasingowych o bardzo stromych zboczach.

W delcie/sigmie trzeba bardzo wysoki oversampling (o 14-1 = 13 bitów ) żeby nie ponieść strat, jeśli mnie pamieć nie myli. Straty są chyba przy największych sygnałach, co ucho wybacza najłatwiej.

Czyli stwierdzenie 1 bitowości j/w jest stwierdzeniem niższej klasy ?
    A marketingowcy wywracają to w dodatni atrybut. Mi sie kojarzy z drukarkami 'Designed for Windows', co jest szajsem, ale brzmi rewelacyjnie.
    Że filtry jest łatwiej zrobić, to oczywiste.
REKLAMA