witam
mam problem z wyskakującym okne podaczas naciskania Alt+l
mialem kiedyś zainstalowanego keyloggera przy którym uruchamianie rozpoczynalo sie od takiego okna tyle że z innymi napisami, jak to usunąć ( jakimś programem czy też innym sposobem)
Załączniki:
1.GIF(10.21 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Spróbuj odinstalowac normalnie , tzn dodaj usuń programy, jezeli nie ma tam tego programu,
ściagnij sobie np.regcleaner i w zakładce startup usuń wpis z nazwą programu,to poskutkuje tym że nie będzie Ci się więcej uruchamiał, następnie poszukaj plików z nazwą programu w program files, i usuń zawartość , a potem wystarczy jakis programik do czyszczenia rejestru i bedziesz miał go z głowy, można zrobić to na kilkadziesiąt innych sposobów,ale ten akurat przyszedł mi do głowy.
Pozdrawiam
keylogger już nie mam dawno byl usówany przez dodaj usuń pro. i reszta z program files też usunięta a to okienko zaczelo wyskakiwać dopier kilka dni temu, szukalem czy czasem nie ma jeszcze gdzieś keylo. jak i tej nazwy z okienka i nic (0) sprawdzalem takze w msconfig przy autostarcie i też nic nie ma zobaczę tym programikiem
Może dopiszesz czego ma szukać ?
Coś nieuważnie czytałeś poprzednie posty, Kolobos już wskazał na to rozwiązanie i wskazał co ma szukać.
Jaki masz system, jeżeli XP to:
jak się uruchamia okno to sprawdź czy uruchamia się z nim jakiś proces lub aplikacja.
Jak znajdziesz nazwę procesu (aplikacji), sprawdź czy nie jest uruchamiana w autostarcie systemu, nie ma pozostałości na dysku ewentualnie w rejestrze.
przy uruchamianiu okna nie uruchamia się żadna nowa aplikacja próbowalem też zakańczać inne już uruchomione aplikacje ale też nic, usilowalem jv16 wymazać z rejestru wszystko co znalazlo o keylo. jak i też mot de passe ale coś mi to nie idzie
Nie wiem co to jest wygląda poprawnie ale jak Ty też nie wiesz to zamknij proces:
D:\Program Files\ARtem\Onair Client Manager 11b\cmart.exe
i fix w hijackthis:
O4 - Global Startup: ARtem Onair Client Manager 11b.lnk = D:\Program Files\ARtem\Onair Client Manager 11b\cmart.exe
D:\Program Files\ARtem\Onair Client Manager 11b\cmart.exe
używam już od bardzo dawna
skanowalem ad-aware , AntiVir Personal Edition i spy-botem nic nie wykrywają
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 15:55:22, on 2006-01-29
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Masz po instalowane jakieś kalendarze i inne dla mnie pierdoły może powyłączaj je i włącz na nowo może to okienko włącza się równocześnie z jakąś aplikacja, bo np. został zainstalowany jakiś dodatek ;P
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 00:10:20, on 2006-02-18
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Jak miałeś przywracanie systemu włączone to tam mógł się wirus usadowić, przed usuwaniem wirusów zawsze wyłącz przywracanie !
Podobnie sprawa wygląda z plikami tymczasowymi.
Usuń wszystkie pliki tyczasowe, także internetowe !
Zakończ proces:
D:\WINDOWS\system32\xpupdate.exe
Fix w hijackthis (pliki/katalogi zaznaczone na czerwono usuń, najlepiej w trybie awaryjnym lub z użyciem KillBox http://www.bleepingcomputer.com/files/spyware/KillBox.zip):
O4 - HKLM\..\Run: [xpupdate] D:\WINDOWS\system32\xpupdate.exe
✨ Problem dotyczył wyskakującego okna podczas naciskania kombinacji Alt+L, które przypominało uruchamianie keyloggera. Keylogger został wcześniej usunięty standardowymi metodami (Dodaj/Usuń programy, usunięcie plików z Program Files, czyszczenie rejestru). Pomimo tego okno pojawiło się ponownie. Zalecano dokładne przeszukanie rejestru, sprawdzenie autostartu w msconfig oraz użycie narzędzi takich jak RegCleaner, HijackThis, Ad-Aware, Spybot i AntiVir do wykrycia i usunięcia pozostałości złośliwego oprogramowania. W logach HijackThis wykryto podejrzane procesy i wpisy, m.in. xpupdate.exe w katalogu system32 oraz powiązany BHO (Browser Helper Object) PK IE Plugin. Rekomendowano zakończenie procesu xpupdate.exe, usunięcie plików i wpisów rejestru związanych z tym procesem oraz użycie narzędzi do usuwania plików w trybie awaryjnym (np. KillBox). Po wykonaniu tych czynności problem z oknem zniknął. Dodatkowo zwrócono uwagę na wyłączenie przywracania systemu przed usuwaniem wirusów oraz usunięcie plików tymczasowych. Wskazano również na możliwe konflikty z innymi aplikacjami uruchamianymi wraz z systemem, takimi jak kalendarze czy programy typu OnAir Client Manager. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.