logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor DELL 771p 17 - jak naprawić zbyt czerwony obraz i rozmycie?

crool 27 Sty 2006 18:58 1850 11
REKLAMA
  • #1 2226577
    crool
    Poziom 11  
    Witam.

Posiadam monitor Dell 771p 17" , i od pewnego czasu zauwazylem ze obraz jest zbyt czerwony. Oczywiscie mozna to troche wyregulowac ustawieniami kolorow,lecz tego efektu wczesniej nie bylo.
    Dodam iz monitor ma okolo 4 lat.
    Drugą skazą monitora jest to, ze na białym podkładzie obraz na środku ekranu jet idealnie biały, natomiast po brzegach (lewym i prawym) minimalnie "przydymiony" i lekko jest naruszona ostrośc w górnych narożnikach tzn.jak dla mnie zbyt rozmyte (to nie jest flatron).

Chciałem sie zapytać co może być przyczyną zbyt czerwonego obrazu (taki efekt przydymienia) i ew. jak to naprawic, gdzie tego szukac i jaki moze byc orientacyjny koszt naprawy ?

Moderowany przez TONI_2003:

Post z dublowany w dwóch działach proszę tak nie czynić !
    Posty odpowiedzi zostały scalone.

Proszę o szybką odpowiedz i wskazówki :)
  • REKLAMA
  • #2 2226763
    Teleplanek
    Poziom 14  
    co do ostrosci to musialbys uzyc generatora wysokiego napiecia i "strzelic" kineskop lub wyjąc fajke z kineskopu i majac nadzieje ze nie wysiadzie tranzystor sterujacy strzelic z powielacza. jak nigdy tego nie robiles to proponuje zglosic sie do fachowcow... tak na wszeliki wypadek
    co do kolorow moze to byc wina kineskopu (zuzycie materialu) lub zmiana rezystancji rezystora lub tranzystora od koloru czerwonego na "pk" (plycie nałozonej na kineskop)
  • REKLAMA
  • #3 2227252
    darmir1
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    "Przydymienia" to mogą być tzw. plamy w czystości kolorów - najlepiej to sprawdzić poprzez włączenie całego obrazu w kolorach R G i B.
    Wystarczy rozmagnesować ekran i po kłopocie.Gorzej z tym, że obraz robi zrobił się czerwony. Jesli nagle - to jest szansa, że coś z zimnnym lutem wystarczy przelutować płytkę kineskopu albo ruszyć PRkiem. Jeśli robił sie stopniowo, nizauważalnie (nie przez dłuższy okres czasu) to może być zużycie kineskopu.
  • #4 2228004
    crool
    Poziom 11  
    Zauwazyłem ze te "przydymienia" na obrazie to jest jakby kurz znajdujący sie na kineskopie od środka. Przesuwając po ekranie okno z białym tłem wyraźnie widac, ze ten "kurz" jest nieruchomy. Jak na moje oko bardzo to ogranicza samą jasnośc monitora. Wiem, że to brzmi łopatologicznie ale nie za bardzo sie na tym znam :)

Czy w jakis sposob mozna usunac owy "kurz" z kineskopu (od srodka) czy jest to juz zwyczajne zuzycie kineskopu i nie warto sie w te klocki bawic ????

Czekam na odp. i Pozdrawiam.
  • #5 2228980
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Kurz nie może dostać się do wnętrza kineskopu. Są dwie możliwości:
    1) Masz po prostu brudny kineskop (dym tytoniowy w połączeniu z wilgocią tworzy specyficzną maź, która po wyschnięciu jest trudna do usunięcia (nie wystarczy tylko przetrzeć szmatką))
    2) Coś się dzieje z warstwą antyrefleksyjną.

Odnośnie czerwieni: czy wykonałeś jakieś pomiary (nap. na katodach)? Otwierałeś chociaż ten monitor?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 2231475
    misiek_250
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam
    Proponuje najpierw sprawdzic napiecia wzmacniacza wizji, co do ostrosci prosze sprawdzic regulujac screenem trafopowielacza ale delikatnie, czasem pomaga. Taki sam przypadek mialem w LG775FT.
  • #7 2231817
    crool
    Poziom 11  
    Czy ktos z Was moze mi podac jakąs stronke na której sa zamieszczone schematy - konkretnie chodzi mi o moj minitor dell 771p.

Ogryz: kineskop czysciłem i płynem do szyb :) i jakims "specjalnym" preparatem Emtec'a do monitorków i nadal widze ten "kurz". Wydaje mi sie ze na 90% jest to jakby od srodka. Znasz moze jakies dobre sposoby czyszczenia kineskopu ?
    Mozliwe jest zeby byla to wina kineskopu, tzn. ze juz po malu sie wykancza ?? Monitor ma 4-5 lat wiec moze tak szybko umierac kinolek ?
    :(

Testowałem monitor programem firmy Nokia, i przy całym białym tle nie jest to widoczne, natomiast przesuwajac okno z białym tłem po pulpicie, wyraznie widac ze cos jest na kineskopie ten dziwny "nalot".
  • #8 2232959
    misiek_250
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam
    Dalej kolega nie odpowiedzial czy wykonal jakies pomiary, czy regulacja screenem cos pomogla!. Kolego jakies parametry i namiary potem pytania. Kineskop nie powinien i raczej tak szybko sie nie wyeksploatowal, moglo dojsc do rozregulowania jego podstawowych parametrow i tyle. Jeszcze jedna mozliwosc to taka ze pada ci sygnal R w grafice.
    Schematu poszukaj tutaj www.eserviceinfo.com
  • #9 2234903
    crool
    Poziom 11  
    Z czerwonym efektem i ostroscią juz sobie poradzilem. Dzieki wszystkim za pomoc.

Chcialem sie tylko jeszcze zapytac czy w monitorze przed kineskopem jest moze jakas szyba, czy to na co patrze to jest bezposrednio "czoło" kineskopu ?

Pytam poniewaz kineskop wyglada na brudny od srodka, no ale skoro brud nie moze sie dostac do jego wnetrza to moze gdzies pomiedzy kineskop a ew. szkło. Ten niby brud wygląda jakby sie tam osadził dym papierosowy czy coś :) Nie wydaje mi sie ze jest to zuzycie materiału.

Co o tym sądzicie ???
  • REKLAMA
  • #10 2235294
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Może z zewnątrz jest oblepiony smogiem papierosowym- tego wilgotną szmatką nie zmyjesz!
  • #11 2235741
    crool
    Poziom 11  
    skoro nie wilgotna szmatką to czym ?? jaki jest dobry sposob na pozbycie sie tego typu problemu ???
  • #12 2235848
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    crool napisał:
    kineskop czysciłem i płynem do szyb :) i jakims "specjalnym" preparatem Emtec'a do monitorków i nadal widze ten "kurz".

Po tej wypowiedzi wnioskuję, że masz problemy z warstwą antyrefleksyjną (coś jakby mikro pęknięcia lub jakby odchodziła od szkła). Lepiej to zostaw tak jak jest bo może zejść całkiem.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Dell 771p 17" wykazuje problem z nadmiernie czerwonym obrazem oraz rozmyciem i przydymieniem na krawędziach ekranu. Przyczyny czerwonego zabarwienia mogą wynikać z zużycia kineskopu, zmiany rezystancji lub uszkodzenia elementów sterujących kolorem czerwonym na płytce kineskopu, a także z zimnych lutów wymagających przelutowania. Rozmycie i przydymienie obrazu, szczególnie widoczne na białym tle, może być spowodowane zabrudzeniem powierzchni kineskopu lub uszkodzeniem warstwy antyrefleksyjnej. Kurz lub nalot widoczny na ekranie najprawdopodobniej znajduje się na zewnętrznej powierzchni kineskopu lub między kineskopem a ewentualną szybą ochronną, gdyż kurz nie może dostać się do wnętrza kineskopu. Czyszczenie powierzchni zewnętrznej jest utrudnione przez osady dymu papierosowego i wilgoci, które tworzą trudne do usunięcia zanieczyszczenia. Regulacja ostrości może wymagać delikatnej korekty napięcia screen na transformatorze powielacza. W przypadku poważniejszych problemów z kineskopem zalecane jest skorzystanie z usług fachowców. Schematy do modelu Dell 771p można znaleźć na stronach typu eserviceinfo.com.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA