logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktkele 610 - Potrzebuje takiej płytki do budowy miksera, gdzie ją znaleźć?

kostek6 24 Sty 2006 20:08 1119 14
REKLAMA
  • #1 2215029
    kostek6
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Potrzebuje tkiej płytki do budowy miksera, skąd ją wziąść ????????
  • REKLAMA
  • #2 2217217
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Witam.. Chyba chodzi Ci o Artkele???
    Więc to chyba projekt z PE jak dobrze kojarzę jak nie to z innej gazetki tego typu. Znajdź skąd to i zadzwoń do nich czy maja???
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2217930
    kostek6
    Poziom 17  
    Mapisałem do działu handlowego tej gazety i czekam na opowiedz.
    Czy serwie RTV morze wykonać taką płytkę (mam schemat)>
  • #4 2219822
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Są raczej specjalne firmy zajmujące się wykonywaniem obwodów drukowanych a serwisy RTV z reguły się tym nie zajmują, możesz spytać ale nikła szansa że komuś będzie się chciało.
    Powiedz skąd jesteś to może będę w stanie podać Ci jakąś firmę w okolicy (jeżeli jesteś z okolic Warszawy).
    Pozdrawiam
  • #5 2221786
    kostek6
    Poziom 17  
    Okolice Gdańska !!
  • #6 2221906
    Qurak
    Poziom 17  
    Ocena: 145
    Witam

Jeżeli dobrze kojarzę to gazeta Praktyczny Elektronik już nie istnieje :(
    a właśnie z niej pochodzi projekt o który pytasz. Obawiam się przez to, że odpowiedzi już nie otrzymasz :(
    Pozostało Ci znaleźć numer w którym był opisany projekt i tam powinien być rysunek ścieżek płytki której szukasz. Mając taki rysunek pewnie szybciej znajdziesz kogoś kto zrobi Ci płytkę.
    Zawsze możesz sam spróbować wykonać obwód drukowany a myślę, że jest tu na forum wiele informacji i osób, które pomogłyby Tobie w wykonaniu tego zadania.

Powodzenia
  • REKLAMA
  • #7 2222093
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Jeżeli płytka jest mało skąplikowana to możesz próbowac bawić sie w laminat marker i wytrawianie w trójchlorku żelaza ale nie polecam tej metody bo jest dość pracochłonna (jak dla mnie) już lepiej zrobić to na płytce uniwersalnej... Czy chcesz mieć koniecznie taką samą płytkę???
  • #8 2222172
    Qurak
    Poziom 17  
    Ocena: 145
    Czy kolega kostek6 ma na myśli projekt miksera DJ. Jeżeli to jest to o czym myślę to ręczne robienie płytki raczej odpada (wymiary około 20cm x 25cm). Chyba, że ktoś jest masochistą :)

Najlepiej będzie odnaleźć numer PE z którego ten projekt pochodzi i zrobić na dobrym ksero odbitkę na kalce technicznej. Wtedy można pobawić sie fotochemią. Na pewno będzie to lepiej i pewnie szybciej niż ręcznie a przede wszystkim dokładniej.

P.S. Mam jakieś numery PE. Zobaczę w spisie w jakim numerze był opis i postaram się jutro napisać.

Pozdrawiam[/url]
  • #9 2227986
    kw48
    Poziom 25  
    Ocena: 99
    Jest to artykuł pt. "Stół mikserski Dj-a" z nr 8/2001 Praktycznego Elektronika. Jeśli temat jest nadal aktualny, to mogę wysłać skan.
  • #10 2229533
    kostek6
    Poziom 17  
    Mam skany ale potzrebyje płytki drukowanej !!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #11 2229597
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Zrób projekt w jakimś PCD designerze i wydrukuj na foli mirror. oddaj do jakiegoś zakładu i już...
    Pozdrawiam
  • #12 2257307
    kostek6
    Poziom 17  
    tak też zrobiłem ale zakład powiedział że nie jest w stanie zrocić takiego cuda elektroniki. co dalej ??????????????
  • #13 2257405
    creepingdeath
    Poziom 24  
    o co to za zakład???
    albo może kiepski projekt zrobiłeś... ??
    Wyślij do jakieś firmy... "faldruk"- falenica... "gamma" miedzeszyn...
    pozdro
  • #14 2258429
    kostek6
    Poziom 17  
    Projekt był dobry !
    Ile może kosztować wykonanie takiej płytki ?
    Wymiaty kartki a4
  • #15 2258480
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Pamiętam że jak ja kiedyś robiłem w Gammie to chcieli 30 czy 40zł za decymetr kwadratowy 9ale zazwyczaj robili mi za darmo :) - znajomości.
    W fall. chcięli z maską opisem i full opcja metalizacja itp. chyba ok 160zł. Mogę zapytać kumpla jak tam teraz jest bo tam pracuje...
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania płytki drukowanej do budowy miksera DJ, projektu pochodzącego z artykułu "Stół mikserski DJ-a" z numeru 8/2001 czasopisma Praktyczny Elektronik, które obecnie nie jest już wydawane. Użytkownik posiada skany projektu, ale potrzebuje gotowej płytki. Zalecane jest odnalezienie oryginalnego numeru czasopisma z rysunkiem ścieżek, co ułatwi wykonanie płytki. Można samodzielnie wykonać płytkę metodą fotochemiczną, korzystając z odbitki na kalce technicznej, lub użyć płytki uniwersalnej, jeśli projekt jest prosty. Serwisy RTV raczej nie wykonują płytek drukowanych, dlatego lepiej zwrócić się do specjalistycznych firm. Wskazano firmy z Warszawy i okolice Gdańska, takie jak "Faldruk" w Falenicy oraz "Gamma" w Miedzeszynie, które zajmują się produkcją PCB. Koszt wykonania płytki o wymiarach około A4 może wynosić od około 30-40 zł za decymetr kwadratowy do około 160 zł za pełną usługę z maską i metalizacją. Wskazano również, że jakość projektu i sposób przygotowania plików (np. w programie PCD Designer) ma wpływ na możliwość realizacji zamówienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA