logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć komputer do miniwieży Sony FH-B177 bez AUX?

casher1 01 Kwi 2006 16:30 3974 26
REKLAMA
  • #1 2482456
    casher1
    Poziom 11  
    Witam.
    Moje pytanie dotyczy tego czy da sie podłączyć komputer do wieży która nie ma wejścia AUX. Jest to miniwieża sony FH-B177 która ma w funkcjach: Tape Phono Tuner i CD . Na phono jest miejsce do podłączenia
    bo nie jest zintegrowany w wierzy. W miejsce wejścia na Phono( dwa "czincze" wsadziłem kabel z karty muzycznej z kompa i dżwięk jakos leci ale jest strasznie zniekształacony i zbasowany no generalnie nie da się słuchać. W wiezy mam zepsuty CD ale chciałbym wykorzystać ją jako wzmacniacz i jakoś podpiąć ja do kompa . Wie ktos moze jak to zrobić??
  • REKLAMA
  • #2 2482494
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Można wykorzystać wejście PHONO. JEst to wejście o charakterystyce RIAA (z tego co pamiętam) przeznaczone do podłączenia gramofonu. Żeby przystosować je do podłączenia "zwykłego" sygnału liniowego potrzebny jest odpowiedni konwerter. Widziałem ostatnio taki albo w ofercie AVT, albo gdzieś na allegro
  • #3 2482509
    casher1
    Poziom 11  
    jak taki konwerter by sie dokładnie nazywał??..bo sie zbytnio nie znam i chciałbym wiedzieć czego szukać :/
  • REKLAMA
  • #6 2482696
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Można też ominąć przedwzmacniacz w samej wieży, ale to się wiąże z utratą gwarancji itp. Trzeba też trochę wiedzy i praktyki w lutowaniu.
  • #7 2482722
    livekiller
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    najlepiej byłoby po prostu odlączyć przedwzmacniacz i jesli jest na osobnej plytce to go wywalic, a jesli jest na jednej plycie to trzeba szukać miejsca w którym się kończy. Robiac uklad RIAA-->Aux nie pozbedziemy się szumów, które wprowadza ten przedwzmacniacz. Można też kombinowac z dorobieniem wejscia zamiast niedziałającego CD.
    Innym rozwiązaniem jest też adapter kasetowy ale nie polecam, jakośc bedzie taka jak jakośc odtwarzania kaset przez ten magnetofon
  • REKLAMA
  • #9 2767193
    Pampus
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    bratyslaw napisał:
    A nie lepiej zrobić sobie samemu: http://www.elektroda.net/audio/anty_riaa.html

bardzo dobry pomysł :) też potrzebowałem taki układ i z pomocą tego schematu zrobiłem sobie ładną przejściówkę. Mimo, iż charakteryzuje się ogromną prostotą wykonania, muszę powiedzieć, że ma całkiem przyzwoitą jakość dźwięku. Ja osobiście podłączyłem sobie pod wejście PHONO Discmana z MP3 (ponieważ wieża fabrycznie nie miała odtwarzacza MP3) i jestem zadowolony. :D Polecam.
  • #10 2802417
    iiyama
    Poziom 10  
    też mam wieże schneider ml50 i wejscie na słuchawki tylko czy da sie jakospodłaczycalbo kabel zlutować gdzie i jak pomocy :(
  • #11 2802973
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    iiyama napisał:
    też mam wieże schneider ml50 i wejscie na słuchawki tylko czy da sie jakospodłaczycalbo kabel zlutować gdzie i jak pomocy :(

Ale już wiesz, że to jest WYJŚCIE sygnału z wieży do słuchawek, a nie WEJŚCIE sygnału ze słuchawek do wieży?
    Dlatego nie da się go wykorzystać w celu reprodukcji dźwięku "empetrójek" z komputera.

GM
  • #12 2803457
    kam223
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    A ja w swojej Diorze mam pod wejście odbornika radia podłączony dekoder TV :D
  • #13 2803628
    halogen0
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    skoro ma kasety to moze kaseta adapter z allegro. moze głupia odpowiedź ale niektóre najprostsze metody dzialają
  • #14 2803713
    audio
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Witam. A moze nie kombinowac ?Sprobowac prosciej? Wpiac sie bezposrednio na potencjometr regulacji sily glosu? Pozdr
  • #15 2803800
    iiyama
    Poziom 10  
    właśnie chodzi mi zeby sie wpiać ale jak sie wpiać żeby niespalić wieży czy zrobić to samemu czy iść do elektrycznego sklepu
  • #16 2804093
    audio
    Poziom 19  
    Witam. Wszystko zalezy od tego czy znajdziesz w swojej wiezy potecjometr regulacji sily glosu i czy umiesz choc troche lutowac? Pozdr
  • #17 2804112
    iiyama
    Poziom 10  
    lutować dobrze umiem a dokładnie czego mam szukać na płyce na wzacniaczu czy na płyce od radia czy elektryk mógł by coś m itakiego zrobić
  • #18 2804122
    foxiu
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    też kiedyś wpinałem gniazdko na pot - wszystko zależy, czy preamp ma regulację cyfrową, stałonapięciową, czy sygnałową - numer z potencjometrem przejdzie tylko w ostatnim wariancie

musisz znaleźć wejście preampa, co nie jest takie proste w mini-wieży niestety :( - czeka Cię trochę medytacji nad pcb
  • REKLAMA
  • #19 2804132
    iiyama
    Poziom 10  
    jakiś ma oznaczenie żebym mugł go znaleść , czy dać spokój i pójść do sklepu elektrycznego i sie spytać czy coś takiego moze zrobić co radzicie
  • #20 2804182
    audio
    Poziom 19  
    Witam. Jezeli masz jak pisze foxiu pot cyfrowy to robota dla elektronika . Pozdr
  • #21 2804205
    iiyama
    Poziom 10  
    albo odrazu iść do elektronika i spytatać sie czy doradia mi kabel zlutował bo niemam wejścia aux czy sie da tylko ciekawe czy on by mógł to zrobić i ile by wziął bo samemu lutować sami powiecie m,ój nemr
    mój numer GG : 9024654 4 kable zlutować do wieży to trzeba mi sie zdaje do elektronika bo samemu ?? niewiem poradzcie
  • #22 2805049
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Podłącz się pod wejście tunera i też będzie Ci grało dobrze. Po co kombinować jakieś konwertery czy lutowanie z pominięciem wejść. Podłącz pod tuner i ustaw w komputerze w opcjach dzwięku porządane wartości i ciesz się z słuchania.
  • #23 2806494
    iiyama
    Poziom 10  
    witam powiedz mi bo widze że sie znasz dobrze gdzie pod tuner sie podłączyć pod przycisk czy gdzie mój gg : 9024654
  • #24 2807177
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Znaczy to, że wolne jest tylko wejście gramofonowe. Jeżeli nie korzystasz z tunera to go odłącz a w to miejsce wepnij wtyk kabla z komputera. Wejście tunera i magnetofonu są takie jak uniwersalne. Magnetofonowe różni się tylko sygnałem dodatkowym REC. Ale jeżeli korzystasz z radia i magnetofonu to pozostaje przystosowanie gniazda Phono.
  • #25 2807540
    iiyama
    Poziom 10  
    w tym radiu niema kaset a wyście phone jak trzeba zrobic przecież jest to wejście na słuchawki
  • #26 2854903
    iiyama
    Poziom 10  
    posiadam zdjęcia płytki moze to coś pomoze a ja kmam sie podłaćzyć pot tuner wyciagnąć wtyczke ale skad wziaść takąsamąby podłaczyć do koputera
  • #27 2890278
    casher1
    Poziom 11  
    zakupiłem przejściówke do phono i działa dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Miniwieża Sony FH-B177 nie posiada wejścia AUX, a jedynie wejścia Tape, Phono, Tuner i CD (zepsute). Próba podłączenia komputera bezpośrednio do wejścia Phono powoduje zniekształcenia dźwięku, ponieważ jest to wejście o charakterystyce RIAA przeznaczone dla gramofonu. Aby podłączyć komputer, konieczne jest zastosowanie konwertera sygnału liniowego na sygnał Phono (przedwzmacniacz RIAA), który można kupić lub wykonać samodzielnie według dostępnych schematów. Alternatywnie można próbować podłączyć się do wejścia Tuner lub potencjometru regulacji głośności, jednak wymaga to umiejętności lutowania i wiedzy elektronicznej. Inne rozwiązania, takie jak adapter kasetowy, są możliwe, ale oferują niską jakość dźwięku. W przypadku braku doświadczenia zaleca się skorzystanie z pomocy elektronika. Ostatecznie autor potwierdził, że zakup przejściówki do wejścia Phono rozwiązał problem i umożliwił poprawne podłączenie komputera do wieży.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA