logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 zawiesza się i restartuje po naciśnięciu klawisza po upadku

moro25 27 Sty 2006 09:53 1140 6
REKLAMA
  • #1 2224545
    moro25
    Poziom 24  
    Ocena: 26
    Witam. Posiadam nokie 3310. Mam ja od nowosci, wszystko działało dobrze dopóki telefon mi nie spadł. Wyłączył się wtedy ale spokojnie dało się załączyć, ale dzieje się coś takiego. Włączam telefon, loguje się do sieci i wszystko niby działa, ale jak tylko próbuje wcisnąć jakiś guzik na klawiaturze to zawiesza się i restartuję i tak w kółko. Jeśli nic nie wcisnę to działa, ale jak tylko wcisne jakiś klawisz to się zawiesza i restartuję. Co może mu dolegać?? Pozdrawiam

Dodano po 24 [minuty]:

Spokojnie można dzwonić na ten telefon. Tylko że jak się odbierze to się zawiesza i restartuję, albo czasem trzeba go włączyć. Jak pisałem jak się go nie używa to działa nawet i cały dzień, ale jak tylko się wciśnie jakiś klawisz to od razu się zawiesza i restart.
  • REKLAMA
  • #2 2224825
    ksiezyc11
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    no i stało się :) po upadku potrafią puszczać luty, w skrajnym przypadku płyta może ulec rozwarstwienu.Na początek proponuje przejrzeć przemyć i wygrzać płyte hot air'em, powinno pomóc
  • REKLAMA
  • #3 2224959
    Tical
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    ksiezyc11 napisał:
    no i stało się :) po upadku potrafią puszczać luty, w skrajnym przypadku płyta może ulec rozwarstwienu.Na początek proponuje przejrzeć przemyć i wygrzać płyte hot air'em, powinno pomóc

Racja, a moze takze nadpekla jakas sciezka i podczas nacisku kontakt zanika i stad te resety.

Zrob co kolega radzi.
  • REKLAMA
  • #4 2224973
    moro25
    Poziom 24  
    Ocena: 26
    Spróbuję to zrobić, tylko nie mam sprzętu do tego raczej. Czym mogę przemyć i wygrzać taką płytę??
  • REKLAMA
  • #5 2225042
    ksiezyc11
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    umyć można alkocholem izopropylowym ale bez sprzętu chyba niedasz rady wygrzać płyty hot air ma to do siebie że daje precyzyjny strumień powietrza o określonel temperaturze, najprawdopodobniej puściły kulki pod którymś z układów. Proponuje skorzystać z pomocy jakiegoś serwisu (mają spręt) samemu pewnie uszkodzisz fona. Jest jedno brutalne wyjście OPALARKA!!! ale? czy warto można nieżle usmażyć telefon.
  • #6 2234944
    krzysztof07.02.87
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    sprawdz czy włącznik nie jest ciągle załaczony ja tak miałem i objawy były identyczne
  • #7 2681069
    eli-gsm
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    heja kij wszystko robilem juz to kilkakrotnie trza usunac jeden element na płycie i sflaschowaf fona i smiga
    Załączniki:
    • Nokia 3310 zawiesza się i restartuje po naciśnięciu klawisza po upadku 3310powersoff.jpg (13.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 3310 po upadku zaczęła się zawieszać i restartować przy próbie naciśnięcia klawisza. Problem prawdopodobnie wynika z uszkodzenia mechanicznego płyty głównej, takiego jak pęknięte luty lub rozwarstwienie warstw PCB. Zaleca się przemycie płyty alkoholem izopropylowym oraz jej wygrzanie za pomocą precyzyjnego strumienia gorącego powietrza (hot air), co może przywrócić połączenia lutowane. Brak odpowiedniego sprzętu sugeruje skorzystanie z serwisu, gdyż samodzielne próby mogą pogorszyć stan telefonu. Możliwe jest także uszkodzenie ścieżek lub włącznika, który może być stale aktywowany, powodując ciągłe restarty. W skrajnych przypadkach konieczne jest usunięcie uszkodzonego elementu i ponowne wgranie oprogramowania (flashowanie) telefonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA