logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można przedłużyć przewód czujnika termometru samochodowego o 1 metr?

kylo1 25 Sty 2006 12:51 28649 19
REKLAMA
  • #1 2217214
    kylo1
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam przymierzam się do kupna termometru do samochodu mam na oku coś takiego http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=83406140 i jest mały problem bo w tym termometrze jest czujnik zewnętrzny z 1,5 metrowym przewodem. Moje pytanie jest następujące czy można przedłużyć przewód czujnika zewnętrznego tak aby miał 2-2,5 metra i czy nie będzie żadnych błędnych wskazań po przedłużeniu przewodu.
  • REKLAMA
  • #2 2217693
    raveland
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    daruj sobie ten termometr on tak samo wskazuje temperature jak i ty bez termometra czyli nijak
  • #3 2217824
    malyarni
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    raveland

czemu tak mowisz, ja tez zamierzalem taki kupic, miales go czy tylko tak piszesz bez zadnego potwierdzenia
  • REKLAMA
  • #4 2217898
    raveland
    Poziom 28  
    nie mialem ale na innym forum ludzie sobie tez go pookupili i to masowo bo ladny albo widzialem jego test albo ci ludzie poprostu opisali jak on wskazuje
    jezeli chcieice cos kupic to wpierw znajdzcie jakis test termometrow

jak zobaczylem ile ludzi go kupuje na allegro to az smiech mnie zalewa ze nie sprawdza a kupuja bubel
  • #5 2218076
    malyarni
    Poziom 14  
    ja sie na iego chcialem zdecydowac bo sklep jest u mnie w miescie i szczerze to nie szukalem zadnych testow jak masz moze gdzeis jakis link to chetnie bym poprosil i do tego forum tez
    dzieki
  • #6 2218088
    Robert75
    Poziom 11  
    zgadzam się to jest wywalenie kasy i tyle, ładnie może wyglądać ale wskazywać będzie pomiar z kosmosu wzięty, lepiej faktycznie poszukaj po necie jakiegoś porównania, albo daj pytanie na forum, nie tylko na tym, "jaki termomotr polecacie do autka"

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2218623
    malyarni
    Poziom 14  
    tyle ze ja akurat chcialem kupic do samochodu a ten z powyzszej aukcji jest raczej do zastosowania domowego i nie wiadomo jak poradzi sobie w trudniejszych warunkach
  • #9 2218750
    asterix17td
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Założyłem sobie kiedyś zwykły termometr za około 20,- z dwoma czujnikami: IN, Out. Bez żadnych bajerów, podświetleń, zasilany z jednego paluszka AAA, z czujnikiem zewnętrznym chyba na diodzie (2 przewody były), który bez problemu dało się przedłużyć. Nie chodził najgorzej nawet poniżej zera, tylko tutaj kwestia umieszczenia czujnika w odpowiednim miejscu.
    Pozdro
  • #10 2219116
    raveland
    Poziom 28  
    nie mam zdjecia samego termometru ale moze sie ktos go dopatrzy(kolo wskaznikow) kupilem go na allegro niecale chyba 60zl
    przy -10 ma przeklamanie 0.5 czyli +10.5stopnia tak samo przy +10 czyli +10,5 (czyli idealnie jak za taka cene i na taki termometr)
    bardzo dobry czytalme test i dlatego go wybralem
    widac co nieco jego i moze komus sie przyda i znajdzie taki sam polecam

Czy można przedłużyć przewód czujnika termometru samochodowego o 1 metr?
  • REKLAMA
  • #11 2219151
    coobah
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    @raveland, ładna kiera :). Jak sie prowadzi z taką kierą? Co to za auto??
  • #12 2219260
    1robert
    Poziom 19  
    Ocena: 113
    pomiar temperatury ogólnie jest skomplikowanym zagadnieniem chociażby ze względu na promieniowanie... głównym problemem przy termometrach samochodowych jest miejsce mocowania czujnika oraz w dwu punktowym - spadek dokładności przy dużej różnicy temperatur pomiędzy poszczególnymi punktami (zimą) - może to być spowodowane niestabilym prądem w obwodzie pomiarowym (tak mi sie wydaje bo spotkałem sie z takim przypadkiem)
    moim zdaniem spokojnie można sobie kupić takie coś. błąd wskazań i tak w głównej mierze będzie wynikał z miejsca mocowania (najlepiej nisko - jak najniżej za zderzakiem daleko od chłodnicy i zabezpieczony przed urwaniem o zaspę
  • #13 2219427
    morfi020
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    ten samochod co jest na zdjeciu to chyba jest nissan primera czyz sie niemyle ?? a raveland mogłbys powiedziec gdzie go kupiles ??(a tak poza tym masz jeszcze PCH-990atx ??)
  • #14 2219488
    malyarni
    Poziom 14  
    nie tylko kierownica fajna w tym autku ale cale wnetrze widoczne na zdjeciu
    moze podeslalbys na maila pare zdjec bo lubie ogladac ladne autka
  • #15 2220418
    raveland
    Poziom 28  
    co do termometru to mierzy mi temperature idealnie tak jak pisalem z jakimi odchyleniami(ja ich nie zauwazylem porownujac termometr taki zwykly gdzies na scianie-temperatura byla taka sama zawsze na obu)
    podstawa to umiejscowienie czujnika, powinnien byc z tylu samochodu ale kabeelka jest za malo zazwyczaj i ja zamontowalem pood przednim zderzakiem jednak nie przykleilem do zderzaka jak to pisze w instrukcjach przy termometrach a dlaczego ano dlatego ze wyobrazcie sobie stojacy samochod na ssloncu i nagrzewajacy sie zderzak pomyslcie jak on wam bedzie temperature wskazywal
    jedyne przeklamania mam w zimie gdy po rozgrzaniu silnika stoje na postoju wtedy lapie czujnik cieplo a tak podczas jazdy jest ok
    jakby kogos interesowaly dane termometru to:
    podaje temperature w stopniach celcjusza i farenchajta, ma pamiec nawyzszej i najnizszej temperatury na zewnatrz i wewnarz(fajna rzecz przychodzisz sobie i patrzysz ile stopni bylo w nocy mrozu), podswietlanie,wskazuje na raz temperature zewnetrzna wewnetrzna i pokazuje zegar

coobah
    prowadzi sie fajnie chociaz na poczatku trzeba sie przyzwyczajac gdyz czlowiek przywykl do okraglej jednak do ostrej wirazowej jazdy sie raczej nie nadaje bo mozna sie pogubic z lapaniem jej(tak mi sie wydaje chociaz nigdy tak nie jezdzilem)

morfi020

byles blisko trafiles to NISSAN ale SunnY
    kupilem go w moich okolicach jakies 7-8lat temu a srodek sam sobie zmienilem
    wzmaka jeszcze mam i nie mam go zamiaru narazie zmieniac spelnia moje wymagania :D

malyarni

srodek wyglada nawet fajnie co nieco zmienilem ale z zewnatrz bardzo nie ma co ogladac gdyz do tego samochodu nie mozna nic dostac tylko same zammienniki i powsadzalem kilka rzeczy na "sile" ze tak powiem
  • #16 2222803
    coobah
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    @raveland, to powklejaj nam tu pare fotek swego autka.. zawsze to milo poogldac co ktos sam zrobil z autem..:)

pozdro!
  • #17 2476302
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 2476611
    raveland
    Poziom 28  
    oczywiscie zesie da
    poprostu porownujesz z innym termometrem ktory wskazuje prawidlowo i pozniej dodajesz lub odejmujesz
  • #19 2477335
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię przedłużenia przewodu czujnika zewnętrznego termometru samochodowego z 1,5 m do około 2-2,5 m. Użytkownicy wskazują, że przedłużenie przewodu jest możliwe i nie powinno znacząco wpłynąć na dokładność pomiaru, pod warunkiem odpowiedniego umiejscowienia czujnika, najlepiej nisko za zderzakiem, z dala od źródeł ciepła jak chłodnica czy nagrzewający się zderzak. Wskazano, że głównym źródłem błędów pomiarowych jest miejsce montażu czujnika oraz warunki otoczenia, a nie długość przewodu. W dyskusji pojawiły się opinie o niskiej jakości popularnego termometru z Allegro (aukcja 83406140), który według niektórych użytkowników wykazuje znaczne przekłamania temperatury i jest uważany za mało wiarygodny. Zasugerowano poszukiwanie testów i opinii przed zakupem oraz rozważenie innych modeli, np. termometru z aukcji 81925892, który dobrze mierzy temperaturę, choć nie wyświetla wartości ujemnych. Wspomniano także o możliwości kalibracji termometru poprzez porównanie z innym, dokładnym urządzeniem i korektę wskazań. Dodatkowo zwrócono uwagę na funkcje termometru, takie jak pomiar temperatury wewnętrznej i zewnętrznej, pamięć wartości ekstremalnych oraz podświetlenie wyświetlacza, które w niektórych modelach może generować nieprzyjemny dźwięk. Wskazano, że pomiar temperatury jest zagadnieniem złożonym, m.in. ze względu na wpływ promieniowania i stabilność prądu w obwodzie pomiarowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA