logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu po uruchomieniu komputera – płyta główna czy procesor uszkodzony?

Goldsilver 23 Sty 2006 21:48 1053 8
REKLAMA
  • #1 2211885
    Goldsilver
    Poziom 2  
    Niedawno zepsuł się mi komputer. Jeśli uruchamiam komputer uruchamia się wszystko co powinno(dysk twardy napęd cd-rom i wszystkie diody)z wyjątkiem braku sygnału czyli że komputer się włączył i nie nawiązuje połączenia z monitorem. (wszystkie części są podpięte).
    Jestem pewien że zasilacz jest dobry ale mam wątpliwości czy jest uszkodzona płyta główna czy procesor.(brak uszkodzeń naklejki pod procesorem co by mogło być wynikiem przegrzania procesora a to raczej nie wystąpiło..
  • REKLAMA
  • #2 2212098
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    a 'PC Speaker' coś "mówi" ?
  • REKLAMA
  • #3 2212155
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    podmien karte grafiki . i sprawdz monitor
  • #4 2213241
    Goldsilver
    Poziom 2  
    właśnie o to chodzi że sprawdzałem karte na innym kompie i to nie karta grafiki to ja już nic nie wiem
  • #5 2213258
    abek
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    obadaj kondensatory na płycie głównej
  • REKLAMA
  • #6 2213875
    Sezam_komputerowy
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Pozostaje sprawdzić monitor.
  • #7 2214731
    Maciuch1
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Miałem taki przypadek i niestety był uszkodzony procesor - spróbuj go podmienić i pewnie wszystko się wyjaśni
  • #8 2215044
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    To może być: płyta, procek, pamięć, zasilacz i wiele innych.
    Jeśli komp nie piska, to stawiam na płytę, ewentualnie procek; reszte sygnalizowałby spiker.
  • REKLAMA
  • #9 2217373
    Goldsilver
    Poziom 2  
    Monitor mam dobry i pc speaker. Zamówiłem procek i zobaczę czy będzie działać. ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer uruchamia się poprawnie (dysk twardy, napęd CD-ROM, diody), jednak brak jest sygnału obrazu na monitorze mimo podłączenia wszystkich komponentów. Zasilacz jest sprawny, karta graficzna została przetestowana na innym komputerze i działa poprawnie, więc problem nie leży w niej. Sugerowano sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej oraz monitora, który jednak jest potwierdzony jako działający. Brak sygnałów dźwiękowych z PC Speaker wskazuje na możliwe uszkodzenie płyty głównej lub procesora. Jeden z użytkowników miał podobny przypadek, gdzie uszkodzony był procesor. Autor zamówił nowy procesor, aby zweryfikować, czy to rozwiąże problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA