logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

25 To Life - Błąd Assertion Failed przy uruchamianiu na Win XP SP2

adek22 27 Sty 2006 20:31 1734 10
REKLAMA
  • #1 2226932
    adek22
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam wszystkich, mój problem dotyczy gry j/w po włączeniu ładuje sie tylko strona tytułowa i wyskakuje błąd ( w załączniku) Czy osiagi mojego kompa są za słabe żeby ją odpalic? Moze zainstalowac nowsze stery do karty?

Za każdą informacje wielkie dzięki, pozdrawiam

Win Xp Sp2
    2.6 Celeron
    nVIDIA GeForce2 MX/MX 400 Akcelerator 3D (Zainstalowane sterowniki nv4_disp) (6.13.10.4072 - nVIDIA Detonator 40.72)
    Ram 256.

Nie wiem czemu, ale nie moge wysłac załącznika ma tylko 18 kb. Cały czas bede próbował. Wszystkie strony sie otwieraja net smiga wspaniale, a na elektrodzie kalapa.
    Załączniki:
    • 25 To Life - Błąd Assertion Failed przy uruchamianiu na Win XP SP2 błąd.JPG (18.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2227818
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10445
    Skoro wywalilo sie na shader to pewnie gra potrzebuje karty ktora obsluguje shader'y, a Twoja do takich nie nalezy.
  • #3 2228755
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Niech kolega spróbuje 3D Analyze czasem potrafi ominąć te niezszczęsne Pixel Shadery niech kolega wpisze w wyszukiwarce Omijanie PixelShader
  • REKLAMA
  • #4 2229050
    adek22
    Poziom 17  
    Witam wszystkich i dziekuje za zainteresowanie moim postem, sory że tak późno odpisuje ale dopiero wróciłem z pracy. Mam ten program 3D Analyze czy ktoś może powiedziec jak go używac, co zaznaczyc. Z góry wielkie dzięki.
    Załączniki:
    • 25 To Life - Błąd Assertion Failed przy uruchamianiu na Win XP SP2 3D Analyze.JPG (103.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2229313
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Kolego nie martw sie ja ci się postaram pomóc :) Ja też walcze z Pixel shaderami jak się tylko da to tak po pierwsze klikasz na Select i wybierasz Plik EXE którym chcesz wyemulować pixel shader następnie zaznaczsz "ptaszkami" w kolumnie Hardware Limits (Cap bits) takie opcje jak :

-emulate HW TnL caps
    -emulate other DX8.1 caps
    -emulate pixel shader caps
    -emulate bump map caps
    -emulate max.sim. textures

następnie pod SELECT masz RUN klikasz na przycisk i gra powinna chodzić :)

Pozdrawiam życze miłej zabawy :)
  • #6 2230572
    adek22
    Poziom 17  
    Witam, chyba zrobiłem wszystko tak jak powiedziałeś i nic (w załączniku) Chyba jednak nie pójdzie ta gra na moim sprzęcie. Jak byś miał jeszcze jakieś pomysły to śmiało, będę próbował wszystkiego. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • 25 To Life - Błąd Assertion Failed przy uruchamianiu na Win XP SP2 3D.JPG (55.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2230652
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Właśnie i to jest cału urok 3D Analyze :( Też się bawie w uruchomienie Splinter Cella Pandora Tommarow jednak kurka wodna nie chce za Chiny pujść a gdy testowałem 3D a. na 3D Marku 2001 tak aby zemulował te Pixel shadery to skubaniec ruszył cały czas się w to bawie jak będe coś więcej wiedzieł dam napewno znać ja sie nigdy nie poddaje :)

Dodano po 10 [minuty]:

Ej chwila własnie obejrzałem twojego screena ściągnic 3D Analyze 2.36 I wtedy spróbuj tego co ty posiadasz to przestarzały śmiec :) widze zę torrent.net.pl ściągałeś :P Też zacząłem ale mi się znudziło i usunąłem :)
  • #8 2230905
    adek22
    Poziom 17  
    Siemka mam juz 3D Analyze 2.36b i jak wybiore TTL.exe i klikne run to odpali sie tylko pierwsza strona, na sekunde i gasie efekt zmaiany rozdzielczosci jak TTLLauntcher.exe i run to wskakuje ten sam błąd błąd.Zapomniałem dodac ze to jesrt Rip i z tej stronki co podałes.
  • #9 2231228
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    a niech kolega zaznaczy pod tymi wszystkimi ptaszkami jeszcze 2 opcje niżej
  • #10 2231289
    adek22
    Poziom 17  
    No niestety nic nie pomaga,dalej to samo co w ostatnim moim poście. A te opcje miałem na myśli tylko strach co kolwiek naciskać żeby nie narobić sobie biedy. Jak będą jeszcze jakieś pomysły to ja czekam mam trochę czasu zanim kupie lepsza kartę, a tak przy okazji mogę się czegoś nauczyć. Jeszcze poszukam jakis info na necie. Podro
  • Pomocny post
    #11 2231458
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    jak się czegoś dowiesz daj znać przynajmniej ja czekam :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uruchomienia gry "25 To Life" na systemie Windows XP SP2 z procesorem 2.6 GHz Celeron, kartą graficzną nVIDIA GeForce2 MX/MX 400 oraz 256 MB RAM. Po włączeniu pojawia się błąd "Assertion Failed" związany z obsługą shaderów, a gra zatrzymuje się na ekranie tytułowym. Przyczyną jest brak wsparcia karty graficznej dla Pixel Shaderów wymaganych przez grę. Proponowano użycie narzędzia 3D Analyze w wersji 2.36b, które emuluje sprzętowe ograniczenia i pozwala ominąć brak obsługi Pixel Shaderów. Instrukcje obejmowały zaznaczenie opcji emulacji sprzętowych limitów, w tym emulacji Pixel Shaderów i innych funkcji DirectX 8.1. Mimo prawidłowego użycia 3D Analyze, problem nie został rozwiązany i gra nadal nie uruchamia się poprawnie. Dyskusja sugeruje, że sprzęt jest niewystarczający do uruchomienia gry, a dalsze próby obejmują poszukiwanie innych rozwiązań lub zakup nowszej karty graficznej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA