logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Windows do korzystania z alternatywnych serwerów DNS?

][mako][ 26 Sty 2006 23:09 1488 9
REKLAMA
  • #1 2223768
    ][mako][
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    witam
    mam problem z serwerami dns gdyż mój uslugodawca daje mi tylko jeden serwer dns tyle ze ten serwer dośc często ma "laga" a czasami wogule nie działa wiec więc wynalazłem sobie sam nowe dns-y programem nolimit i chodzą one ladnie tyle że poszczególne dns-y nie wykrywają adresów niektórych stronek i w tym momencie sie pojawia problem bo wpisałem sobe do windy wszystkie dnsy (4 z programiku i 1 mój) i myślałem ze bede miał problem z głowy ale winda nie kożysta z tych alternatywnych dns-ów tylko z podstawowego i zeby wyświetlic niektóre stronki mysze wchodzić w ustawienia i zmnieniac kolejność dns-ów wiec mam pytanie po co ten windows ma alternatywnie dns-y skoro z nich nie kożysta :| i czy da się cos zrobić zeby zaczął z nich kożystać ??
  • REKLAMA
  • #2 2224585
    pivvo
    Poziom 23  
    Ocena: 155
    Jeśli możesz podaj te adresy DNS-uw, z tego co pamiętam to ogólno dostępne DNS-y to 194.204.159.1 główny oraz 194.204.152.34 rezerwowy wpisany do ustawień protokołu TCP/IP powinien załatwić sprawę
  • #3 2224599
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    pivvo napisał:
    Jeśli możesz podaj te adresy DNS-uw, z tego co pamiętam to ogólno dostępne DNS-y to 194.204.159.1 główny oraz 194.204.152.34 rezerwowy wpisany do ustawień protokołu TCP/IP powinien załatwić sprawę

Te serwery działają poprawnie tylko jeśli ma się łącze od TP.
    Inaczej niekoniecznie odpowiadają na zapytania rekursywne (o inne nazwy niż same obsługują).
  • REKLAMA
  • #4 2224681
    pivvo
    Poziom 23  
    Ocena: 155
    No a przez jakiego provider-a masz dostęp co zwraca protokół DHCP
  • #5 2224796
    ][mako][
    Poziom 13  
    te dns-y tpsy nie dziełają u mnie bo sprawdzałem
    a moje dns-y to:
    ten od providera 212.182.63.146
    i te z programiku 212.51.192.2, 193.59.201.37, 212.51.192.5, 81.26.0.10
    pivvo nie dokńca rozumiem o co ci chozdzi, chodzi ci chyba skąd mam neta no to jest to net w akademiku pochodzący z uczelni i jeszcze na temat tego DHCP to oni nie podają nikomu zadnych ip-ków do wpisania tylko to działa na automacie przez adresy mac tyle ze jak juz pisałem ten ich dns jest jakis felerny a wogóle to mi chodził o to jak zrobic zeby winda kożystała z tych rezerwowych dns-ów jak nie moze znaleść stronki
  • #6 2225780
    Darecki
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Sprawa może nie rozbijać się o sam serwer DNS, a o restrykcje nałożone przez administratora.
    Wpisując polecenie ipconfig/all w konsoli wiersza poleceń dowiesz się wszystkiego o ustawieniach jakie dostałeś z serwera DHCP. Jeśli chodzi o wybór innego serwera DNS to sprawa wygląda tak. Jeśli serwer podstawowy DNS odpowiada, to windows będzie z niego korzystał. Dopiero jak podstawowy serwer DNS przestanie odpowiadać, windows zacznie korzystać z serwerów alternatywnych w kolejności w jakiej są wpisane. Tak więc nic nie zrobisz, musisz znaleźć lepszy serwer DNS niż dostawcy i wpisać go jako pierwszy.
    Serwery DNS, które sam sobie znalazłeś to serwery uniwersytetów z Łodzi, Kielc i jeden NASKu, więc one też nie koniecznie muszą działać poprawnie. Nie rozumiem tylko czemu nie działają ci podstawowe DNSy TPSA. Przecież ci wszyscy dostawcy łącznie z twoim (Uniwersytet w Lublinie) opierają się na łączach od TPSA.
  • REKLAMA
  • #7 2226246
    mbo
    Zawsze możesz zainstalować na własnym komputerze DNS-cache i ustawić ay komputer z niego korzystał.
    W samym DNS-cache ustawisz aby korzystał z kilku serwerów i po problemie.
  • REKLAMA
  • #8 2295548
    ][mako][
    Poziom 13  
    sorki ze tak długo nie pisałem ale miałem ferie i pojechałem do domu :)
    a teraz wróciłem i problemy też serwery z tpsy moga nie działac bo te łącza to jakies tam ..... niewiedomo co :) a jak patrzyłem trace route to do popularnych stronek i wielu mniej popularnych sygnał wogóle nie idzie przez serwery tpsy :| (chyba ze są jakies serwery tpsy które nie maja w adesie tp )
    mbo a mozesz mi podać jakiś link do tego DNS-cache bo jakoś nie moge tego nigdzie znaleść
  • #9 2296144
    mbo
    Jest wbudowany w np. WinRoute.
    Samodzielnego programu tego typu nie szukałem (nie było takiej potrzeby).
  • #10 2305758
    ][mako][
    Poziom 13  
    chyba sam już rozwiązałem ten problem ... udało mi się zdobyc adresy jeszcze dwóch serwerów dns tutejszej uczelni (i to chyba dwóch pierwszych serwerów bo sugerując się ich adresami to ten co miałem to jest trzeci serwer :/ ) i jak narazie chodzi dobrze i wszystkie stronki sie otwierają jak należy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z korzystaniem z alternatywnych serwerów DNS w systemie Windows, gdyż system domyślnie używa tylko podstawowego serwera DNS dostawcy, który często jest niestabilny. Wpisanie wielu serwerów DNS w ustawieniach TCP/IP nie powoduje automatycznego przełączania na serwery zapasowe, jeśli podstawowy odpowiada, nawet jeśli nie rozpoznaje wszystkich adresów. Windows korzysta z serwerów DNS w kolejności wpisania i przełącza się na alternatywne tylko gdy podstawowy przestaje odpowiadać. Propozycją rozwiązania jest znalezienie lepszego, bardziej stabilnego serwera DNS i ustawienie go jako podstawowego. Wskazano publiczne serwery DNS, m.in. od TP (194.204.159.1, 194.204.152.34), jednak działają one tylko przy łączu TP. Użytkownik korzysta z sieci akademickiej, gdzie DNS dostarczany przez dostawcę (212.182.63.146) jest niestabilny, a alternatywne serwery (212.51.192.2, 193.59.201.37, 212.51.192.5, 81.26.0.10) pochodzą z uczelni i NASK, ale nie zawsze rozpoznają wszystkie domeny. Zaproponowano instalację lokalnego serwera DNS-cache (np. wbudowanego w WinRoute), który może korzystać z wielu serwerów DNS i poprawić niezawodność. Ostatecznie użytkownik rozwiązał problem, zdobywając adresy dwóch pierwszych serwerów DNS uczelni, które działają stabilnie i poprawnie rozpoznają wszystkie strony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA