logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DivX vs XviD – różnice kodeków, kompatybilność z odtwarzaczami i wymagania

kubonek 28 Sty 2006 21:54 1191 1
REKLAMA
  • #1 2231305
    kubonek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Chcialbym dowiedziec sie jaka dokladnie jest roznica w formacie DivX, a XviD. Chodzi o to ze w wiekszosci odtwarzaczy pisze ze obslugiwany jest format DivX, a tylko w nielicznych, ze XviD. Nigdy nie zwracalem uwagi na rodzaj kodeka, bo dla mnie nie mialo to roznicy, ale ostatnio jeden film nie poszedl mi na odtwarzaczu. Sprawdzilem na komputerze co jest grane i dowiedzialem sie ze wymaga kodeka XviD. Poszukalem w instrukcji, ale okazalo sie ze moj odtwarzacz ubsluguje ten format. I rzeczywiscie - wiele filmow ktore na nim ogladalem to byly XviD`y. Wracajac do sedna, chcialem sie dowiedziec czy jesli w dokumentacji odtwarzacza nie ma nic funkcji odczytu XviD, to mi taki film nie ruszy? Pytam bo chce kupic kino domowe i nie wiem czy szukac takiego ktore ma Xvid`y, bo coraz wiecej takich filmow w necie. Moglby ktos podac roznice i wymagania miedzy DivX, a XviD? Z gory dzieki. Pozdrawiam kubonek.
  • REKLAMA
  • #2 2236183
    bads
    Poziom 12  
    Odtwarzacze ktore obsluguja "DivX", obsluguja takze "XviD".Tak, ze spokojnie mozesz kupowac, bez obaw. A roznica prawie zadna, jedni lubia bawic sie divx, a inni xvid ......:D
    Pozdrawiam
REKLAMA