logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nero 6.3.1.15 - błąd przy kontynuacji dysku wielosesyjnego, brak zapisu

zooraf 23 Sty 2006 23:22 2074 8
REKLAMA
  • #1 2212338
    zooraf
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam taki problem, że przy nagrywaniu płyty i wybierając opcję "Utwórz dysk wielosesyjny", po wypaleniu płyty i chęci ponownego dogrania do niej (pozostało miejsce) "Kontynuuj istniejący dysk wielosesyjny" pokazuje mi się że "dysk nie umożliwia zapisu, proszę sróbować innego" :(
    Nie wiem dlaczego tak się dzieje :(
    Posiadam Nero 6.3.1.15 Enterprise Edition.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2212528
    meethoor
    Poziom 11  
    Prawdopodobnie zakończyłeś już płytę, dlatego nie możesz nic dograć. Powiedz jeszce, ile danych nagrałeś na płytę. Musisz wziąć pod uwagę to, że otworzenie nowej sesji wymaga kolejnych MB.[/b]
  • REKLAMA
  • #3 2212531
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 50
    Może nie masz licencji full?.Nero troszkę "wydziwia" jeżeli chodzi o dodatkowe opcje zapisu.Nie wszystkie płyty nadają się do pracy wielosesyjnej w każdej nagrywarce -nie wiem dlaczego tak się dzieje ale sam tego doświadczyłem.
  • REKLAMA
  • #4 2213587
    Gutek666
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    po pierwsze to moze co zle robisz z ta wielosesja albo tak jak kolega mowił to jak chcesz dograc pliki do plytu jezeli plyta jest pełna a jesli nic nie pomoga to jedynie to zmien se nero
  • #5 2213631
    mariusz p
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Witam,
    możesz sprawdzić, czy masz zamkniętą sesję. Wkładasz płytkę do napędu i klikasz na info o dysku, wyświetla wtedy ile miejsca zostało, czy sesja zamknięta, sprawdź i daj znać.
    Pozdrawiam
  • #6 2213702
    zooraf
    Poziom 11  
    Po nagraniu w trybie wielosesyjnym zostaje mi jeszcze sporo miejsca, 200-300 MB, a co zauważyłem, to po kliknięciu już na opcję wypalania, tam gdzie mogę jeszcze wybrać szybkość zapisu, to opcja "Zamknij CD - ponowny zapis płytki nie będzie już możliwy" jest odznaczony i nie podświetlony (szary), czyli nie można go zaznaczyć - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

Co do zapytania mariusz p:
    To w moim przypadku pokazuje "Zajęte miejsce 227MB" "Wolne 0". Czyli płytka jest chyba zamknięta, no i właśnie nie wiem dlaczego tak się dzieje że pomimo wyboru opcji Utwórz dysk wielosesyjny, sesja i tak jest zamykana :(
  • #7 2213810
    mariusz p
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Płytka w takim razie jest napewno zamknięta, myślę że to wina programu, choć nie wykluczam innych możliwości. Eksperymentuj na RW - wyjdzie taniej. Jaki masz napęd?
  • REKLAMA
  • #8 2214033
    zooraf
    Poziom 11  
    Posiadam nagrywarkę DVD LG GSA-4167B.
    Spróbuję przeinstalować Nero i zobaczę czy to coś da.
  • #9 2216218
    Pedro2003
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Nero jako program jest dobry ale niektóre wersje są do kitu, np jeśli płyta ma więcej niż 704MB to psują płytę mówię o wersji którą omawiacie.
    Jeśli chodzi o pliki *.waw to przy pełnej płycie ponad 706MB też miałem problemy.
    Obecnie mam nowszą wersję 6.6.16 i problem się skończył proponuje przejść na taką jest OK.
    Przy zapisie aby można dopisywać należy zaznaczyć zapis wielosekcyjny tak jest na samym początku, jak tego nie zrobimy to nastąpi zamknięcie płyty i nic nie dogramy nawet przy minimalnym nagraniu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy nagrywania płyt w trybie wielosesyjnym w programie Nero 6.3.1.15 Enterprise Edition, gdzie po pierwszym nagraniu i pozostawieniu wolnego miejsca na płycie opcja "Kontynuuj istniejący dysk wielosesyjny" zgłasza błąd braku możliwości zapisu. Przyczyną może być zamknięcie sesji na płycie, co uniemożliwia dalsze dopisywanie danych, mimo że opcja "Zamknij CD" jest nieaktywna. Wskazano, że niektóre płyty i nagrywarki mogą nie obsługiwać wielosesyjności poprawnie, a także że wersja Nero 6.3.1.15 ma znane problemy z nagrywaniem płyt powyżej 704 MB. Zalecane jest sprawdzenie statusu sesji na płycie, eksperymentowanie z płytami RW oraz rozważenie aktualizacji Nero do nowszej wersji (np. 6.6.16), która lepiej obsługuje wielosesyjność i eliminuje opisane błędy. W dyskusji pojawiła się także sugestia reinstalacji oprogramowania oraz uwaga, że otwarcie nowej sesji wymaga dodatkowego miejsca na płycie. Model nagrywarki używanej w problemie to LG GSA-4167B.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA