logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłacznik czasowy z programatorem manualnym...Pytanie...

peugeot81 25 Sty 2006 10:29 1891 4
REKLAMA
  • #1 2216692
    peugeot81
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Takie pytanko czy Wlacznik/Wylacznik czasowy z programatorem ma w sobie w srodku jakas regulacje czasu dzialania.Chodzi mi o to ze wlacznik ktory posiadam ma najmniejsza czestotliwosc wlaczania do wylaczania 15min.Czy nie moznaby bylo przyspieszyc jakos tego silniczna kroczkowego ktory obraca ta tarcza????Potrzebuje aby skrocic ten minimalny czas do okolo 5-7min... Prosze o pomoc Was Elektrodowcy...Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2217008
    peugeot81
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    W sumie moze i tak ale mam juz takie dwa to po co mi jeszcze trzeci do kompletu....Ale do rzeczy rozebralem ten jeden wlacznik.Silniczek ktory obraca tarcze zasialny jest napieciem 220V i wlaczony ma w szereg zasilania rezystor 5W o rezystancji 47kOhm ktory powoduje spadek napiecia do 45V czyli takie napiecie podawane jest na silniczek... Teraz nie wiem jaki tu rezystor dobrac aby zmniejszyc czas wlaczen/wylaczen. Chyba ze pozostaje kupic mi kilka rezystorow mniejszych ze skokiem co 5kOhm do jakis 20kOhm i zastosowac metode prob i bledow ale zeby nie przesadzic... :-) :-)
  • REKLAMA
  • #4 2218901
    wladi.klimek
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Hej,w ten sposob nie zmniejszysz obr. tarczy,napewno jednak zwiekszy sie prawdopodobienstwo zniszczenia mini-silniczka .
  • #5 2227582
    elektro-dom
    Poziom 23  
    Ocena: 299
    W tym wyłączniku zastosowano silniczek synchroniczny, więc niestety nic tu kolego nie zrobisz.Po prostu nie da się zmniejszyć obrotów tak, by odmierzał dokłanie czas - niestety!na nic twój wysiłek...
    Pozostaje kupić wyłącznik czasowy elektroniczny.
    Pozdrawiam.
REKLAMA