logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 5511 - brak obrazu, dźwięk działa, biały ekran po regulacji S2

TronDark 09 Cze 2002 14:48 2746 8
REKLAMA
  • #1 18854
    TronDark
    Poziom 12  
    Witam wszystkich.

Mam kłopot z Elemisem 5511 - brak obrazu,jest dzwiek, ekran świeci na bardzo jasno tylko po przekreceniu S2 w trafo (tylko biały ekran, brak grafiki OSD). Od razu mówie że nie znam sie na naprawie TV, jest to moj pierwszy TV do ktorego zaglądam.
    Sprawdziłem:
    -BU508 (ok)
    -jest żażenie na kineskopie
    -trafo daje WN (nie wiem jaka jest jego wartosc, nie mam przystawki do pomiaru WN)
    -napiecia w zasilaczu (5,12,17,27,24,110,diody ok)
    -tranzystory na wzmacniaczu wizji(ok)
    -napiecia na TDA3653(są ok z wyjatkiem jednego:na pinie 7 nie ma 5v,pin ten dochodzi do dekodera i ma oznaczenie SC(select?)
    -cewki w trafo są ok (po stronie WN nie moglem sprawidzic,ale potencjometry reguluja ok)

Interesuje mnie co można zdecydowanie wykluczyć.(Co jest na pewno sprawne). Nie posiadam osyloskopu. Może dąć sobie spokuj z naprawą tego TV i zawiesc do mechanika????

Bede bardzo wdzięczny za każda podpowiedz,pomoc..
  • REKLAMA
  • #2 19050
    madar
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Może brak 200V na płytce kineskopu?Jakie masz napięcie na katodach?
    Może masz znajomego od którego mógłbyś porzyczyć oscyloskop?
  • #3 19055
    Bob57
    Poziom 18  
    Ocena: 40
    Witam!
    Wydaje mi sie ze twoim przypadku moze byc nieprawidlowy SSC a dokladnie amplituda tego impulsu.Mialem kiedys taki numer w Sony bania swiecila jak wsciekla a powodem bylo za mala ampl. H w SSC.
    Tam gdzie mierzyles to zostaw to w spokoju to koncowka odchylania pionowego i raczej malo ma wspolnego z twoim problemem
    Moze to byc to ale nie musi a bez oscyla mozesz nie dac rady gdyz podstawa przy naprawie TV z TDA3505 jest spr SSC
  • REKLAMA
  • #4 19073
    TronDark
    Poziom 12  
    madar napisał:
    Może brak 200V na płytce kineskopu?Jakie masz napięcie na katodach?
    Może masz znajomego od którego mógłbyś porzyczyć oscyloskop?

Jest napiecie 200V na kineskopie. Dziwi mnie te napiecie na katodach : 220V (kineskop jest 21calowy, a sprawdzilem to napiecie na swoim sprawnym 14calowym Elemisie i wynosi 125V)
  • REKLAMA
  • #5 19076
    TronDark
    Poziom 12  
    Bob57 napisał:
    Witam!
    Wydaje mi sie ze twoim przypadku moze byc nieprawidlowy SSC a dokladnie amplituda tego impulsu.Mialem kiedys taki numer w Sony bania swiecila jak wsciekla a powodem bylo za mala ampl. H w SSC.
    Tam gdzie mierzyles to zostaw to w spokoju to koncowka odchylania pionowego i raczej malo ma wspolnego z twoim problemem
    Moze to byc to ale nie musi a bez oscyla mozesz nie dac rady gdyz podstawa przy naprawie TV z TDA3505 jest spr SSC

Niestety osyloskopu nie zdołam skołować. Tej linii SSC chyba raczej nie sprawdze miernikiem. Mam zamiar wlutować podstawke pod TDA3505 i go wymienić na nowy(koszt tego US jest maly7zl). Chcialbym tez w ten sposób wymienic tda4555 ale jego koszt to 20zl i chciałbym wiedzieć czy to wina tego US????. Co mozna jeszcze sprawdzic (sprawdzilem juz kondensatory czy nie maja zwarcia i tranzystory na Module dekodera).
    Jaki scalak jest odpowiedzialny za OSD.???
    Tak z ciekawosci: ile kosztuje prosty oscyloskop(taki dla mnie)?????

Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za wskazówki..
  • #6 19141
    Jacekj
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    TDA4555 to dekoder koloru i on nie miesza. 200V na kineskopie - sprawdź wzmacniacze wizji i scalak nimi sterujący.
  • REKLAMA
  • #7 19197
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Bob57 - to może być końcówka.
    Wiesz dlaczego? Spójrz na aplikację TDA3653. Napewno zauważysz że pin 7 ma oznaczenie "protect". Jest to wyjście zabezpieczające kineskop przed uszkodzeniem w przypadku uszkodzenia pionu (pozioma linia).
    Są przypadki że pion pracuje poprawnie a na wyjściu 7 tego scalaka jest napięcie które wyłącza katody.
    Trzeba i to sprawdzić w tym przypaku.
  • #8 19212
    Bob57
    Poziom 18  
    Ocena: 40
    ajajajajajjj :roll:
    byc moze
  • #9 19257
    TronDark
    Poziom 12  
    Witam ponownie!!!

TV już naprawiłem. Zrypany był scalak TDA3505.

Dziekuje wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Elemis 5511, który miał brak obrazu przy obecności dźwięku oraz biały, jasny ekran po regulacji potencjometru S2 w transformatorze. Sprawdzono kluczowe elementy: tranzystor BU508, obecność wysokiego napięcia (WN) na kineskopie, napięcia zasilacza, tranzystory wzmacniacza wizji oraz cewki w transformatorze. Zauważono brak napięcia 5V na pinie 7 układu TDA3653, który odpowiada za ochronę kineskopu (pin "protect"). Dyskusja wskazała na możliwe problemy z sygnałem SSC (synchronizacja odchylania pionowego) oraz potencjalne uszkodzenie układu TDA3505, który steruje odchylaniem pionowym i może wyłączać katody kineskopu w trybie ochronnym. Po wymianie scalaka TDA3505 telewizor został naprawiony i obraz powrócił. Układ TDA4555, będący dekoderem koloru, został wykluczony jako przyczyna problemu. Brak oscyloskopu utrudniał diagnozę, jednak wymiana TDA3505 okazała się skutecznym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA