logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik sufitowy PIR+MW do hali 6m - jakie modele polecacie?

marcinek77 26 Sty 2006 15:46 3067 10
REKLAMA
  • #1 2221742
    marcinek77
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Mam do zamontowania w sporej hali z blachy (malo stabilne warunki) alarm. z uwagi na wysokie regaly i kiepskiej mozliwosci zamontowania zwyklych czujnikow mysle o zalozeniu czujnikow sufitowych PIR+MW.
    Mam tylko problem bo w opisach czujnikow jest napisane ze montaz na wysokosci max 3,6m...a hala ma wysokosc okolo 6m.Czy te czujki mozna montowac wyzej? Jakie mozecie polecic czujniki zeby dzialy z tej wysokosci oczywiscie DUALNY (PIR+MW)
  • REKLAMA
  • #2 2224550
    RafalRadom
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Witam
    A może czujki sufitowe firmy BOSCH DS 9360, PIR+MW. Jak podaje producent wysokość montażu 2,5 do 6m. Nie montowałem tego ale może ktoś ma z nimi jaieś doświadczenie.
    Nie radzę raczej montować czujek wyżej niż zaleca producent. Może się okazać, że nie widzą na niższych wysokościach.
    Pozdrawiam.
  • #3 2265908
    IGS

Poziom 22  
    Ocena: 60
    proponuje przyjąć założenie że nie chronimy magazynu za pomocą podczerwieni ze względu na wielką wewntualność ze zostanie ona zasłonieta, taki czyjnik montowany na suficie jest dobrym rozwiązaniem dla hali a nie zastawionego magazynu.
    proponuje zwrócić uwagę na czujniki, także sufitowe-niemniej MW z torem wyłacznie mikrofali lub PIR + MW z funkckcją OR. Nie pamietam obecnie jakie to mogły by być modele czujki-lecz samę pir-y odradzam. MW choc drozsza daje zansę nqa ochronę pełnego magazynu, i tu sufit jest b. dobra lokalizacją-zwłaszcza zę nie graja tu roli czynniki temperaturowe a przecież amplituda temperatury w trakcie doby przy powierzchni sufitu potrafi byc najwieksza w całym obiekcie.
    Konto firmowe:
    IGS teletechnika i automatyka obiektów
    Bażyńskiego 32 lok 12, Gdańsk, 80-312 | Tel.: 58 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.igs-systemy.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2266175
    CENTURION_ALARMY
    Poziom 22  
    Ocena: 63
    Jest mały problem z zaznaczeniem and. W warunkach takich jak teraz panują to nie działa, mw widzi a pir nie, czyli suma nie. Mam tam crow srdt15.
    Co do sufitowych tomontowałem crow 360
  • REKLAMA
  • #5 2266233
    marcinek77
    Poziom 15  
    CENTURION_ALARMY napisał:
    Jest mały problem z zaznaczeniem and. W warunkach takich jak teraz panują to nie działa, mw widzi a pir nie, czyli suma nie. Mam tam crow srdt15.
    Co do sufitowych tomontowałem crow 360

Czujnik crow 360 producent zaleca montaz na wysokosci 3,6m..a ja tam mam wyzej okolo 6m(w miejscach na ktorych moge zawiesic czujniki).Czy zwykly czujnik nie bedzie wywolywal fałszywych alarmow w nie ogrzewanej hali z blachy(zima-zimno...latem znowu blacha sie mocno nagrzewa)

Piszesz ze czujnik SRDT15 nie daje rady w tak niskich teparaturach jak teraz pracujac w systemie MW+IR...czy zastosowanie detekcji na podstawie tylko MW zalatwi problem? jaki zasieg(charakterystyke) ma wtedy MW czy nie bedzie wywolywala falszywych alarmow wychodzac poza hale? czy zda to egzamin mimo zasloniecia przez stawiany wysoko na polkach towar?
    Jakie polecacie czujniki do tych warunkow?
    -co daje inna czestotliwosc MW w SRX1100 w stosunku do SRDT15..ktory polecacie?
    A moze inne czujniki mozecie polecic do tych warunkow?
  • #6 2268261
    IGS

Poziom 22  
    Ocena: 60
    witaj
    srdt 15 nie wyjdzie ci raczej za hale, druhiego czujnika nie znam bo nie stosowałem
    mikrofala w srdt jest regulowana tak wiec możesz na nią wpłynąć
    co do chali to pamietaj o wysokosci montazu tego sdrt ponieważ sekcja pir ma scisłe zalecenia tak jak wiekszość czujników pir co do wysokosci-zwykle w granicach 2,1-2,3m
    co do praktycznej "mocy" mw w srdt
    stoswałem sama mikroale do biblioteki i juz po jednej warstwie podwójnych pólek tłumienie było tak silne że kolejny rząd pólek zasawionych ksiązkami powodował brak detekcji ruchu-wiec z praktyki nie ma obawy
    to poprostu tani czujnik dualny gdzie podniesiono jego "atrakcyjność" dodając mozliwość ORi AND dla sekcji
    uwazam ze czujniki typowo sufitowe mw (nieznam typów, trzeba poszpeerac w katalogach i np sprawdzić te które proponują koledzy)
    dopiero za swą cene dają pewność detekcji MW w magazynie (nie hali)-lecz niestety obarczone jest to ich ceną-wyższą od pir-ów i np srdt 15 itd, za to mniej czujek opotrzeba
    inną metodą jest zabezpieczanie (pełne) obwodu takiego obiektu
    srdt 15 uzywałem niejedniokrotnie w hard warunkach i sie sprawdzają
    pozdrawiam
    Konto firmowe:
    IGS teletechnika i automatyka obiektów
    Bażyńskiego 32 lok 12, Gdańsk, 80-312 | Tel.: 58 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.igs-systemy.pl
  • #7 2268954
    marcinek77
    Poziom 15  
    IGS napisał:
    witaj
    srdt 15 nie wyjdzie ci raczej za hale, druhiego czujnika nie znam bo nie stosowałem
    mikrofala w srdt jest regulowana tak wiec możesz na nią wpłynąć
    co do chali to pamietaj o wysokosci montazu tego sdrt ponieważ sekcja pir ma scisłe zalecenia tak jak wiekszość czujników pir co do wysokosci-zwykle w granicach 2,1-2,3m
    co do praktycznej "mocy" mw w srdt
    stoswałem sama mikroale do biblioteki i juz po jednej warstwie podwójnych pólek tłumienie było tak silne że kolejny rząd pólek zasawionych ksiązkami powodował brak detekcji ruchu-wiec z praktyki nie ma obawy
    to po prostu tani czujnik dualny gdzie podniesiono jego "atrakcyjność" dodając mozliwość ORi AND dla sekcji
    uwazam ze czujniki typowo sufitowe mw (nieznam typów, trzeba poszpeerac w katalogach i np sprawdzić te które proponują koledzy)
    dopiero za swą cene dają pewność detekcji MW w magazynie (nie hali)-lecz niestety obarczone jest to ich ceną-wyższą od pir-ów i np srdt 15 itd, za to mniej czujek opotrzeba
    inną metodą jest zabezpieczanie (pełne) obwodu takiego obiektu
    srdt 15 uzywałem niejedniokrotnie w hard warunkach i sie sprawdzają
    pozdrawiam

Zastanawiam sie czy ma sens zastowanie czujnika dualnego np SRDT15 lub SRX1100 wzdloz regalow na wysokosci okolo 6m..ale skierowanych pod katem w dol.zasieg MW w tym czujniku ma niby 30m..wiec powinno sie sprawdzic.Mozna by tez zastosowac soczewke dalekiego zasiegu wzdluzajac zasieg PIR do 30 i szerokosci na koncu 3m
    w zalaczniku foto charakterystyki.

zastosowanie czujek sufitowych moze sie nie sprawdzic poniewaz regaly sa wysokie i przejscia miedzy nimi tez waskie okolo 2m...wiec wioeksza czesc pola detekcji patrzec bedzie na gore regalow a nie w przejscie miedzy nimi.
    Załączniki:
    • Czujnik sufitowy PIR+MW do hali 6m - jakie modele polecacie? soczewka.jpg (46.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 2270414
    RafalRadom
    Poziom 18  
    Witam
    według mnie, jeśli w magazynie są stosowane regały wysokiego składowania, to na zabezpieczenie takiej powierzchni są 4 metody.
    1. Zastosować PIR+MW z soczewką korytarzową na każde przejście między regałami - wada: jeśli ktoś coś postawi w przejściumiędzy regałami nastąpi martwa strefa za przeszkodą, szczególnie jeśli się ustawi opcję AND.
    2. czujki sufitowe PIR+MW i też koniecznie nad przejściem między regałami, wada: trzeba ich zamontować dużą ilość, gdyż ich zasięg jest zazwyczaj mniejszy, ajeśli jest coś co posiada większy zasięg, to jest drogie.
    3. Jeśli powyższe rozwiązania nie zostaną przyjęte, można zastanowić się na zabezpieczeniem magazynu z zewnątrz za pomocą np. aktywnych barier podczerwieni, kamer z detekcją ruchu (warunek: dobre oświetlenie). Może się okazać, że ilość urządzeń, które chcemy zastosować w środku magazynu, powoduje taką wartość, że tańsze może okazć się zamontowanie dobrych barier lub kamer.
    4. Rozwiązaniem optymalnym, pod kontem zabezpieczenia jest zastosowanie metody mieszanej, czyli 1 lub 2 razem z 3. Ale zaczynamy wchodzić w koszty, za które raczej inwestor nie będzie chciał płacić, no chyba, że jest to magazyn nuklearny :D .
    Trzeba tu więc wypracować jakiś kompromis.
    Pozdr
  • REKLAMA
  • #9 2270440
    marcinek77
    Poziom 15  
    [quote="RafalRadom"]Witam
    według mnie, jeśli w magazynie są stosowane regały wysokiego składowania, to na zabezpieczenie takiej powierzchni są 4 metody.
    1. Zastosować PIR+MW z soczewką korytarzową na każde przejście między regałami - wada: jeśli ktoś coś postawi w przejściumiędzy regałami nastąpi martwa strefa za przeszkodą, szczególnie jeśli się ustawi opcję AND.

A jak bedzie parcowac czujnik PIR+MW ale tak jak wyzej opisalem ..czyli zamontowany na wysokosci okolo 6m,pod katem w dol i patrzacy w zdluz przejscia miedzy regalami..
    Na normalnej wysokosci montazu(2,5m) zabardzo nie moge zamontowac bo nie ma jak chyba ze do regalu ale tam jezdza wozki widlowe wiec moga szybko je zachaczyc.
  • #10 2271208
    RafalRadom
    Poziom 18  
    Jeśli zamontujesz czujkę powyżej wysokości zalecanej przez producenta, to będziesz miał do pewnej wysokości martwe strefy. Ale i na to jest sposób. Należy tak ustawić płytkę w czujce względem soczewki, a także samą czujkę aby patrzyła w dół. Tylko, że tracisię w tym przypadku na zasięgu i trzeba założyć więcej czujek.
  • #11 2303424
    dijej
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    polecam czujnik ruchu PIR + MW RK200 DT
    jest to czujnik 3xpir + mw
    wysokość mo ntażu 5,5-8,6m
    zasięg ok 22m
    dodatkowo zastosowana technologja ACT
    czujnik może pracować po szynie danych z centralkami Rokoneta PRO SYS ver, 4 oraz analogowo z każdym innym systemem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru czujników ruchu sufitowych dualnych (PIR+MW) do hali o wysokości około 6 m, gdzie standardowe zalecenia montażu czujników PIR to maksymalnie 3,6 m. Wskazano, że montaż czujników powyżej zalecanej wysokości może powodować martwe strefy detekcji PIR, co wymaga odpowiedniego ustawienia soczewki i kąta nachylenia czujnika w dół, jednak skutkuje to zmniejszeniem zasięgu i koniecznością instalacji większej liczby urządzeń. Zwrócono uwagę na trudności z detekcją PIR w warunkach zmiennych temperatur i zasłonięć regałami, co może ograniczać skuteczność czujników dualnych. Zalecane jest stosowanie czujników z funkcją OR lub wyłącznie MW, które lepiej radzą sobie w magazynach z wysokimi regałami i zmiennymi warunkami środowiskowymi. Omówiono różne metody zabezpieczenia magazynu wysokiego składowania, w tym czujniki z soczewkami korytarzowymi montowane nad przejściami między regałami, czujniki sufitowe o większym zasięgu, a także alternatywne rozwiązania jak bariery podczerwieni czy kamery z detekcją ruchu. Wskazano, że czujniki MW mają regulowany zasięg i są mniej podatne na fałszywe alarmy spowodowane zmianami temperatury. Polecane modele to m.in. BOSCH DS 9360 (montaż 2,5-6 m), Crow SRDT15 i Crow 360, SRX1100, a także RK200 DT z technologią ACT, który umożliwia montaż na wysokości 5,5-8,6 m i zasięg około 22 m. Montaż czujników pod kątem w dół wzdłuż regałów może być rozwiązaniem, ale wymaga uwzględnienia martwych stref i specyfiki przestrzeni magazynowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA