logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trilux TAP 2511 - brak wizji po zmianach w trybie serwisowym, co sprawdzić?

herykiii 06 Maj 2003 16:40 3010 9
REKLAMA
  • #1 201799
    herykiii
    Poziom 11  
    Grzebałem w trybie serwisowym monitora Trilux TAP 2511 (nie działające wejście s-video i stereo) i padła wizja. Efekt jest taki że po włączeniu brak wizji (fonia OK) i przy przełączaniu kanałów lekkie błyski ale ekran jest ciemny (widać lekką różnicę przy całkowitym wygaszeniu - opcja serwisowa - więc chyba kineskop OK). Był czas że włączała się po jakims czasie (2-5 min) i była do czasu wyłączenia telewizora, teraz jednak wizja nie pojawia się w ogóle. Przypuszczam, że jest to przypadek, że padła w tym momencie (przy trybie serwisowym), bo nie wiem co mogłem namieszać. Proszę o jakieś sugestie gdzie szukać (może istnieje możliwość zresetowania ustawień, lub które kondensatory wymienić).
    Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 202296
    kulczys
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Nie sądzę, aby manipulowani w opcji serwiowej było przyczyną braku wizji. Przede wszystkim sprawdź napięcia wzmacniaczy: +200V oraz +12V oraz +8V. Zakładam, że wysokie (trzaski przy wyłączaniu) oraz napięcia siatek i żarzenia są. Jeśli nie poradzisz sobie z naprawą przedzwoń do PROELCO i poproś serwis. Jeśli trafisz na przyjaznego serwisanta, to udzieli Ci porad. Kontakt z PROELCO http://www.proelco.com.pl/index.php?akcja=kontakty.
  • #3 202337
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 870
    Ustawianie czegokolwiek w trybie serwisowym musi być przemyślane zrobione z rozwagą i wiedzą co sie w tym trybie reguluje i po co. Ktoś na tym forum pięknie to ujął "nie swędzi - nie drapać'. Tryb serwisowy to nie jest lek na wszystkie dolegliwości.
  • REKLAMA
  • #4 202382
    RM
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Hej.Możesz mieć uszkodzony C 100 uF/35 V obok TDA3654 jeżeli to ten model triluksa
  • #5 202564
    herykiii
    Poziom 11  
    Dzięki za rady, spróbuje od wymiany kondensatora, teraz przy zimmnym TV czasem załacza wizje i do wyłączenia jest OK. Co do opcji serwisowych to nie zmieniałem niczego, czego przeznaczenia nie znam i myślę że był to przypadek, że wtedy padło (chyba, że zamknięce zwory trybu serwisowego mu zaszkodziło, co byłoby bardzo dziwne). Zastanawiam się też nad przelutowaniem płyty, bo s-video i stereo dalej nie działa (po to wchodziłem do opcji serwisowych). Powiedzcie mi jak się do tego najlepiej zabrać (mam tylko lutownice pistoletową), czy przelutowywać wszystko metodycznie, czy tylko jechać miejsca najbardziej nagrzewające się i z ciężkimi elementami, płytka nie jest dobrze usztywniona.
  • REKLAMA
  • #6 211175
    lech pawlowski
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    przerwa przy 9n1
  • REKLAMA
  • #7 212972
    herykiii
    Poziom 11  
    Mógłyś napisać coś bliżej, bo "przerwa przy 9n1" nie wiele mi mówi. Dzięki.
  • #8 213115
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Zapewne chodzi o kond 9n1 ja bym na Twoin miejscu poszukal czy jest taki i gdzie - kol. Lech wie co mówi :)
  • #9 213117
    herykiii
    Poziom 11  
    Tyle to też wiem, ale nie udało mi się go znaleźć, schemat który mam to słabej jakości scan z którego nie da się za wiele odczytać.
  • #10 213536
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    W TAP2511 i TAP2811 9n1 jest C806 siedzi na D802 Wiecej Ci powiedziec nie moge :) bo mam tylko 1/2 schematu i nic wiecej pod reka aktualnie :) poza mysza.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W monitorze Trilux TAP 2511 po manipulacjach w trybie serwisowym pojawił się problem z brakiem wizji, mimo że dźwięk działa poprawnie. Ekran pozostaje ciemny, choć widać lekkie błyski przy przełączaniu kanałów, co sugeruje, że kineskop jest sprawny. Problem może nie być bezpośrednio związany z ustawieniami serwisowymi, lecz z uszkodzeniem elementów elektronicznych. Zaleca się sprawdzenie napięć wzmacniaczy: +200V, +12V oraz +8V, a także napięć siatek i żarzenia. Wskazano możliwość uszkodzenia kondensatora elektrolitycznego 100 µF/35 V (oznaczonego jako C100) w pobliżu układu TDA3654. Dodatkowo zasugerowano poszukiwanie kondensatora oznaczonego jako 9n1 (C806) w okolicy elementu D802, który może mieć przerwę. Autor rozważa przelutowanie płyty głównej, zwłaszcza w miejscach o dużym nagrzewaniu i przy ciężkich elementach, jednak dysponuje tylko lutownicą pistoletową. Wskazano, że tryb serwisowy wymaga ostrożności i wiedzy, a nieumiejętne zmiany mogą nie przynieść poprawy. W przypadku trudności z naprawą zalecany jest kontakt z serwisem PROELCO.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA