logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć z FPGA EPF84282A i MAX+plus II 10.2? Szukam prostego projektu LED

kokobaroko 25 Sty 2006 22:19 4515 2
REKLAMA
  • #1 2219470
    kokobaroko
    Poziom 13  
    Mam plytke z EPF84282A, 512KB ramu (edo), do tego AT90S8515 do wgrywania konfiguracji.
    Mam zainstalowany "MAX+plus II 10.2 BASELINE". Powalczylem z licencjami i mam VHDL/Verilog/FLEX8000.

Nie mam .. pojecia jak zaczac. Wykopalem ksiazke "Układy programowalne, pierwsze kroki"
    http://www.btc.pl/index.php?id=uppk
    Czy jest ona cos warta? Przejde sie do biblioteki technicznej ja pozyczyc.
    Czy mozecie mi cos jeszcze polecic (poza nowszymi chipami)? Jakies Ebooki? Jakis prosty projekt ala hello world
    (mruganie ledami) pod stara altere z opisem od podstaw?

ps: wiem ze to antyczny chip, ale dorwalem prawie za free 4 takie PCB. Chetnie odstapie jedna za jakies wprowadzenie/pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2219583
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    Skoro jestes w stanie docenic potrzebe poznania ukladow PLD, to zapewne miales juz do czynienia z projektowaniem ukladow cyfrowych. Nie wazne jest czy byl to Verilog czy VHDL czy tez proste laczenie bramek przy pomocy jedynie zdrowego rozsadku. Wazne jest by wiedziec o co w cyfrowce chodzi.

IMHO kazda ksiazka ma zady i walety, ale przeczytac nigdy nie zaszkodzi.
    Tej ksiazki , o ktora ci chodzi nie znam, ale ogolnie powiem, ze ksiazki troszke bardziej zaawansowane niz poziom '0' sa pisane niestety w taki sposob, ze trzeba byc juz niezlym szpecem by pojac o co autorowi biega. Tak jest n.p. z ksiazka "Jezyk VHDL" autorstwa Kevina Skahilla. Kompletnie bezuzyteczna do nauki od podstaw.
    Dobrym wprowadzeniem do jezyka VHDL jest tutorial "Evita VHDL" dostepny tu: http://www.aldec.com/downloads/ .
    Traktuje on zagadnienie od podstaw. Gdy przejdziesz przez calosc, sam bedziesz juz mogl sobie pisac co chcesz i nie pytac nikogo o to jak to robic. Najwazniejsze sa dobre podstawy. Warto im poswiecic troche czasu, ktory sie potem wielokrotnie zwraca :)
    powodzenia, yego
  • #3 2219923
    kokobaroko
    Poziom 13  
    Dziekuje za informacje o Evita-VHDL, sciagnalem i pomecze.

Mam pojecie o cyfrowce, jednak zatrzymalem sie na mikrokontrolerach zaraz po przerobieniu 74**/40**, i od technikum juz sie tym nie interesowalem. Generalnie poczulem sie strasznie przytloczony programem Altery i nie wiem nawet od czego zaczac. Zwykle w wypadku mikrokontrolerow wystarczy mi jakies hello world + dokumentacja producenta zeby zaczac, tutaj nie wiedzialem nawet w co kliknac. Pomecze jeszcze strone altery, moze tam jest jakis tutorial ala kliknij tu zeby wygenerowac plik bin/tu a tu definiujesz piny itd.
REKLAMA