logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie są dokładne parametry głośnika GDN 20/60/11?

Deejay 06 Maj 2003 10:19 15044 21
REKLAMA
  • #1 201542
    Deejay
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam - ten topic juz byl - ale z powodu zepsucia sie serwera powtarzam go

czy ma ktos dokladne dane tego glosnika - bo niestety tonsil chyba zapomnial o nim
  • REKLAMA
  • #2 201564
    akustykm
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Żeczywiście nie ma go w katalogu.
    Czy masz ten głośnik czy tylko czytałeś
    o takim morze być błąd w tym artykule.
    Z symbolu można odczytać średnica 20cm moc znamionowa 60 W, 11morze oznaczać model lób serię. Czy to jest głośnik samochodowy czy do zestawów głośnikowych, na twardym zawieszeniu lub miękkim.Przeglądnę jeszcze katalogi jak znajdę to prześlę parametry
  • #4 202217
    Deejay
    Poziom 12  
    no wlasnie ze posiadam 2 takie glosniki :D - ale dzieki - napisalem maila do tonsila i dostalem cos takiego

"Zalaczam parametry glosnika GDN 20/60/3. Niestety nie mierzono parametrów TS
    glosnika GDN 20/60/11. Glosnik ten jest
    wersja glosnika GDN 20/60/3, z pomalowana membrana. Parametry obydwu
    glosników powinny byc bardzo zblizone.
    Glosnik GDN 20/60/3 8 ohm ma stosunkowo duza wartosc dobroci wypadkowej
    Qts=0.51. Nadaje sie wiec on do wykorzystania w obudowie bass-reflex o duzej
    objetosci rzedu stu kilkudziesieciu litrów. Uzyska sie wówczas bardzo
    gleboki, miekki bas - dolna czestotliwosc graniczna rzedu dwudziestu kilku
    Hz.
    Glosnik ten mozna takze zamontowac w obudowie zamknietej o umiarkowanych
    rozmiarach. Uzyska sie wówczas szybki, "nienajglebszy" bas."

i teraz pytanie - jaka obudowe polecacie - moze jak ktos z was by mial troche wolnego czasu by mogl mi obliczyc cos takiego - bo ja jeszcze jestem swiezy w temacie i niewiem co do czego

a tutaj plik z wymiarami :
    Załączniki:
    • Jakie są dokładne parametry głośnika GDN 20/60/11? GDN20.60.3_8.jpg (293.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 203215
    smakismaki
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    ja tradycyjnie: dużą , najlepiej długi tor akustyczny , kształt możliwie nierównomierny , dobrze wytłumioną. Głośnik ma rezonans koło 36Hz , dobry tunel popsuje go tylko trochę , QTC jest dość spore ze względu na sztukowy napęd a TL niewiele zwiększa dobroć, poza tym BR ma spadek koło 24dB/okt, zamknięta 12 a długi tor jeszcze mniejszy.

:arrow: może masz magnesy od uszkodzonych podobnych tłoków jeśli tak to doklej z tyłu, Tonsil oszczędza na materiale, poza tym kosz z tyłu ma za małe otwory i dziury mają małą powierzchnię (ok. połowy powierzchni membrany) co ma wpływ na najniższe częstotliwości, dobrze by było je zwiększyć, robiłem tak dawno temu i było warto

Twoje dwa posty napisane w odstępie trzyminutowym zostały scalone w jeden post.W takich sytuacjach zalecane jest korzystanie z przycisku zmień
    zaza
  • #6 203393
    Deejay
    Poziom 12  
    no to jutro ida 2 stare glosniki pod mlotek -> dla magnesow :D - bo mam takie dwa podobne ale juz przechodzone

a co do obudowki to ciezko mi bedzie sobie poradzic z tym jak to napisal smakismaki - bo ja zupelnie zielony w temacie - jak by ktos moglby sie poswiecic i narysowac taka obudowa ktora by chodzila ok. to bylbym strasznie wdzieczny - jakis prosty rysunek w paincie wystarczy (nie musi to byc odrazu rys. techn.) :D
  • REKLAMA
  • #7 203771
    smakismaki
    Poziom 16  
    a mógłbyś sprecyzować czy chodzi o subwoofer na dwóch głośnikach czy może dwie osobne części niskotonowe do zestawów stereo, numer GG zostaw to wyślę propozycję
  • #8 203809
    Deejay
    Poziom 12  
    smakismaki napisał:
    a mógłbyś sprecyzować czy chodzi o subwoofer na dwóch głośnikach czy może dwie osobne części niskotonowe do zestawów stereo, numer GG zostaw to wyślę propozycję
    nooo dzieki wielkie numer 122711. a to maja byc zwykle kolumny do zestawu stereo :D

pozdrowka
  • #10 207456
    Deejay
    Poziom 12  
    a gdzie proponowalbys umiescic wysokotonowy glosnik ?? - SORRY nie doczytalem na rysunku o tej piramidce

a tak wogule to wielkie dzieki za rysuneczek
  • #11 207485
    smakismaki
    Poziom 16  
    jeśli to ma być zestaw dwudrożny to pod kątem dźwięku najlepiej by było umocować go na górze na jakiejś listewce,kątowniku a najlepiej w kulce nad niskotonowym i cofnąć go do tyłu ze 2-3cm(najlepiej stroić na ucho jak zwrotnica będzie gotowa, jest takie położenie gdzie dźwięk jest najbardziej spójny, chodzi o fazę. Poza tym polecam przesunąć oś głośników trochę w bok ze 2cm co poprawi charakterystykę, ponieważ odległości od lewej krawędzi i prawej będą się różnić a na promieniowanie dźwięku ma pewien wpływ również przednia ścianka, optymalnie by było je zaokrąglić, MDF obrabia się bardzo dobrze.

:arrow: zapomniałem dodać ze głośniki powinny być jak najbliżej siebie, każdy centymetr ma spore znaczeni

Twoje dwa posty napisane w odstępie dwuminutowym zostały scalone w jeden post.W takich sytuacjach zalecane jest korzystanie z przycisku zmień oraz bardzo dokładne przeczytanie regulaminu.W jednym temacie dwa razy taka sama sytuacja. :evil:
    zaza
  • #12 207745
    Deejay
    Poziom 12  
    a co do tych listew w srodku - one musza byc wypelnione czy chodzi tylko o utzrymanie konstrukcji scianek ??

aa i pytanie masz gadu gadu ?? - bo chyba lepiej by bylo pogadac na tym zamiast na forum - bo mam jescze do ciebie 1,5 miliarda pytan (JOKE) :D
    a tak naprawde to chce sie spytac o pare szczegolow (odezwij sie na moje gg - jak mozesz)
  • REKLAMA
  • #13 208158
    igod
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Dołączenie dodatkowych magnesów zmniejszy Qts, musiał byś zmierzyć o ile.

TL to chyba jakaś pomyłka, Twoje orientacyjne wymiary mogą doprowadzić do całkowitego deficytu basu !!!

Kolejna pomyłka to układ dwudrożny z 20-ką Tonsila. Możesz zapomnieć o średnich tonach.

Głośnik wysokotonowy w piramidkach/kulach ?
    Chyba za dużo magazynu "Audio"

Dopasowanie fazy głośników "na ucho" jest niemożliwe.
  • #14 208180
    Deejay
    Poziom 12  
    igod napisał:
    Dołączenie dodatkowych magnesów zmniejszy Qts, musiał byś zmierzyć o ile.

TL to chyba jakaś pomyłka, Twoje orientacyjne wymiary mogą doprowadzić do całkowitego deficytu basu !!!

Kolejna pomyłka to układ dwudrożny z 20-ką Tonsila. Możesz zapomnieć o średnich tonach.

Głośnik wysokotonowy w piramidkach/kulach ?
    Chyba za dużo magazynu "Audio"

Dopasowanie fazy głośników "na ucho" jest niemożliwe.

a ty mozesz cos zaproponowac ??? jakis ciekawy projekt ktory bedzie gral jak trzeba ?? :D

Pozdrowka
  • #15 208222
    igod
    Poziom 24  
    Niestety nie bo ten głośnik się do niczego nie nadaje. Sprzedałem ostatnio dwa takie, a trzeci leży na szafie bo się cewka rozsypała.
  • #16 208442
    smakismaki
    Poziom 16  
    między innymi chodzi o obniżenie qts, głośnik ten ma coś koło 0.51,sądzę że GDN najlepiej zagra w TL, ponieważ jest to obudowa która w najmniejszym stopniu pogarsza warunki pracy głośnika, mam znacznie bardziej rozbudowane konstrukcje na koncie, projektowałem kiedyś kilka innych TL dla kolegów zazwyczaj na 2 tłokach i mogę stwierdzić że ten typ obudowy ma deficyt ale beczki basowej, najniższe częstotliwości w stosunku do konstrukcji bas reflex sprawiają wrażenie mocno podbitych , bas jest niesamowicie równo rozciągnięty, charakterystyka lekko opada ale spadek dB /okt jest minimalny .Jeśli chodzi o średnie tony to daję temu głośnikowi 1.5 punktu/10, polecam dołożenie kiedyś nadbudówki z głośnikiem typowo średniotonowym np.PSM 120 OEM firmy Isophon, który jak na klasę jest śmiesznie tani (w Kochaudio 129Euro).Kształt obudowy do kopułki i średniotonowego(wewn. i zewnętrzny) ma duży wpływ na równomierność charakterystyki, najgorzej grają głośniki umieszczone po środku prostokątnej ścianki z ostrymi brzegami więc dlaczego nie podejść do sprawy sensownie. Ustalenie cofnięcia głośnika wysokotonowego w stosunku do średniotonowego jest istotne przy filtrach rzędu 6-12dB/okt i nawet laik jest w stanie dość dokładnie je ustalić, testowałem na znajomych z zamkniętymi oczami kiedy jest najlepiej. Przy zwrotnicach wyższego rzędu kiedy głośniki w mniejszym stopniu grają razem nie jest to takie ważne- sam mam wszystkie filtry aktywne 30dB/okt (tol. elem. 0.02%) i trudno było mi zdecydować jak jest prawidłowo.Zresztą moze lepiej będzie jeśli Igod mógłby zaproponować inny rodzaj obudowy np. BR, chociaż wiem z doświadczenie że dość cienko.Myślę że warto zrobić TL w przyszłości będzie można zamienić głośniki na lepszej klasy.
  • #17 208614
    igod
    Poziom 24  
    TL jest ok, ale wymaga odpowiedniego tunelu oraz odpowiedniego wytłumienia, nie wiem czy Ty też, ale 90-99% tego forum robi kolumny na podstawie wykresów z winisd i LspCAD.

Proponuję najpierw zbudować system pomiarowy, a potem brać się za konstruowanie zestawów głośnikowych.

Nie raz wykonywałem pomiary kolumn z uniwersalnymi zwrotnicami i czasami było tak krytycznie, że jedynym wyjściem było wywalenie tej zwrotnicy i zrobienie od nowa.
  • #18 210820
    DSPEAKER
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Kilka uwag na temat GDN20/60/11
    -Jest pokryty szarym lakierem co ma zapewne wygładzić charakterystykę,ale też nieco obniżyć sprawność,oraz częstotliwość rezonansową głośnika.Jego zawieszenie ma też nieco większą podatność ,a co za tym idzie większe qts oczywiście w porównaniu z parametrami gdn20/60/3
  • #19 211785
    hans22
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    ten gdn 20/60 /11 jest standardowo montowany w perfectach 150 tonsila ;) bo wlasnie moje rozebralem bo lewy zaczal cos "pierdziec" przy wiekszej glosnosci co to moze byc?? pozdr
  • #20 218150
    Deejay
    Poziom 12  
    hmm temat umarl - wiec go wskrzeszam :D bo nic dalej nie wiem - zabierac sie za ta obudowe (prosilbym o komentarz wiecej ludzi)
  • #21 218282
    smakismaki
    Poziom 16  
    zaproponowana konstukcja jest w miarę prosta i łatwa do wykonania i da dobry efekt jak na ten głośnik, zawsze kiedyś będzie można przetwornik wymienić, poza tym przekrój toru jest spory, jeśli gabaryty są za duże to można lekko zmniejszyć obudowę. Sporo lepsza byłaby podobna konstrukcja ale na dwóch tłokach ( 2*20cm to standard w wielu zestawach) , najlepiej na drugim trochę innym głośniku - róznica parametrów z reguły daje korzyści, nie ma głośników idealnych i zazwyczaj dwa rózne grają razem równiej iż dwa identyczne .Większość papierowych i polipropylenowych głośników 20cm , także ten najlepiej ciągnie do dwustu kilkudziesięciu Hz, wyżej efektywność wzrasta a już przy podziale ok.800Hz głośnik nie gra jak sztywny tłok, dzieli się i brzęczy, słychać to świetnie jak się go puści samego, ściętego filtrem 5 rzędu - normalnie załamka!- bez względu czy to Tonsil czy Visaton czy inny.Dlatego najlepsza byłaby współpraca także z głośnikiem typowo średniotonowym, ale w wyborze trudno mi byłoby pomóc- dla mnie średni ton jest najważniejszy a bez względu na cenę trudno znaleźć naturalnie grający głośnik średniotonowy.Jeśli interesuje Cię głęboki, równo rozciągnięty bas , bez podbarwień typowych dla BR ( które mi kojarzą się z gitarą akustyczną :D bardziej niż z przetwornikami) to tor będzie najlepszym wyborem.Zniekształcenia nieliniowe głośników w TL są bardzo małe: np.: przy 30Hz tłok 20cm gra lepiej i czyściej od 30cm w gorszej obudowie, czym byłem bardzo zaskoczony znając parametry głośników podawane przez producentów . Tymczasowo mógłbyś podpiąć kopułkę wysokotonową z myślą o przyszłościowym rozbudowaniu kolumn. Odnośnie programów i wykresów podawanych przez firmy produkujące głośniki czy zestawy to trzeba zachować spory dystans, charakterystyki są mierzone w sposób który da dobry wynik, są uśredniane a często poprawiane . Łatwo się o tym przekonać porównując barwę niby podobnych do siebie pod wzgledem charakterystyki kolumn czy słuchawek najwyższej klasy- grają całkiem różnie.
  • #22 7731808
    Son Goku
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam krótko i na temat Jaka obudowa bas-reflex ma być do GDN 20/60/11 min ile litrów ma mieć obudowa i jakiej średnicy ,długości wylot bas-reflex? Chciał bym mieć obudowę bas-reflex o dużej pojemności aby miał miękki i głęboki bas ,mają być to zwykłe kolumny stereo! Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Głośnik Tonsil GDN 20/60/11 nie jest uwzględniony w oficjalnych katalogach producenta, jednak jest wersją modelu GDN 20/60/3 z pomalowaną membraną, co wpływa na nieco zmienione parametry, takie jak wyższa podatność zawieszenia i większe Qts (około 0,51). Głośnik ma średnicę 20 cm i moc znamionową 60 W, a jego rezonans wynosi około 36 Hz. Zaleca się stosowanie go w obudowie bass-reflex o dużej objętości (około 150 litrów) z długim tunelem akustycznym i odpowiednim wytłumieniem, co pozwala uzyskać głęboki, miękki bas z dolną częstotliwością graniczną około 20 Hz. Alternatywnie można zastosować obudowę zamkniętą o umiarkowanych rozmiarach dla szybszego basu, choć o mniejszej głębi. Konstrukcja obudowy powinna uwzględniać duży przekrój toru i nieregularny kształt dla lepszej charakterystyki akustycznej. W zestawach dwudrożnych głośnik ten sprawdza się jako niskotonowy, jednak ma słabe średnie tony, dlatego rekomenduje się dołożenie głośnika średniotonowego, np. Isophon PSM 120 OEM. Montaż głośnika wysokotonowego najlepiej wykonać na górze kolumny, z przesunięciem w osi i cofnięciem dla poprawy spójności fazowej. Dodatkowe magnesy mogą obniżyć Qts, ale wymagają pomiarów. Niektórzy użytkownicy zgłaszali problemy z trwałością cewek w tych głośnikach. Do projektowania obudów polecane jest korzystanie z programów symulacyjnych (WinISD, LspCAD) oraz systemów pomiarowych. Ogólnie głośnik GDN 20/60/11 jest dedykowany do prostych konstrukcji kolumn stereo z dużą objętością bas-reflex, a jego parametry i charakterystyka wymagają uwzględnienia w doborze obudowy i zwrotnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA