logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się uruchamia. Brak obrazu Od czego zacząć diagnozę?

alacranita 16 Kwi 2006 23:16 1185 6
REKLAMA
  • #1 2535675
    alacranita
    Poziom 2  
    Witam
    Nie wiem, co mam zrobić, od czego zacząć dochodzenie, dlatego zwracam się z prośbą. Problem wygląda następująco:

- komputer się uruchamia
    - led na płycie się świeci
    - brak obrazu na monitorze, mimo iż sam monitor ma zasilanie(podłączając drugi monitor do kompa dzieje się tak samo)
    - karta graficzna się świeci
    - wentylator na procku się obraca
    - brak charakterystycznych sygnałów dźwiękowych przy włączaniu komputera

Błagam o pomoc!![/b]
  • REKLAMA
  • #2 2535681
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Napisz może w jakich okolicznosciach to nastąpiło.Zmierz napięcia z zasilacza miernikiem albo podstaw inny zasilacz.
  • REKLAMA
  • #3 2535684
    alacranita
    Poziom 2  
    W okolicznościach zupełnie normalnych - żadnych zmian nie robiłam, żadnego nowego sprzętu po prostu uruchomiłam komputer i.... no właśnie...ciemność widzę:)
  • #4 2535690
    s650
    Poziom 11  
    A próbowałeś odpalić kompa na innej karcie graficznej???
  • REKLAMA
  • #5 2535698
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Koleżanko, odłącz wszystkie urządzenia, wymontuj kartę graficzną, czyli pozostaw w płycie głównej tylko pamięc i procesor. Włącz komputer i napisz, czy słychać jakieś sygnały dźwiękowe.
  • REKLAMA
  • #6 2535708
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Odłącz od płyty wszystkie napędy razem z paskami,na plycie procesor,jedna kość RAM i grafika i sprawdź czy tak odpali.Jaka płyta ? Jaki zasilacz ? Napiecia mierzone ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer uruchamia się, dioda na płycie głównej oraz karta graficzna świecą, wentylator procesora działa, jednak brak jest obrazu na monitorze, a także brak sygnałów dźwiękowych przy starcie. Monitor jest sprawny, co potwierdza podłączenie innego monitora bez efektu. Zalecane jest rozpoczęcie diagnozy od pomiaru napięć zasilacza miernikiem lub podmiany zasilacza na inny. Następnie należy odłączyć wszystkie urządzenia peryferyjne, wymontować kartę graficzną i uruchomić komputer tylko z procesorem i pamięcią RAM, aby sprawdzić, czy pojawią się sygnały dźwiękowe. Warto także odłączyć napędy i pozostawić jedną kość RAM. W przypadku braku efektów, sugeruje się wyjęcie procesora, sprawdzenie i poprawienie styku radiatora, a następnie ponowny montaż. Brak sygnałów dźwiękowych może wskazywać na problem z płytą główną, procesorem lub pamięcią RAM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA