logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie urządzenie złożyć z TGp 6/24/668, e88cc, TS 40/13/676, TS 30/1/676?

liplitark 25 Sty 2006 22:41 2238 8
REKLAMA
  • #1 2219570
    liplitark
    Poziom 11  
    Mam takie oto części:
    1. TGp 6/24/668 x2
    2. e88cc x3
    3. TS 40/13/676
    4. TS 30/1/676
    I teraz powstaje pytanie co z tego można złożyć?
    Czego to u dziadka to nie można odnaleźć :)
  • REKLAMA
  • #3 2219824
    liplitark
    Poziom 11  
    też o tym myślałem
    czyli 2*e88cc+ts30=preamp i jeszcze zostaje ts40, TGp
    Pen TGp to jest chyba głośnikowy do przeciwsobnego ale nic na jego temat nie mogę znaleźć
  • REKLAMA
  • #4 2222569
    liplitark
    Poziom 11  
    niestety w ts30 jest padnięte uzwojenie pierwotne :(
    A może ma ktoś informacje co można zrobić z tego TGp 6/24???
    Z jaką lampą on pracował i td...?
  • REKLAMA
  • #6 15277501
    ESPEDWA
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Odgrzewam stary temat,aby ostrzec Kolegów.
    I może wyjaśnić i zamknąć starą sprawę.
    Trzeba szukać dalej danych powyższego trafka,trafko to jest malutkie i z bardzo dużym prawdopodobieństwem nie jest przeciwsobne dla lamp.Jest nawinięte w większości grubym drutem, wzrokowo ok.0,6 mm jakby z odczepami, a jedno uzwojenie jest nawinięte cieńszym drutem wzrokowo może ok.0,2 mm.Wszystkie te uzwojenia są jakby autotransformatorowo włączone w szereg lub punkt połączenia uzwojenia odczepowego z grubym drutem z uzwojeniem nawiniętym cienkim drutem jest uziemiany?W każdym razie nie pasuje to w ogóle do lampowego trafa głośnikowego.Blachy są składana na zakładkę bez szczeliny,więc raczej składowa stała nie powinna tam płynąć.Jakby wbrew oznaczeniu mimo, że nie ma litery "r",trafo wygląda mi na radiowęzłowe małej mocy,tylko na składową zmienną.Kiedyś podobne widziałem w zakładzie pracy w głośnikach radiowęzłowych. Kto z Kolegów zna się bliżej na rozgłaszaniu przewodowym,niech mnie tu proszę wspomoże w tym temacie.Bodaj takie prostokątne duże głośniki w obudowie drewnopodobnej z szarą tkaniną z przodu miały podobne trafa,lub takie mniejsze w obudowie polistytenowej z żeberkami-już nie pamiętam? Oba te głośniki miały regulację głośności skokową.Chyba właśnie - odczepami.Wymiary rdzenia powyższego trafa są takie:42x36x13,8 mm,Jeżeli kolumna środkowa jest kwadratowa (nie mam dojścia bez demolki trafa),to ma 13,8x13,8 mm.Jeżeli - nie, to nieco więcej.
    Dziękuję "z góry" za uprzejmą Kolegów reakcję i pozdrawiam,życzę Wszystkim Kolegom wszelkiej pomyślności na Nowy Rok 2016.
  • #8 15281149
    ESPEDWA
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Dziękuję Koledze Thereminatorowi za ciekawą sugestię.
    Na naszym rynku przypominam sobie trzy hybrydy: Malwę,Miki i dużo późniejszy DMTL bodaj 202.To by teoretycznie miało sens,autotransformator.
    Porównam tamte układy i inne podobne.
    Drugą opcją mogłoby być dwuwatowe trafko głośnikowe od głośnika radiowęzłowego na 30V z odczepami po stronie wtórnej na regulacje głośności i jednym końcem każdego z uzwojeń wspólnym, aby zaoszczędzić na łączówkach karkasu.Oglądałem fotki z odbudowy pewnego głośnika, wykonanej przez jednego z Kolegów i okazały mi się być tu pomocne.Trafo TGp-1.5-wygląda dosyć podobnie do mojego i do takiego celu i na takie napięcie jest przeznaczone.Będę badał to trafko także i pod tym kątem.Raczej odradzam je podłączać do składowej stałej i do napięć ponad 30V.
    Ale to oczywiście tylko sugestia...
  • REKLAMA
  • #9 15281257
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 657
    Transformator o podobnym oznaczeniu - TGp2-18 występował jako wyjściowy w tranzystorowym radioodbiorniku Ewa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości złożenia urządzenia z posiadanych części: transformatorów TGp 6/24/668 (x2), lamp e88cc (x3) oraz transformatorów TS 40/13/676 i TS 30/1/676. Proponowano wykonanie przedwzmacniacza lampowego wykorzystując 2 lampy e88cc i transformator TS 30, jednak TS 30 ma uszkodzone uzwojenie pierwotne. Transformator TGp 6/24/668 prawdopodobnie nie jest typowym transformatorem głośnikowym lampowym, lecz może być transformatorem wyjściowym z radioodbiornika tranzystorowego lub hybrydowego, ewentualnie transformatorem radiowęzłowym małej mocy. Analiza budowy TGp wskazuje na autotransformator z odczepami, nieprzystosowany do pracy z napięciami stałymi powyżej 30 V. Wspomniano podobne modele transformatorów TGp2-18 stosowane w radioodbiornikach tranzystorowych, np. model Ewa. Wskazano również na możliwość wykorzystania lamp e88cc i transformatora TS 30 do budowy przedwzmacniacza zgodnie z projektami dostępnymi na stronie audioton.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA