logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowniki SATA dla Seagate Barracuda ST340014AS na Gigabyte GA-8IG1000MK

Sikokos 12 Mar 2009 01:50 1874 1
REKLAMA
  • #1 6270142
    Sikokos
    Poziom 1  
    Witam.
    W kompie padł mi dysk, więc zakupiłem nowy seagate barracuda 7200.7 model ST340014AS. Niestety mam problem ze zrobieniem czegokolwiek z tym dyskiem. Przy instalacji Windowsa, pojawia się komunikat, iż dysk nie został wykryty. Nie widać go również w Biosie.
    Domyślam się, iż chodzi tu o staroeniki SATA. Na płycie dołączonej do mojej karty głównej znajduje się plik instalacyjny, zawierający w nazwie SATA o rozmiarze 2 MB, więc nie wejdzie na dyskietkę, więc nie o niego chodzi.
    Mam płytę główną Gigabyte GA-8IG1000MK
    Bardzo prosiłbym o pomoc w sprawie tych sterowników, gdyż nie mam pojęcia jak one się w ogóle nazywają, by poszukać w necie (różne frazy wpisywałem już w wyszukiwarki).

PS Tak wiem, są podobne tematy na forum, ale dotyczą innych kart.

Z góry dziękuję za wszelką okazaną pomoc, gdyż sprawa jest dla mnie dosyć pilna.
  • REKLAMA
  • #2 6270156
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    Nie widać go również w Biosie.

Tak więc nic dziwnego,że:

Cytat:
    Przy instalacji Windowsa, pojawia się komunikat, iż dysk nie został wykryty

W pierwszej kolejności włącz kontroler S-ATA w BIOS-Setupie, dopiero później przystąp do instalacji systemu.
    Ewentualnie sprawdź dokładnie czy aby na pewno, dysk nie jest widoczny w BIOS-Setupie.

Cytat:
    Na płycie dołączonej do mojej karty głównej znajduje się plik instalacyjny, zawierający w nazwie SATA o rozmiarze 2 MB

Zapewne jest tam plik, który taką dyskietkę utworzy. Szukaj pliku w stylu "make disk".

Istnieje także szansa,że uda się zainstalować system bez sterowników.
    Wystarczy w BIOS-Setupie sprawdzić czy można włączyć emulację dla dysku, aby ten był widoczny jako dysk ATA. O tym z kolei było na forum, poszukaj.
REKLAMA