logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC Suite nie łączy się przez Bluetooth po instalacji sterowników USB

sebooz 29 Sty 2006 12:13 1725 9
REKLAMA
  • #1 2232742
    sebooz
    Poziom 11  
    Witam,

Mam problem z pcsuitem ... a dokładniej - zainstalowałem sterowniki pod usb do blu, następnie zainstalowałem pcsuita i ze standardowego programu do blu wszystko tyka natomiast pcsuite nie może się połączyć wie ktoś moze czym to jest spowodowane?? co zrobić żeby pc zadziałał? czy istnieje możliwość ze pcsuite ma jakieś zgrzyty z softem od blue??
  • REKLAMA
  • #2 2261194
    afuk
    Poziom 18  
    Nie podałeś do jakiej komórki chcesz używać, opisuj dokładniej.
  • #3 2261330
    sebooz
    Poziom 11  
    afuk napisał:
    Nie podałeś do jakiej komórki chcesz używać, opisuj dokładniej.

sorki - chodzi mi o n 3650
  • REKLAMA
  • #4 2262773
    afuk
    Poziom 18  
    Zgrzytów z PC Suite nie powinno być. Raczej są problemy z łącznością przez Bluetooth komórki z komputerem.
    Najpierw poprzez ustawienia w telefonie trzeba uzyskać połączenie z komputerem, a po uzyskaniu tego dopiero wchodzimy do PC Suite. A z tym moga być problemy ( przynajmniej ja z 6600 też miałem i zrezygnowałem na korzyść IrDY podłączonej pod płytę - tu nie ma problemów ). Zgłoś się na moje GG, to może coś wymyślimy.
  • REKLAMA
  • #5 2401812
    stanley
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    pytanie tez jakiego pcsuita uzywasz. nie moze to byc pcsuite pod nokie 6230 lub inny taki tel. nokia 3650 ma specjalny dedykowany tylko i wylacznie pod siebie soft (poszukaj na stronie producenta).
  • #6 2405219
    stanley
    Poziom 12  
    hmmm...chcialem byc madry a mi samemy wyszedl ten problem.

mam n3660 i owszem komunikuje sie poprzez bluetooth z komputerem, ale dedykowany pcsuite nie dziala, mimo ze obsluga bluetooth jest w nim uruchomiona.

w ustawieniach programu dla nokii 3660 port bluetooth jest podpiety jako com500, a dodawac porty com w komputerze mozna do 256.
    jak zmienic numer portu z 500 dla tego programu na inny np 12,13 (tak jak jest to robione w przypadku pcsuite dla innych nokii) i czy w ogole to pomoze?
  • #7 2405230
    sebooz
    Poziom 11  
    stanley napisał:
    hmmm...chcialem byc madry a mi samemy wyszedl ten problem.

mam n3660 i owszem komunikuje sie poprzez bluetooth z komputerem, ale dedykowany pcsuite nie dziala, mimo ze obsluga bluetooth jest w nim uruchomiona.

no właśnie ja mam podobnie :) normalnie komunikacja pomiędzy kompem a komórką następuje ale tylko za pomocą softu ad blue, pcsuite sciągnięty ze strony nokii dedykowany pod moj model (3650) się nie potrafi połączyć z tel.
  • REKLAMA
  • #8 2509650
    mbred
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.

Miałem ten sam problem z 3650. Do Blu mam aplikacje BlueSoleil i wystarczy tam uruchomić połączenie Bluetooth Port Szeregowy a w mRouter od PC Suite zaznaczyć połączenie z portem szeregowym ( u mnie akurat COM 6 stworzony przez Bluesoleil) i PC Suite śmiga aż miło. Dojście do tego zajęło mi "tylko" tydzień. Doczytałem w końcu helpa od PC Suite i tam jest takie połączenie przez Blu dedykowane i zadziałało. BlueSoleil musi być uruchomiony i dopiero jak on się połączy przez usługę port szeregowy uruchamiamy PC Suite. Spróbujcie powinno pójść.

Pozdrawiam
  • #9 2510204
    insom87
    Poziom 17  
    Ja mam N3660 i Pc Suite najnowszy ze strony Nokia.com. Wszystko mi działa z BT jak trzeba.
  • #10 2929759
    weczi
    Poziom 12  
    mbred miales poprostu farta!
    ja robie polaczenie port mi sie ustawia na 4
    normalnie 6 mam dla A 7 dla B
    wybierajac teraz w mRoute 4,6 czy 7 wyskakuje mi ze niemoze uruchomic portu, ze moze byc uzywany przez jakas inna aplikacje (?)
    raz mi sie udalo zeby tam cos zadzialalo - to tylko raz - mRoute pokazal ze polaczony ale w zmianie urzadzen wyskoczyla mi jakas dziwna nazwa nokia i jakis kupe cyfer i nie dalo sie polaczyc dalej w pc suite :(

a normalnie blue soleil mi dziala!

http://fapil.desk.pl/weczi/bt/btpcsuite.jpg

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku połączenia programu Nokia PC Suite z telefonem Nokia 3650/N3660 przez Bluetooth po instalacji sterowników USB. Standardowy program do Bluetooth działa poprawnie, jednak dedykowany PC Suite nie nawiązuje połączenia. Przyczyną mogą być problemy z konfiguracją portów COM w systemie, gdzie PC Suite dla modelu 3650 domyślnie używa portu COM500, co jest nietypowe i może powodować konflikt. Rozwiązaniem jest użycie oprogramowania BlueSoleil, które tworzy wirtualny port szeregowy (np. COM6), przez który PC Suite może się połączyć z telefonem. Należy najpierw nawiązać połączenie Bluetooth w BlueSoleil, a następnie uruchomić PC Suite, wskazując odpowiedni port COM. Warto również upewnić się, że używana wersja PC Suite jest dedykowana dla modelu 3650/N3660, gdyż inne wersje mogą nie działać poprawnie. Niektórzy użytkownicy zgłaszają problemy z uruchomieniem portów COM w PC Suite, co może wynikać z konfliktów z innymi aplikacjami lub nieprawidłową konfiguracją systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA