logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć komputer do wejścia phono w Sony FH-B610 bez przedwzmacniacza?

tadzio8 27 Sty 2006 16:57 2574 8
REKLAMA
  • #1 2226054
    tadzio8
    Poziom 11  
    mam mini wieże sony fh-b610 i jest w niej tylko wejscie phono a ja chce podłączyć komputer moje pytanko jest takie jak to zrobić bez przedwzmacniacza??? z góry dziekuję licze na pomoc.... :)
  • REKLAMA
  • #2 2226158
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj,raczej przedwzmacniacz bedziesz musiał usunąć ze wzmacniacza albo go ominąć ,wejscie w twoim sprzecie ma dużą czułość a z komputera masz dosyć duży poziom i wszystko będzie przesterowane .Jak wiesz o co mi chodzi i masz jako taką wiedze możesz samemu to zrobić w przeciwnym przypadku zleć to komuś kto ma już doświadczenie i odpowiednią wiedze .Pozdrowionka
  • REKLAMA
  • #3 2226179
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Nie wiem dokładnie jak to jest rozwiązane w tej wieży ale musisz znaleźć przedwzmacniacz gramofonowy (w okolicach wejścia phono ale niekoniecznie). Krok następny to lokalizacja wejścia i wyjścia tego przedwzmacniacza. Na końcu przecinasz ścieżki przed i za przedwzmacniaczem i łączysz tak aby go ominąć, pozostawiając jego we i wy niepodłączone.
    Ta operacja wymaga jednak trochę wiedzy i praktyki elektronicznej i wiąże się z utratą gwarancji itp.
  • #4 2226187
    janas1
    Poziom 12  
    wejscie phono jest o ile sie nie myle wejsciem liniowym a np wyjscie z cd nieliniowym na elektrodzie jest schemat jak to "obejsc " dobrze poszukaj w download tam sa chyab 2 kondensatory i jakis rezystorek wiec uklad jest dziecinnie prosty
  • #5 2235681
    tadzio8
    Poziom 11  
    dzieki za rady... ale jak by mi ktos pokazał jak odłaczyc przedwzmacniacz "albo sie gdzieś wlutować" na schemacie to by było prosciej bo jak rozebrałem wieże to tam jest duza płyta i nie wiem gdzie to uciąć... miałem ten układzik ale on nie jest zbyt dokładny i są jeszcze szmery i szumy... pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2235730
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 655
    janas1 napisał:
    wejscie phono jest o ile sie nie myle wejsciem liniowym

Mylisz się, wejście phono ma charakterystykę RIAA, wzmacnia sygnał z kilku mV do poziomu liniowego (~0,75V), jednocześnie podbijając basy i obcinając soprany (płyty gramofonowe są nagrywane z obcietymi basami i podbitymi sopranami dla redukcji szumu). Przedwzmacniacz RIAA zbudowany jest na 2 lub więcej tranzystorach lub wzmacniaczu operacyjnym + kilka elementów biernych.
  • REKLAMA
  • #7 2235905
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Witam !

Wieża B610 występuje również w wersji z wejściem AUX/Video . Ściągnij sobie serwisówkę , masz tam pięknie wyrysowane obie wersje . Cały zabieg sprowadza się do ominięcia op-ampa oraz odcięcia jego wejścia i wyjścia .

pozdrawiam
  • #8 2251877
    tadzio8
    Poziom 11  
    szanowni koledzy KTO POSIADA SCHEMAT DO TEJ WIEZY bardzo prosze o kontakt bo ja szukałem w necie i nie moge znaleść moze jestem taka sierota ale jesli ktos go ma to poprosze

Podsumowanie tematu

✨ Mini wieża Sony FH-B610 posiada wejście phono z wbudowanym przedwzmacniaczem RIAA, który wzmacnia sygnał gramofonowy do poziomu liniowego, jednocześnie korygując charakterystykę częstotliwościową. Podłączenie komputera bezpośrednio do wejścia phono powoduje przesterowanie sygnału ze względu na zbyt wysokie napięcie wyjściowe z komputera w porównaniu do niskiego poziomu sygnału gramofonowego. Aby podłączyć komputer bez użycia zewnętrznego przedwzmacniacza, konieczne jest ominięcie lub odłączenie wbudowanego przedwzmacniacza RIAA w wieży. Operacja ta polega na znalezieniu i przerwaniu ścieżek sygnałowych przed i za układem wzmacniającym (zazwyczaj wzmacniacz operacyjny lub tranzystory) na płycie głównej, a następnie bezpośrednim podłączeniu sygnału liniowego z komputera do wejścia, które normalnie jest po przedwzmacniaczu. Wymaga to jednak znajomości elektroniki, umiejętności lutowania oraz dostępu do schematu serwisowego, który pokazuje różne wersje wieży (np. z wejściem AUX/Video) i lokalizację układu przedwzmacniacza. Schematy można znaleźć pod nazwą HCD-H61, która jest powiązana z modelem FH-B610. Bez odpowiedniej wiedzy i narzędzi ryzykuje się uszkodzenie sprzętu lub utratę gwarancji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA