logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schneider STV1761DVSS. Uszkodzony trafopowielacz. Przebicie do masy.

zeeuss 28 Sty 2006 12:03 1347 4
REKLAMA
  • #1 2228750
    zeeuss
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Odbiornik TV jak w tytule chassis TV-17,7-70241/... trafił do mnie z uszkodzonym trafopowielaczem- przebicie do masy. Klient twierdził że się dymiło i iskrzyło. Po wymianie trafka działa ale sygnał z tunera jest bez synchronizacji, czarno- biały, i bardzo kiepskiej jakości zaśnieżony. Po Euro sygnał prawidłowy i to z DVD i z magnetowidu. Pytanie czy może być uszkodzony tuner i gdzie szukać tego uszkodzenia, czy też przeprogramowała się pamięć bo wchodząc w opcje serwisowe zauważyłem ustawienia inne niż spodziewane. Nie znam tylko ustawień adresów pamięci do tego chassis (mam do TV17,1BG). Jeśli miałby ktoś te adresy lub wiedział skąd je zdobyć to byłbym wdzięczny. A może jakieś inne sugestie bo się pogubiłem?
  • REKLAMA
  • #2 2228948
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj,wsad jest tu:http://www.serwis-elektroniki.com.pl/
  • REKLAMA
  • #3 2229461
    zeeuss
    Poziom 17  
    Wsad już mam ale cóż z tego jeśli nie mam programatora. Na dodatek zamówiłem pamięć i przysłali mi zwykłą aq tam jest do druku powierzchniowego ST24C32. Mam taki pomysł jak ktoś ma taką pamięć z wsadem (albo może zaprogramoweać) i podesłał by mi za zaliczeniem pocztowym to podam namiary. Z góry dziękuję.
    Schneider STV1760 TV17.1-70241/P ST92R195B0/EPF + EPROM
  • REKLAMA
  • #4 2248576
    zeeuss
    Poziom 17  
    Uruchomiłem TV na czystym wsadzie- ruszył. Poustawiałem opcje i adresy z opisu jaki znalazłem w Serwisie Elektroniki ale dla chssis 17.1 BG. I byłoby wszystko OK ale... brak odbioru koloru z tunera. Na złączach AV kolory są np po magnetowidzie zarówno z anteny jak i kasety- więc tor wizji (dekoder i wzmacniacze sprawne, podobnie jest kolor na testpatern brakuje go tylko z tunera a inne objawy ustąpiły. Co jest grane- czy to jest związane z pamięcią i jej ustawieniami adresów czy też jest problem z tunerem. Obraz czarno biały jest idealny nawet fonia działa bez zarzutu, tylko ten brak koloru. Pomó→żcie bo się zgubiłem. Przypominam że wcześniej przebijało trafo do masy!:cry:
  • #5 2275359
    zeeuss
    Poziom 17  
    Po małych regulacjach w głowicy (dwie podkówki) i regulacja na foni rymi pozwoliły uzyskać stabilny i kolorowy obraz. TV ruszył i został oddany klientowi. Problem rozwiązany..
REKLAMA