logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Który pomiar impedancji pętli zwarcia jest właściwy: rozdzielnia czy silnik?

King-Kong 29 Sty 2006 10:39 15135 3
REKLAMA
  • #1 2232417
    King-Kong
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Wykonuje pomiar w rozdzielni na zabezpieczeniu silnika i wychodzi mi impedancja pętli zwarcia ok 0,23 oma. Silnik jest oddalony od rozdzielni ok 20m. Jeśli wykonam pomiar impedancji pętli na zaciskach silnika wychodzi mi 0,67 oma. który pomiar jest adekwatny do protokołu? Bo według mnie ten bliżej silnika, pokazujący impedancję przewodu zasilajacego silnik wraz z impedancja zasilania głównej rozdzielni.
  • REKLAMA
  • #2 2232454
    syncmasterj
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Oczywiście że na silniku
  • REKLAMA
  • #3 2233414
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    jak najbardziej na silniku.przeciez do protokolu mierzy sie urzadzenie wraz z przewodem.

Dodano po 2 [minuty]:

zrob zwykły układ na trzech stycznikach (taki jak przy rozruchu gwiazda/trójkąt) tylko ze zamiast czasówki musi sterowac tym przłącznik cisnieniowy
  • Pomocny post
    #4 2234571
    Artmall
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Pomiar impedancji pętli zwarcia powinien zawierać impedancję przewodu zasilajacego silnik. Przecież zabezpieczenie w rozdzielni ma zadziałać np. na zwarcie w silniku, które popłynie przez przewód zasilający silnik. Dlatego tak ważna jest rezystancja (impedancja), od której zależy prąd zwarcia, który musi być większy od prądu zadziałania zabezpieczenia. Pomiar zawsze wykonuj jak najbliżej urządzenia ( w tym przypadku przy silniku).
REKLAMA