logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Philips Brillance 17A - wymieniony BU2527AF na BU508AF, obraz zwęża się

sokolowski 29 Sty 2006 20:28 1374 9
REKLAMA
  • #1 2234854
    sokolowski
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Dostałem ten monitor .Uszkodzony był BU 2527AF.Podmienilem na BU 508AF.Wystartował ale po 2minutach obraz zaczął zwężać się aż do wygaśnięcia i tak cyklicznie się pojawia i znika.Wyjąlem cała płytę i po podłączeniu na żarówce przetwornica zastartuje i się wyłącza.W momencie startu pojawiają się napięcia na wtórnej stronie.Nie ma już cyklicznej pracy tylko cisza.Żeby pojawiło się napięcie trzeba wyłączyć z sieci i po chwili włączyć .Doradżcie co z tym problemem zrobić.Nie jestem profesjonalistą.Z góry dziękuję za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 2234907
    bako
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam,

miałem takie dwa monitorki w naprawie (ze 2 lata temu)

objawem jest zweżanie obrazu (jak piszesz) z przyczyny zbyt słabego wysterowania bazy tranzystora odchylania H, tranzystor sie coraz bardziej nagrzewa i efekt coraz bardziej się nasila aż do całkowitego zaniku dochylania H, i tak cyklicznie.
    Powodem jest wyschniety kondensator (bodajze 1u/100V) po pierwotnej stornie transformatora sterujacego tranzystorem końcowym odchylania H.
    (założ najlepiej 2,2u/100V, i koniecznie wymień tranzystor na oryginalny lub o zblizonych parametrach ten BU508 jest zasłaby i zawolny)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2239554
    sokolowski
    Poziom 13  
    Chwilowo dziękuję za podpowiedż. Zamówiłem dzisiaj części.
  • #4 2248812
    sokolowski
    Poziom 13  
    Dzisiaj zamontowałem elementy jakie wytypowałeś i dalej to pulsowanie tyle że nie ma teraz obrazu.Bu nie pali.Nie mam schematu do niego i nie wiem jak mam się po nim poruszać.Nie znam napięć wyjściowych przetwornicy itd.Jeśli ktoś śledzi ten temat to proszę o podpowiedzi.Dzięki.
  • #5 2252286
    bako
    Poziom 16  
    Witam,

co dokładnie robiłeś z płyta po jej wyjęciu? (być może coś sie dodatkowo jeszcze uszkodziło podczas tej próby).

co pulsuje? - przetwornica zasilacza?
    czy masz napięcie na kolektorze tranzystora końcowego H ?
    przesleć dokładnie tor zasilania bloku odchylania H, sprawdz czy niema przerwy, w szczególnosci rezystor który robi jako bezpiecznik.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2273736
    sokolowski
    Poziom 13  
    Po krótkiej przerwie próbuję znowu.Jakie mają być napięcia wyjściowe z przetwornicy .Proszę odalsze podpowiedzi.Czy przetwornica będzie chodzić -czy powinna-cały czas na żarówce?W tej chwili jak podłączę żarówkę to zaskoczy i zaraz wyłączy się.Po odłączeniu diody za przetwornicą -wyjście 5V-tyle że nie od strony 5V stabilizowanej co zasila układy tylko coś ze sterowaniem BU 2527AF przetwornica chodzi cały czas.Napięcie na C BU 2527-70V.W dalszym ciągu mam kłopoty ze schematem nie mogę ściągnąć.Pozdrawiam wszystkich śledzących ten temat.
  • REKLAMA
  • #7 2287721
    bako
    Poziom 16  
    podłaczyłeś pod komputer ?
  • #8 2288781
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Podaj dokładniejsze info o monitorze (np. FCCID, chassis) to poszukamy schematu.

Pozdrawiam.
  • #9 2329400
    sokolowski
    Poziom 13  
    Przepraszam za milczenie ale to z braku czasu.Chwilowo zamykam temat.Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
  • #10 2649509
    sokolowski
    Poziom 13  
    Dziękuję wszystkim zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Philips Brilliance 17A miał uszkodzony tranzystor BU2527AF, który został wymieniony na BU508AF. Po wymianie obraz zaczął się zwężać i zanikać cyklicznie. Problem wynikał z niewystarczającego wysterowania bazy tranzystora odchylania poziomego (H), co powodowało jego przegrzewanie i zanikanie sygnału odchylania. Przyczyną była wyschnięta pojemność kondensatora na pierwotnej stronie transformatora sterującego tranzystorem końcowym odchylania H. Zalecano wymianę kondensatora na 2,2uF/100V oraz zastosowanie oryginalnego lub o zbliżonych parametrach tranzystora BU2527AF, gdyż BU508AF jest zbyt słaby i wolny. Po wymianie elementów pulsowanie obrazu nadal występowało, ale bez obrazu. Monitor po wyjęciu płyty i podłączeniu do żarówki przetwornica startowała i wyłączała się, a napięcia na wtórnej stronie pojawiały się tylko chwilowo. Brak schematu utrudniał dalszą diagnostykę, zwłaszcza weryfikację napięć wyjściowych przetwornicy i toru zasilania bloku odchylania H. Wskazano na konieczność sprawdzenia rezystora zabezpieczającego i napięcia na kolektorze tranzystora końcowego H. Ostatecznie temat został zamknięty bez pełnego rozwiązania z powodu braku czasu i schematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA