logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki skuteczny odstraszacz ultradźwiękowy na gołębie w promieniu 50m?

dandez 01 Mar 2020 14:12 5760 22
REKLAMA
  • #1 18503236
    dandez
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam mam problem. Na dzialce obok mieszka miłośnik gołębi. Nie mam nic przeciwko ptaszkom dopóki nie wypuszcza ich i z powietrza ćkają mi na dach i kostkę wokół domu. Czy jest moze jakiś sprawdzony odstraszacz ultradzwiekowy czy cos co dziala np w promieniu 50m co spowoduje ze nie będą fruwać na "moim niebie";) ?
  • REKLAMA
  • #3 18503758
    dandez
    Poziom 9  
    Nie mam kota, problem w tym, że koleś je wypuszcza i fruwają jak latawce dookoła w promieniu do ok 30-40 metrów wokół jego gołębnika tym samym i u mnie i na dwóch sąsiadujących działkach. Niby ponoć w locie gołębie nie strzelają bomb ale dzisiaj dwie naocznie skapały mi na kostkę.
    Z tego co wiem kot może pomagać na przesiadujące gołębie na działce i z gruntu je odstraszać. Te fruwają nie siadają. Pofruwają maks 5-10 minut dziennie bo na tyle je wypuszcza i w tym czasie bombują. Dach mam tu i ówdzie w kleksach. Stąd szukam czegoś co moglbym np zainstalować do komina jakieś fale dźwiękowe, żeby w ogóle nad moją działką nie fruwały.
  • #4 18503764
    Fourier5
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Możesz mieć hobby inne niż sąsiad. Strzelać z hukowca można?

Zacznij hodować sokoły :)
  • REKLAMA
  • #7 18504051
    Fourier5
    Poziom 12  
    Odstraszanie ptactwa które czyni szkody to standard, sady, lotniska, zasieki na budynkach.

Oczywiście to wina właściciela i powinien pokrywać szkody - płacić za czyszczenie albo sprzątać po swoich pupilach.

No chyba że sąsiad był tam pierwszy i gołębie miał zanim się kolega pobudował. W takiej sytuacji zaprezentowane metody uznać można za czystą złośliwość i buractwo :)
  • #8 18504083
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 983
    Fourier5 napisał:
    był tam pierwszy i gołębie miał zanim się kolega pobudował
    a co to za różnica ? To jak był pierwszy to już może robić co mu się podoba ?
  • #9 18504119
    Fourier5
    Poziom 12  
    Spotkałem się z takim przypadkiem. Rodzina miała zwierzęta, kaczki, kury itp. . Obok ktoś wykupił teren i postawił dom. Szybko zwierzaki zaczęły przeszkadzać nowym sąsiadom (ze znajomościami) i koniec końców rodzina straciła inwentarz.

Więc tak, uważam że jak ktoś przychodzi do społeczności to nie powinien tak postępować. Zgodnie z zasadą "widziały gały co brały".

:)
  • #12 18504243
    nici
    Fourier5 napisał:
    ktoś przychodzi do społeczności to nie powinien tak postępować. Zgodnie z zasadą "widziały gały co brały".
    Wystarczy stosować zasadę, że nie należy nikomu w koło uprzykrzać życia. Ani sraniem ptakami ani czym innym. I nie ma nigdzie takiego prawa, że jak ktoś przychodzi to mają mu szczać na głowę.
  • REKLAMA
  • #14 18504357
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 957
    Chyba coś takiego jak odstraszacze dźwiękowe/ultradźwiękowe musi istnieć bo sam jestem wiele razy świadkiem niezrozumiałego dla mnie zjawiska. Otóż w moim miejscu pracy jest bardzo dużo gołębi. Wiadomo, środek miasta, śmietniki jako paśniki, a do tego niereformowalne osoby wyrzucające z okien nie tylko chleb ale i kasze, makarony itp. No i dziobią sobie te zwierzaki to co z pańskiego stołu poleciało przez okno. Przychodzi jednak moment, że wszystkie jak na komendę podrywają się do lotu i znikają z pola widzenia. Specjalnie zwracałem uwagę czy nie słychać wówczas charakterystycznego "śpiewu" sokoła czy innego drapieżnika ale nie. W kamienicy obok swojego czasu był gołębnik i ptaki były wypuszczane przynajmniej raz dziennie na "bujanie". Wówczas również zdarzało się, że zawracały ni stąd ni zowąd do gołębnika.
  • #15 18504835
    Fourier5
    Poziom 12  
    nici napisał:
    Fourier5 napisał:
    ktoś przychodzi do społeczności to nie powinien tak postępować. Zgodnie z zasadą "widziały gały co brały".
    Wystarczy stosować zasadę, że nie należy nikomu w koło uprzykrzać życia. Ani sraniem ptakami ani czym innym. I nie ma nigdzie takiego prawa, że jak ktoś przychodzi to mają mu szczać na głowę.

Mam inne zdanie. To samo jest wszędzie, nowy przychodzi na elektrode i zaczyna wprowadzać swoje porządki, szybko zostaje sprowadzony do parteru (nawet w przypadkach utartych ale nie pisanych zasad).
  • #16 18505166
    dandez
    Poziom 9  
    Witam ponownie, dziękuję za dyskusje. Tak ci ludzie mieszkają tam od 30 lat ja od 3ech. Mała działka 800 metrów, na której jest kurnik, kaczki, takie stare swojskie klimaty, to mi nie przeszkadza, - bynajmniej kaczki i kury jeszcze nie fruwają mi na działkę;)
    Gołębie uruchomił pare miesięcy po mojej wprowadzce sprowadził skądś i zrobił gołębnik.
    Obok dalej posesja jego córki, na przeciwko brata, więc oni przyzwyczajeni są do zakleksionych dachów.
    Niestety rozbudowało się tam osiedle i nowi sąsiedzi przez płot ode mnie też już podpytują czy mam posr..any dach i teren.
    Nie chce niszczyć pasji człowieka bo te gołębie nie fruwają non stop jako zwierzaczki mi nie przeszkadzają.
    Przeszkadza mi to, że jak je puszcza to mogę dostać z kleksa i fruwają sobie wokól mojego dachu.
    Ostatnio z nim rozmawiałem żeby tym kijem machał tak aby w miare możliwości jak najmniej nade mną śmigały bo troche kostke potem ciężko mi domyć. Ale odpowiedział, że tak dokładnie to sie nie da ich nakierować:)
    Mam figurke jastrzebia na cokole zamontowaną i odstrasza tylko siadające ptaki na dachu. Gołębie sobie nic z tego nie robią.
    Szukam nieinwazyjnego sposobu, który spowoduje że zaczną latać w drugą stronę nad dachami jego rodziny, która lubi kolorowe dachy;)
    Stąd myślałem, że jakiś emiter sygnału zamontowany np przy kominie aktywujący się na czujnik ruchu czy coś w tym stylu je odstraszy. Rozwiązania typu wiatrówka czy rzucanie kota w powietrze;) itp to już wojna na kamienie niestety, bo ponoć te gołąbki są jakieś niby rasowe i bardzo drogie.
  • #18 18508115
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 561
    Kup sobie kolego łasiczki, albo kuny. Zadomów je gdzieś na podwórku. W promieniu 200 m od posessji nie uwidzisz nawet myszy. Kury też.
  • REKLAMA
  • #20 18508316
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Nie ma nic za darmo. Niestety. Radykalne posunięcia czasami pomagają,ale trzeba przyjąć że-miecza się trzeba będzie kiedyś pozbyć.
  • #21 18508439
    nici
    kot mirmur napisał:
    W promieniu 200 m od posessji nie uwidzisz nawet myszy. Kury też.
    No i na siebie warto będzie uważać, szczególnie na zjedzone instalacje w samochodzie.
  • #22 18508515
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Samochody?ech-były , i będą . Ale , z punktu natury widząc, czy są bardziej waleczne stworzenia od łasicowatych?
  • #23 18518383
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2840
    Możesz oskarżyć sąsiada o stosowanie szkodliwej immisji wpływającej na Twoją działkę.
    PS. Tworzysz problem XY

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje skutecznego ultradźwiękowego odstraszacza gołębi, który działa w promieniu 50 metrów, aby zminimalizować problem z odchodami ptaków na swojej posesji. W odpowiedziach pojawiają się różne sugestie, w tym odtwarzanie nagrań głosów drapieżników, takich jak sokoły, oraz wykorzystanie odstraszaczy dźwiękowych lub ultradźwiękowych. Niektórzy użytkownicy sugerują bardziej radykalne metody, takie jak wprowadzenie drapieżników, jak kuny, na teren posesji. Dyskusja porusza również kwestie odpowiedzialności właścicieli gołębi za szkody wyrządzone przez ptaki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA