logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP - USB nie wykrywa joysticka i modemu na płycie K7S5A

taurus81 24 Sty 2006 05:56 7512 12
REKLAMA
  • #1 2212774
    taurus81
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam płytę główną K7S5A i procesor Duron 1.3GHz. Do niedawna wszystko chodziło bez zarzutów. Od pewnego czasu przestał mi chodzić joystick na USB. Wczoraj dostałem modem do Neostrady (USB) i po podłaczeniu go windows nic nie wyktywa (zawsze po włożeniu kabla od jakiegokolwiek urządzenia windows xp wykrywał automatycznie urządzenie). Pomyślałem że USB padło na płycie-ale to chyba odpada ponieważ podłączyłem aparat cyfrowy i wszystko chodzi jak należy. Po podłączeniu pendriva itp. nic nie wykrywa. Tylko aparaty cyfrowe. Zainstalowałem Windowsa 98-gdy wkładam np. modem lub inne urządzenie to jest ono wykrywane ale standardowo w tym windowsie pojawia sie okno do instalowania sterowników-a tu tylko pojawia sie na chwilke okno ze cos wykryto i znika.
    Co może być problemem?? Proszę o pilną pomoc. Czy coś w biosie może być nie tak? Zresetowałem całego biosa i nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #2 2212794
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2233
    Sprecyzuj dokładnie raz piszesz
    taurus81 napisał:
    Wczoraj dostałem modem do Neostrady (USB) i po podłaczeniu go windows nic nie wyktywa (zawsze po włożeniu kabla od jakiegokolwiek urządzenia windows xp wykrywał automatycznie urządzenie)

a potem znowu
    taurus81 napisał:
    a tu tylko pojawia sie na chwilke okno ze cos wykryto i znika.

czy dzieje sie tak na wszyskich portach USB ?
  • #3 2213007
    taurus81
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    A wiec dokładniej:
    Cały czas miałem Windows'a XP. No i na tym systemie wykrywa tylko aparat cyfrowy (jak włożę cokolwiek innego to nawet nie pojawia się napis 'wykryto owe urządzenie'). Dzieje się tak na wszystkich portach.
    Więc sformatowałem dysk i wgrałem Windowsa 98. I teraz jak wkładam jakieś urządzenie do USB to na dosłownie 2 sekundy pojawia się okno że znaleziono nowy sprzęt (po tym czasie okno znika i już nic się nie pojawia). Chodzi mi o to żeby to chodziło pod Windowsem XP. Dawniej chodziło.
    Czy jest gdzieś jakaś opcja typu plug&play do USB-w Windowsie albo biosie?
  • REKLAMA
  • #4 2213036
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Sprawdź czy jest zasilanie 5V na gnieździe USB.

Aparat go nie wymaga - posiada własne zasilanie.
    Pendrive, modem do Neo są zasilane z portu USB - więc pewnie to będzie problemem.
  • #5 2284871
    pavlov
    Poziom 11  
    mam podobny problem, tylko ze u mnie po podlaczeniu pendrive albo drukarki komp sie resetuje ...wykryje , mijaja 2 sek i reset . system win XP sp2 pl , na mobo a7v600 - f sempron 2500. podejrzewam jakies zwarcie....
  • #6 2284990
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    pavlov napisał:
    mam podobny problem, tylko ze u mnie po podlaczeniu pendrive albo drukarki komputer sie resetuje ...wykryje , mijaja 2 sek i reset . system win XP sp2 pl , na mobo a7v600 - f sempron 2500. podejrzewam jakies zwarcie....

Jeżeli możesz to podmień zasilacz
    możesz spróbować jeszcze z odpięciem od zasilania wszystkich zbędnych urządzeń (cd stacja dyskietek drukarka na usb i inne) i wtedy sprawdziść pendriva

a do twórcy topiku: zainstalowałeś stery do USB zapewne umuieszczone wraz z innymi sterami do płyty głównej??
  • #7 2285761
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    pavlov napisał:
    mam podobny problem, tylko ze u mnie po podlaczeniu pendrive albo drukarki komputer sie resetuje ...wykryje , mijaja 2 sek i reset . system win XP sp2 pl , na mobo a7v600 - f sempron 2500. podejrzewam jakies zwarcie....

a w innych komputerach ten pendrive nie resetuje systemu ?
    miałem ostatnio czytnik kart który też resetował kompa i wina by a bo stronie urządzenia a nie kompa
  • REKLAMA
  • #8 2287133
    Sezam_komputerowy
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Taurus81, nie zainstalowałeś sterowników do płyty głównej. Pewnie twoja karta graficzna jeśli jest na AGP, to pracuje w trybie PCI.
    Na koniec jedna zasadnicza wskazówka najpierw instalujemy sterowniki do urządzeń USB a potem zamykamy system, później podłączamy sprzęd USB i patrzymy, jak przed załadowaniem systemu dane urządzenie automatycznie się dogaduje się i instaluje. ( Ten sposób jest najbezpieczniejszy i najwygodniejszy). Sprawdziłem go nie raz w pracy` w serwisie.
  • #9 2295915
    Brick_G
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Przerabialem ten temat ostatnio na plycie ECS K7SEM rev. 3.0C - okazalo sie ze kontroler USB na niej nie jest w stanie dostarczyc zadanej przez modem ilosci pradu. 500 mA. Pomoglo dopiero uzycie kontrolera USB na PCI (i to USB 2.0).

Ten problem wystapil na modemie Thomson SpeedTouch 330 (instalowalem internet Net 24 z Netii)

szczerze mowiac od razu zwietrzylem trupa, ale z racji tego ze klient byl pazerny probowalem meczyc sie z kontrolerem USB 1.0 (OPTi FireLink 82C861) - bezskutecznie.

Skonczylo sie na takim kontolerze VIA USB 2.0 (VT 6202)

Szkoda bylo mojej pracy, roznica w cenie kontrolerow - 10 PLN - wiecej kosztowala robocizna.

pozdrawiam
  • #10 2296933
    pavlov
    Poziom 11  
    THX , podejrzewalem ze to cos pradem bedzie, smaruje zaraz do sklepu i zobaczymy ...jak nie ruszy to pasuje i sprzedaje ta plyte
  • REKLAMA
  • #11 2301275
    pavlov
    Poziom 11  
    no niestety nowy kontroler nie pomogl, co prawda jest poprawa..znajduje pendrive-a, moge nawet zobaczyc co na nim jest i w momencie jka chce otworzyc jakis katalog lub skopiowac plik...zwis i znowu reset! koncza mi sie juz pomyslu , jedynym logicznym pomyslem jeszcze jest wymiana na jakis lepszy zasilacz, trzeba bedzie pozyczyc....ale trace juz nadzieje na to ze to usb pojdzie PZDR
  • #12 2301404
    marcus6
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam podobny problem, tylko że w Laptopie. Mi wyświetla komunikat że:
    " skoki napięcia na koncenratorze USB. Urządzenie USB przekroczyło limity zasilania swojego portu koncentratora "
    I co ciekawsze że laptop może być podłączony do sieci elektrycznej a nie na baterię i jest tak samo. I co robić zmienić laptopa ???
  • #13 2301475
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    juz pisałem : nie laptopa tylko urządzenia zewnetrzne !!!

Dodano po 1 [minuty]:

wymiana zasialacza nie pomoże !

Podsumowanie tematu

✨ Na płycie głównej K7S5A z procesorem Duron 1.3GHz użytkownik napotkał problem z wykrywaniem urządzeń USB (joystick, modem Neostrada) pod Windows XP – system wykrywa jedynie aparat cyfrowy, a inne urządzenia nie są rozpoznawane. Problem występuje na wszystkich portach USB. Po instalacji Windows 98 urządzenia są chwilowo wykrywane, lecz nie można zainstalować sterowników. Podejrzewano uszkodzenie portów USB, jednak zasilanie 5V na gniazdach jest obecne, a aparat cyfrowy działa poprawnie. Wskazano, że urządzenia takie jak pendrive czy modem wymagają zasilania z portu USB, co może być przyczyną problemu. Zalecano sprawdzenie i instalację sterowników USB do płyty głównej oraz kolejność instalacji: najpierw sterowniki USB, potem podłączanie urządzeń. W podobnych przypadkach na innych płytach (np. ECS K7SEM) problemem był niewystarczający prąd dostarczany przez kontroler USB 1.0 (OPTi FireLink 82C861), co rozwiązywała instalacja kontrolera USB 2.0 na PCI (np. VIA VT 6202). Próby wymiany kontrolera i zasilacza przyniosły częściową poprawę, lecz nadal występowały zawieszenia i reset systemu przy próbie dostępu do plików na pendrive. W laptopach pojawiały się komunikaty o przekroczeniu limitów zasilania portu USB, co wskazuje na problem z zasilaniem urządzeń zewnętrznych, a nie samego komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA