Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Płyta główna GIGABYTE GA-8I915P-D nie widzi dysku SATA

28 Sty 2006 18:00 6017 11
  • Poziom 10  
    składam kompa i pod nową płytkę GIGABYTE GA-8I915P-D podłączyłem twardziela Sygate Barracuda 250 GB (SATA) niestety podczas instalacji Windowsa wyskakuje komunikat o braku dysku lub sterowników do niego itp. po czym przerywana jest instalacja. Jak udało mi się ustalić nie jest to kwestia sterowników do tej płyty a ustawień w BIOS-ie. Niestety po 2 dniach różnych konfiguracji brak mi już pomysłów co tam przestawić, czy ktoś z Was składał może kompa z taką lub podobną płytą i wie co zmienić w BIOS-ie ??

    p.s. mam nadzieję, że Admin nie wykasuje BEZZASADNIE po raz 3 tego postu - ja nie widzę no forum identycznego tematu...
  • Sklep HeluKabel
  • Spec od komputerów
    Takich tematów było naprawdę dużo.Na CD ze sterownikami do płyty głównej masz sterowniki do SATA.zapisz na dyskietkę i na początku instalacji windowsa na dole masz napis czy zainstalować inny sterownik ..wciskasz F6 i wgrywa sterownik z dyskietki.
  • Poziom 24  
    potrzebujesz stetowników do dysku SATA, sterowniki powinny być na CD dołączonej do płyty (czasem dają już gotowe na dyskietce), musisz zapisać je na dyskietce. włącz instalatora włóż dyskietke i naciśnij F6 na początku instalacji (będzie napisane w którym momencie)
    ew. zdobądź windowsa z SP2
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 10  
    Jak WYRAŹNIE napisałem nie jest to kwestia sterowników czego się dowiedziałem od serwisantów (niestety tylko tego :/). Ten model płyty z BIOS-em wymaga jedynie odpowiednich ustawień a nie dodatkowych sterowników - można się tego zresztą dowiedzieć ze strony Gigabyte
  • Poziom 24  
    Tazzzz napisał:
    Ten model płyty z BIOS-em wymaga jedynie odpowiednich ustawień a nie dodatkowych sterowników

    co to znaczy?? windowsa nie zainstalujesz bo on tego dysku bez sterowników nie zobaczy
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Tazzzz napisał:
    p.s. mam nadzieję, że Admin nie wykasuje BEZZASADNIE po raz 3 tego postu - ja nie widzę no forum identycznego tematu...

    Nie widzi kolega? Naprawdę? A ten:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2224910&highlight=#2224910
    I kto go założył? Krasnoludki zapewne. Do momentu uzyskania ma PW wyjaśnienia, skąd się te dwa tematy wzięły, jakie to były te dwa usunięte przez tajemniczego Admina, oraz w którym z tych tematów kolega życzy sobie prowadzić dyskusję, tematy blokuję, a kolega otrzymuje ostrzeżenie za naruszanie regulaminu forum

    Moderowany przez jankolo:

    Temat odblokowuję

  • Poziom 10  
    W BIOS-ie niby wszystko jest ustawione tak jak powinno być, próbowałem już kilkadziesiąt różnych konfiguracji. Sterowników nie trzeba przy tym modelu płyty jak twierdzą autoryzowane p-kty dystrybucji GIGABYTE i to niezależnie od wersji Windowsa a znaczy to tyle, że BIOS przy odpowiednim ustawieniu "zastępuje wirtualnie" dysk IDE dyskiem SATA <tak twierdzą serwisanci). Dysk pracuje po włączeniu kompa więc raczej sprawny. Próbowałem też wykluczyć uszkodzenie płyty podłączając na zamianę dysk IDE z innego kompa z zainstalowanym już system i uruchamia się do pewnego momentu co chyba też jest normalne ze względu na inne ustawienia startowe. Proces instalacji za każdym razem przerywany jest po ok. 3-5 min. a komunikat wyświetlany na niebieskim tle brzmi:

    "Pojawił się problem i system Windows zostanie zamknięty,
    aby zapobiec uszkodzeniu komptera

    Jeżeli po raz pierwszy widzisz ekran błędu ponownie uruchom komputer. Jezeli ten ekran pojawi sie ponownie, wykonaj następujace kroki.

    Sprawdź czy na komputerze niema wirusów. Usuń wszelkie nowo zainstalowane dyski twarde i kontrolery dysków twardych. Sprawdź dysk twardy, aby upewnić się, że jest on poprawnie zainstalowany i skonfigurowany. Uruchom program CHDSK/F, aby sprawdzić, czy dysk twardy nie jest uszkodzony, a następnie ponownie uruchom komputer.

    Informacje techniczne
    ***STOP: 0x0000007b, (0xF78D66C, 0x00000034, 0x00000000, 0x00000000)"
  • Poziom 12  
    Też się dziwiłem, ale włąśnie nowsze chipsety intela - w porównaniu do amdkowych mają wbudowane emulatory sata na pata.

    Może sprawdź dysk u jakiegoś znajomego, bo może akurat trafił się padnięty ?

    A może zasilacz masz za słaby ??
  • Poziom 17  
    mam ten sam problem tylko z płytą GA-K8U.system Windows 98 instaluje się bez żadnych problemów i bez żadnych sterowników.Probowałem ograniczać dysk zworką S-ATA 3,0 Gbps do 1,5 Gbps i dokładnie to samo.Przy próbie odpalenia komputera z płytki dołączonej do płyty ggłównej wywala mi komunikat:Your Hard drive doesn't suport HPA!.
    Programy do partycjonowanie (sprawdzałem na różnych) widzę bez problemu dysk i można sobie zakładać partycje jakie tylko się chce, formatować ,wszystko OK. Problem zaczyna się w momencie próby instalacji WiXp lub 2000 -nie chce zobaczyc dysku.Ponieważ widzę posty podobne jest to jakiś problem konfiguracji ,tylko jaki?
    Zmieniałem na nowy zasilacz, zmieniałem kable zasilający i sygnałowy dysku.
  • Poziom 10  
    JUŻ MAM !!!! zupełnie cos innego sie okazało - źle były podpięte taśmy i dysk był na RAID-owej :/ już wszystko OK :-)
    dzięki wszystkim za pomoc
  • Poziom 17  
    również rozwiązałem problem:Trzeba wyłączyć w BIOSIE defaultowo ustawiony RAID dla SATA. Integrated Paripherals----OnChip SATA Mode-----RAID--- na IDE