logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie częstotliwości dźwięku skutecznie odstraszają gołębie?

Pablos 06 Maj 2003 17:26 13428 11
REKLAMA
  • #1 201849
    Pablos
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Tak jak w temacie Wie ktos jakie zakresy czestotliwosci beda powodowaly ze owe ptaki beda odlatywaly jak sie zjawia w okolicy urzadzenia emitujacewgo dana czestotliwosc. i jka ktos wie to mzoe tez zna takie urzadzonko ktore bedzie emitowalo taka czestotliwosc??

Pozdrawiam
    Pablos
  • REKLAMA
  • #2 201856
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Ja słyszałem że można odtwarzać przez głośniki odgłos jakiegoś jastrzębia (nie wiem jaki ptak poluje na gołębie) i to podobno pomaga.
  • REKLAMA
  • #3 201862
    nojmi
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Odglosy jakiegoś jastrzębia nie pomagaja. Probowalem kiedys tak robic i nie dziala na te pi..pi..pi golebie. Odglosy jastrzebia morzesz znalezc w encyklopedii przyrody.
  • REKLAMA
  • #4 201996
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 202432
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    należy im założyć po magnesie na szyje i wywieść do innego miasta to sie zgubią... :)
    tak na serio to też mam z tym problem, ale znam np: fajny trik z kurą. nie wiem jak to działa ale działa...
  • #6 202496
    Pablos
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Kura :lol:

No wiesz raczej w bloku odpada
  • #7 202572
    BJSusel
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    O co chodzi z tą kurą... Też nie mogę się pozbyć gołębi.
  • #8 202590
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    skontaktuj się Careyem :wink:

ablo zrób im huk gdy śpią , disco polo na maxa , nikt tego nie zniesie :D
  • REKLAMA
  • #9 202599
    BJSusel
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Hehe, a sąsiedzi???
    Chcę to zrobić przynajmniej trochę humanitarnie :wink:
    Ukręcanie główki nie wchodzi w grę...
    Aha, mieszkam na 7 piętrze i gołębie mi gruchają rano na balkonie :)
    Nie wspomnę już o tym, że znoszą różnego rodzaju patyki i trawe i próbują gniazda budować :evil:
  • #10 202631
    jopawoda
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    He, he, a u mnie jak walną kupsko z 20 pietra to na dole na samochodzie jest 7 cm bryzg... feeee... a raz mialem auto w chyba ze dwudziestu takich przypadkach (popili czy co?) i musialem tak jechac do roboty.... brrr....
  • #11 202651
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    bolek napisał:
    należy im założyć po magnesie na szyje i wywieść do innego miasta to sie zgubią... :)
    tak na serio to też mam z tym problem, ale znam np: fajny trik z kurą. nie wiem jak to działa ale działa...

o co chodzi z tym trikiem z kurą bo mam już dość tych latających śmieci
    można też nafaszerować gołębie śrutem z wiatrówki ale nie mam wiatrówki :(
  • #12 202937
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    z kurą to jest tak że sie ją kladzie na boku, przytyka łebek do ziemi i... bierzemy do ręki jakiś patyczek i rysujemy nim łuk zaczynajac przy głowie kury, a kończąc za sobą. po tym zabiegu spokojnie odchodzimy. głupia kurka gdacze, leży i sie nie rusza... pewnie świetnie sie bawi :D

nie wiem o co tu chodzi, ale poukładałem tak kidyś pięc stworów (matka myśłałe że pozdychały... :roll: )

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy skutecznych częstotliwości dźwięku odstraszających gołębie oraz dostępnych urządzeń emitujących takie sygnały. Pojawiły się sugestie wykorzystania odgłosów drapieżników, np. jastrzębia, jednak doświadczenia użytkowników wskazują, że takie nagrania nie są skuteczne w odstraszaniu gołębi. Wspomniano również o metodach mechanicznych i behawioralnych, takich jak zakładanie magnesów na szyję ptaków czy stosowanie nietypowych trików z kurą, choć ich efektywność i praktyczność są wątpliwe. Nie pojawiły się konkretne dane dotyczące zakresów częstotliwości dźwięku, które powodowałyby ucieczkę gołębi, ani nazwy specjalistycznych urządzeń emitujących takie częstotliwości. W dyskusji podkreślono potrzebę humanitarnego podejścia do problemu oraz trudności w skutecznym odstraszaniu gołębi w środowisku miejskim, zwłaszcza na balkonach i wyższych piętrach budynków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA