logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać zużyte lampy we wzmacniaczu gitarowym?

overdrive 26 Sty 2006 11:47 12654 3
REKLAMA
  • #1 2220801
    overdrive
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam! Chciałbym dowiedzieć się jakie są objawy zużytych lamp we wzmacniaczu gitarowym. To jest moja pierwsza full lampa, nie jest nowy... Nie wiem jak często i intensywnie był grany przede mną. Narazie czeka mnie chyba wymiana/naprawa potencjometrów bo w ogóle prawie przestają reagować, w pewnych pozycjach charczy, a niekiedy barwa zmienia sie samoczynnie podczas gry...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2221365
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Jeśli chodzi o lampy przedwzmacniacza to zwiększają się szumy ,spada wzmocnienie a na czystym kanale zaczyna charczeć.Na przesterowanym się zatyka.Jeśli chodzi o końcówkę to spadek mocy ,przy głośniejszym graniu zniekształca (charczy).Na lampach mocy pojawia się metaliczny nalot (nie pomyl z czarnym getterem którm jest pokryta górna powierzchnia wewnątrz lampy ,on musi być).
  • REKLAMA
  • #3 2222707
    overdrive
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzieki! Jedna z lamp EL-34 wygląda nieciekawie jakby zalewała się od srodka rtęcią... reszta na oko jest OK. Czy wymieniać lampy pojedyńczo czy lepiej wszystkie na raz?
  • #4 2222827
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    W końcówce tylko kompletami ,czyli para lub kwartet.I dobrze jakby były dobierane.Można kupić i pary i kwartety dobierane.Patrz na Allegro.W preampie można wymieniać pojedyńczo ale raczej zużywają się równomiernie i jeśli są zużyte to w podobnym stopniu.W ogóle lampy preampu są trwalsze i raczej ich żywotność nie zależy od tego jak grasz.Lampy mocy można zużyć szybciej jak gra się głośno ,szczególnie jak się przesterowuje końcówkę.
REKLAMA