logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

COMPAQ ARMADA 4160 - jak uzyskać dostęp do BIOS-u bez dyskietki?

Dj_GT 23 Sty 2006 18:00 2769 13
REKLAMA
  • #1 2210940
    Dj_GT
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mam pytanie jak wejść do biosu w laptopie compaq armada 4160 ? prubowałem przez dyskietke ale ta dyskietka to lipa :( może ktoś z was wie ?
    Moderowany przez coal_chember:

Przeniesiono z Overclocking i Tuning PC

• REKLAMA
  • #2 2211013
    ArtXs
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    Typowo w COMPAQach podczas botowania (zaraz po zliczeniu pamięci) w prawym górnym rogu pojawia się na chwile biały prostokącik. Kiedy się pojawi trzeba wcisnąć F10 aby wejść do menu biosu. Oczywiście na dysku musi być specjalna ukryta partycja z tzw. biosem. W przeciwnym wypadku musisz ściągnąć odpowiedni ROMPAQ i utworzyć taką partycję. Zajmuje ona 3 MB i oprócz ustawień umożliwia diagnostykę sprzętu.
    Sprawdz czy masz taką partycję najlepij programem Partytiom Magic.
  • REKLAMA
  • #3 2211029
    DjExit
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    Od kiedy do biosu sie wchodzi przez dyskietkę? Może ci codzi o dos? Tak czy siak.. Jak chcesz wejść do biosu to spróbuj naciskając zaraz po włączeniu komputera klawisz [Delete] albo [F2] a ja chcesz wejść do dosa to Utwórz na jakimś pececie dyskietke startową i poprostu wsuń do laptopa i ustaw w biosie (jak wejść napisałem wcześniej) żeby system ruszał z "floppy" lub "A:" i tyla.
    Pozdrawiam
  • #4 2211042
    Dj_GT
    Poziom 11  
    prubowałem f10, del f1 , f2 wszystkie kombinacje i nic tak jakby wogule biosa niemiał :)
  • #6 2211060
    Dj_GT
    Poziom 11  
    sprawdziłem i niema bo dysk miał kompletny format i dzielony na 2 partycje . ROMPAQ a z kąd to zciągnąć ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 2211071
    Dj_GT
    Poziom 11  
    byłem na stronie producenta i jest tam tylko firmware i jakieś ubdate do biosu i starowniki ale nic do zainstalowania :(
  • #10 2211101
    Dj_GT
    Poziom 11  
    byłem na tej samej stronie zainstalowałem na dyskietke potem wystartowałem pojawił sie niebieski ekranik i coś nacisnij enter aby kontynuować naciskałem enter ta niby instalacia sie zakończyła i nic dalej niema biosu :(
  • #11 2211176
    ArtXs
    Poziom 24  
    Nie wiem czy się to nie powinno instalować na czystym dysku bo ta partycja z biosem jest na początku dysku. Być może instalator nie może przenieść sektorów systemowych. Niestety niewiele więcej będę mógł Ci pomóc bo osobiście nie instalowałem ROMPAQa. Jak chcesz to moge ci podesłać obraz takiej partycji i utworzonej do niej dyskietki diagnostycznej ale z ARMADY serii 1500. Zobaczysz przynajmniej jak to wygląda.
  • #12 2211218
    Dj_GT
    Poziom 11  
    to poślij :)
  • #13 2211334
    ArtXs
    Poziom 24  
    Oto obraz ukrytej partycji z Biosem zrobiony programem Ghost i Dyskietki Diagnostycznej utworzonej przez tenże Bios.

Partycja pochodzi z Laptopa COMPAQ ARMADA 1590DT i powinna pasować do wszystkich lapków z serii 1500.

Partycja zajmuje 16MB i jest na początku dysku przed aktywną partycją systemową.
    Załączniki:
    • COMPAQ ARMADA 4160 - jak uzyskać dostęp do BIOS-u bez dyskietki? scren.jpg (33.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DIAGPART.zip (2.78 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Diagnostics Diskette.zip (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 2240016
    ArtHurO1
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Spróbuj tego http://h18007.www1.hp.com/support/files/Armada/us/download/8409.html
    Jest to setup BIOSu startujący z dyskietki. Ustawiasz w tym programie wszystkie opcje laptopa. Program posiada opcję instalacji na HDD, po wybraniu tej opcji masz możliwość wejścia do BIOSu przez F10 podczas startu laptopa. Sprawdzałem na Armada 1500C. Napisz czy się udało.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dostęp do BIOS-u w laptopie Compaq Armada 4160 odbywa się poprzez naciśnięcie klawisza F10 podczas uruchamiania komputera, gdy na ekranie pojawi się biały prostokąt w prawym górnym rogu. BIOS w tych modelach jest przechowywany w ukrytej partycji serwisowej na dysku twardym, która zajmuje około 3 MB i zawiera również narzędzia diagnostyczne. Jeśli dysk był formatowany i partycja ta została usunięta, konieczne jest pobranie i zainstalowanie odpowiedniego obrazu ROMPAQ z oficjalnej strony producenta HP/Compaq, aby przywrócić tę partycję. Instalacja ROMPAQ może wymagać utworzenia dyskietki startowej i uruchomienia jej na laptopie, jednak proces ten bywa problematyczny, zwłaszcza jeśli dysk nie jest czysty lub partycja systemowa jest już podzielona. Użytkownicy sugerują pobranie obrazu ukrytej partycji BIOS-u oraz dyskietki diagnostycznej z podobnych modeli serii Armada 1500 jako wzór. Dodatkowo dostępny jest program setup BIOS-u startujący z dyskietki (np. pod adresem HP), który pozwala na konfigurację i instalację partycji BIOS-u na HDD, umożliwiając późniejszy dostęp do BIOS-u przez F10 podczas startu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA